Atjar Tjampoer met groente uit eigen tuin

Atjar Tjampoer met groente

Je kent vast wel van die ingemaakte potjes atjar tjampoer uit de supermarkt. Deze ingemaakte groente maak je dus zelf heel eenvoudig in je eigen keuken. En je kunt verschillende soorten groente gebruiken! In dit artikel geef ik je mijn versie van atjar tjampoer met groente.

Wat is atjar tjampoer eigenlijk? Een atjar is een zuur (bij)gerecht uit de Indonesische, de Indische en de Maleisische keuken en wordt gemaakt van groente.

Als je dit bijgerecht zelf maakt, kun je eenvoudig je eigen groente gebruiken. Zo gebruik ik overgebleven groente uit mijn moestuintje. Hierdoor kunnen we thuis extra lang genieten van zelfgekweekte groente.

Het originele recept van atjar tjampoer maakt men met komkommers, maar probeer het eens met bloemkoolroosjes, witte kool, snijbonen, stukjes wortel, peper, et cetera.

Atjar Tjampoer met groente

15 augustus 2013

Ingrediënten

  • 1 groene courgette
  • 1 gele courgette
  • 1/2 spitskool
  • 150 gr sperzieboontjes
  • 1 rode paprika
  • 2 middelgrote uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 tl suiker
  • snufje zout
  • 1 el mosterd
  • 3 el koenjit (kurkuma)
  • 3 plakjes verse gember
  • beetje peper
  • koolzaadolie om in te bakken
  • 3 dl azijn
  • 7 1/2 dl water

Benodigdheden

  • 2 brandschone, glazen weckpotten van elk 1 l inhoud (Ikea)
  • Tip: houd je van wat pittigheid? Voeg dan een klein pepertje toe.

Bereidingswijze Atjar Tjampoer met groente

Was alle groente en snijd ze klein. Snijd de paprika en spitskool in repen, de courgettes met schil en al in blokjes, de sperziebonen in schuine stukjes, de uien in ringen en de knoflook fijn.

Zet de paprika en de sperzieboontje op met het water op het vuur en laat ze koken totdat de groente halfgaar is. Voeg dan de spitskool en de courgette toe. Zet het vuur laag!

Schenk een scheutje koolzaadolie in een pan en fruit de uien en knoflook totdat ze glazig zijn. Ze moeten knapperig blijven. Voeg de kruiden, specerijen en de suiker toe en fruit deze even mee. Voeg het mengsel bij de groente en het water in de andere pan. Doe de azijn en mosterd erbij en maak het op smaak met zout en peper. Roer het geheel goed door en laat het nog even zachtjes koken. Let op: de groente moet wel knapperig blijven.

Vul de 2 weckpotten met de atjar en sluit ze direct goed af. Laat ze ongeveer 10 minuten ondersteboven staan. Hierdoor trekken ze vacuüm en is de atjar langer houdbaar. Zet de afgekoelde (!) potten in de koelkast of op een andere koele plaats. Eenmaal geopend, blijft de atjar tjampoer 2 weken houdbaar.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Wil je liever een brood bakken? Dan moet je zeker dit Japans melkbrood proberen!

One comment on “Atjar Tjampoer met groente uit eigen tuin”

  1. Tante Titi schreef:

    lijkt me heerlijk, ga ik ook eens proberen!

Geef een reactie: