Zelf tamme kastanjemeel maken

Zelf tamme kastanjemeel maken

Het is weer herfst! De hoogste tijd om allerlei eetbare noten in het bos of park te verzamelen. Ga op een mooie, zonnige dag in oktober fijn op pad en neem een zakje mee om je tamme kastanjes, walnoten en hazelnoten in te verzamelen. Neem niet alles mee, dan hebben de dieren van de winter ook voldoende te eten. Vandaag vertel ik je alles over beestjes, bolsters en hoe je zelf tamme kastanjemeel maakt.

TIP: Wil je wel graag met tamme kastanjes aan de slag, maar je wilt ze niet zelf rapen, kijk dan waar ze te koop zijn. Een goede gesorteerde groente- of natuurvoedingswinkel heeft ze waarschijnlijk wel. 

Zelf tamme kastanjemeel maken

Dinsdag 14 februari 2017

Zelf tamme kastanjemeel maken

Tamme kastanje of Castanea sativa

Niet alle kastanjes zijn eetbaar! Alleen de tamme variant in het Latijn Castanea sativa genaamd. Op de foto’s kun je zien dat de tamme kastanje er totaal anders uitziet dan een gewoon exemplaar. Door de stekels is het rapen van deze Castanea sativa’s vaak wel een prikkelig werkje. Een paar handschoenen is beslist geen overbodige luxe, maar ik moest het helaas zonder doen.

Wat kun je allemaal met tamme kastanjes

Men zegt dat ze vroeger rauw werden gegeten. Dat ga ik zeker een keer proberen (update: niet echt vies, maar ik maak er liever meel van). Je kunt de tamme kastanjes ook schillen en koken om er daarna puree van te maken. Wat ook heel lekker is om ze eerst te poffen boven een vuur, BBQ of in een grillpan. In veel Mediterrane landen zoals Frankrijk, Italië en Spanje worden ze door straatventers gepoft en verkocht. Een heerlijk snack voor tussendoor. Van het meel bakt men brood, taart of koekjes. Het is een heel goed alternatief als je minder of geen gluten wil/mag.

Vitamines & mineralen

Tamme kastanjemeel smaakt lichtzoet met een vleugje noot en is volgens mij ook zo prima te eten. Doe eens een eetlepel door de pap of overnight oats. Ze bevatten veel vitamine C en ook B, waaronder foliumzuur (B11), koolhydraten, vezels, magnesium en kalium. Ze zijn glutenvrij en cholesterolvrij.

Verzamelen en de drijftest

In de herfst laat de tamme kastanjeboom eerst de kleine en onvolgroeide noten vallen. Ik heb geleerd dat je geduld moet hebben. Na enkele weken volgen namelijk ook de grote en mooie exemplaren. Op warme dagen springen de stekelige bolsters vanzelf open en vallen de kastanjes naar beneden. Pas dus op, tijdens het verzamelen kunnen ze zomaar op je hoofd vallen. Neem alleen gave noten mee. Als er een klein gaatje inzit, dan weet je dat je te laat bent. Er zit dan al een klein beestje heerlijk van de kastanje te snoepen.

Soms lijken kastanjes gaaf, maar dan blijkt er toch al een bewoner aanwezig te zijn. Door de tamme kastanjes in een bak of emmer met water te leggen kun je in een opslag zien welke zeker niet meer geschikt zijn. Die noten blijven namelijk drijven. Je kunt ze slechte exemplaren natuurlijk terug naar het bos brengen, maar dat is wellicht een hoop gedoe. Een andere goede optie is dan de groenbak. De drijftest is helaas geen garantie dat er geen beestjes in de gezonken noten zit. Maar de meeste verwijder je zo wel en op een relatief eenvoudige manier.

Kastanjebolsters prikvrij openen

Heb je wel veel gesloten bolsters kunnen vinden dan heb ik hier de ultieme tip voor je om ze te openen. Zo met blote handen wil ik je niet aanraden. De stekels zijn namelijk behoorlijk scherp en de puntjes breken makkelijk af. Die blijven dan in je huid steken en zijn daarna lastig weer te verwijderen. Zelf open ik ze op de volgende manier. Doe een oude, dikke handschoenen aan, het liefst van leer. Een handschoen volstaat, maar twee kan ook. Pak met de handschoen de bolster vast. Als je goed kijkt zie je aan een kant een steeltje zitten. Recht tegenover het steeltje, dus aan de andere kant van de bol, zit een zwakke plek. Daar kun je voorzichtig een platte schroevendraaier door de schil steken en zo de bolster open wurmen. Probeer het maar eens, het werkt super!

Proef de herfst met deze 9 recepten

Zelf tamme kastanjemeel maken doe je zo

Schil de verse tamme kastanjes. Dit gaat het best door ze met een scherp mes in vieren te snijden en daarna de stukjes schil eraf te pellen. Het is even een werkje, maar je kunt direct zien of er beestje in zitten (die exemplaren gebruik je natuurlijk niet). Bovendien levert deze manier het meest mooie meel op. Droog de stukjes tamme kastanje in:

Voedseldroger: op maximaal 70 graden. Het ligt er een beetje aan hoeveel rooster je gebruikt. Ik neem er gemiddeld 4. Daar leg ik een stuk ongebleekte katoen in die ik eerst op maat geknipt hebt (en uitgewassen natuurlijk). De geschilde kastanjes hak ik in een foodprocessor kleiner, dat versneld het droogproces aanzienlijk. Vervolgens spreid ik de stukjes noot uit over het stuk doek op het rooster. Na ongeveer 4 á 5 uur zijn de kastanjes droog. Ik maal er daarna fijn meel van met mijn graanmolen, maar een koffiebonenmolentje werkt ook prima. Mijn kastanjemeel bewaar ik in een glazen weckpot. Je kunt het circa 1 jaar bewaren.

Oven: Niet elke oven is geschikt om voedsel in te drogen. Dat wist ik ook niet totdat ik het in mijn nieuwe oven wilde proberen. Je moet namelijk de ovendeur op een klein kiertje open laten staan om het vocht te laten ontsnappen. Maar mijn apparaat werkt alleen wanneer de deur hermetisch dicht is. Dus test het eerst even uit of het met jouw oven wel kan. Je gebruikt overigens de heteluchtstand.

Mijn ervaring is dat de temperatuur van een oven lager dient te zijn dan die van een voedseldroger, maximaal 50 graden. Je moet de stukjes kastanje drogen, niet garen! Als ze echt helemaal door en door droog zijn kun je ze tot meel malen. Hoe je dit doet staat onder het kopje ‘voedseldroger’.

Recepten met tamme kastanjemeel

VEEL SUCCES met zelf tamme kastanjemeel maken!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Zelf tamme kastanjemeel maken’ op social media met ons deelt en je de foto tevens voorziet van de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Zelf tamme kastanjemeel maken

10 gedachten over “Zelf tamme kastanjemeel maken

 1. Ik ga het zeker proberen om er meel van te maken. Andere jaren zijn ze te hard geworden met drogen en daarna nog beschimmeld. Dus nu vers pellen, drogen en malen. Ik hoop dat het zo gaat lukken.

 2. Ik heb kastanjemeel gemaakt zoals je het beschreven hebt en het is prima gelukt. Ik heb een linkje naar je site geplaatst. Groetjes

 3. Hallo Xandra,
  Wat als je geen meelmachine noch koffiemolen hebt? Met welk aparaat kun je het nog fijn malen? Moet de bloem ook gezift worden?

  Grtjs,
  Anna

  1. Beste Anna, kastanjemeel hoef je niet te zeven, mits je eerst de buitenschil verwijderd. Je zou het malen ook in een foodprocessor kunnen proberen. Je meel zal dan wel minder fijn worden. Succes. Gr. Sandra

 4. Dag Ilse
  Weet jij of je kastanjemeel kunt gebruiken als bindmiddel?
  Weet jij als dat kan of het verwarmd moet om te binden of dat je het in een koud mengsel kunt toevoegen als bindmiddel.
  Binden zonder verwarmen.

  1. Beste Paula, ik weet uit ervaring dat kastanjemeel verwarmen in vloeistof wel als bindmiddel werkt, maar koud durf ik niet te zeggen. Ik vermoed van niet. Er moet een soort verstijfseling plaatsvinden en daar heb je een vloeistof en warmte nodig. Net zoals je een kookstuk maakt. Gr. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven