Aubergines in allerlei soorten en maten

Aubergines in allerlei soorten en maten

Eet jij wel eens een aubergine? Deze veelzijdige en verse lekkernij is nog vrij onbekend en onbemind in Nederland. Uit recent onderzoek door A8, de telersvereniging van Nederlandse auberginetelers, is gebleken dat slechts 20% van de huishoudens wel eens een vrucht van de eierplant eet. Omgerekend is dat één aubergine per huishouden per jaar. Die minimale hoeveelheid in Nederland is vrijwel verwaarloosbaar in vergelijking met de landen rondom de Middellandse Zee. Zo verorberen de Italianen bijvoorbeeld in één jaar tijd wel tien kilo(!) aubergines per persoon. Dan hebben wij foodies en de telers nog een hoop werk te verrichten om de aubergine meer ‘op de kaart te zetten’.

Wist je dat aubergines erg gezond zijn, omdat ze heel veel vezels, vitaminen en mineralen bevatten. Ze passen prima in een cholesterolarm, koolhydraatbeperkt of glutenvrij dieet. Aubergines zijn makkelijk te bereiden, vrij neutraal van smaak en passen daarom goed bij veel andere ingrediënten.

Mijn recepten met aubergine

Aubergines in allerlei soorten en maten

Dinsdag 29 augustus 2017

Aubergines in allerlei soorten en maten

Aubergine of Solanum melongena

De aubergineplant, in het Latijn Solanum melongena, wordt ook wel eierplant genoemd vanwege de vorm van de vruchten. De aubergine is in Nederland een nog steeds een redelijk onbekende en onbeminde groente/vrucht. Net als de tomaat, paprika en komkommer mag je de aubergine zowel een vrucht (fruit) als een groente noemen. Dat is best bijzonder en ook wel verwarrend! Dit fenomeen heeft alles met de groeiwijze te maken. Een aubergine is namelijk een uitgegroeid vruchtbeginsel van een plant. Maar je eet een aubergine eigenlijk altijd als groente en in de supermarkt liggen ze ook op deze afdeling. De een is er dol op de ander moet er niets van hebben. Het is tijd om daar nu eens verandering in te brengen.

De aubergine is familie van de nachtschade, ook wel Solanaceae genoemd. Onze aardappelen, tomaten, paprika’s en zelfs tabaksplanten zijn naaste verwanten. Sommige planten in deze familie zijn giftig of bevatten onderdelen die je beter niet kunt nuttigen. Zo kun je door het eten van groene tomaten erge buikpijn krijgen en ook de kleine besjes die aan een aardappelplant groeien zijn niet voor consumptie geschikt. Daarom heeft men heel lang gedacht dat de aubergine een giftige plant was die je alleen voor de sier kon kweken. Hoe ze er uiteindelijk achter zijn gekomen dat de plant niet schadelijk is en dat je er heerlijke gerechten mee kunt maken weet ik niet. Het zal waarschijnlijk wel puur toeval zijn geweest.

Rond 1500 is de aubergineplant door de Arabieren in het Middellandse Zeegebied terecht gekomen. Daar wordt deze bijzondere vrucht/groente nog steeds volop gekweekt. In Nederland hebben we pas in de jaren 70 van de vorige eeuw met deze exotisch uitziende vrucht kennis gemaakt. In ons kikkerlandje is het weer vaak te koud en te wisselvallig, daarom kweken de telers ze hier in kassen.

Aubergines in allerlei soorten en maten

Paars is het nieuwe groen

‘Paars is het nieuwe groen’ is de slogan van de Nederlands aubergine kwekers. Zij hebben zich verenigd in A8, de telersvereniging van Nederlandse auberginetelers. Ze willen de aubergine beter op de kaart zetten. Zo is er sinds kort een website waar je meer info en allerlei heerlijke recepten kunt vinden: aubergine.nlWist je trouwens dat de aubergine er niet alleen met een paarse schil is? Er is ook een wit met paars gestreepte variant in groot en mini formaat, een roomwitte ook in twee verschillende modellen en een groene. Dan heb je verder nog kleine, ronde, exemplaren in paarswit, appelgroen of oranjerood. In Nederland wordt de donkerpaarse aubergine het meest verkocht. De smaak is vrij neutraal. Dat maakt dat de aubergine lekker veelzijdig is en daarom met veel ander ingrediënten kan worden gecombineerd.

Aubergines in allerlei soorten en maten

Leesvoer en zaaigoed

Ik kweek zelf groente en fruit of probeer het althans. Na jarenlang een redelijk grote moestuin te hebben bewerkt, bezit ik nu slechts een paar vierkante meter in onze kleine achtertuin. Al moet ik wel eerlijk toegeven dat ik er steeds een stukje bij gap. Stiekem vervang ik soms een vaste plant door iets eetbaars. Ik hoop dat jullie dat niet zullen verklappen aan manlief. Want wat niet weet, wat niet deert.

In mijn boekenkast staat een fraai exemplaar over het zelf kweken van tomaten, pepers & aubergines. Het boek is helaas niet meer nieuw verkrijgbaar, dus als je het tweedehands ergens tegenkomt heb je waarschijnlijk mazzel. De moestuinboeken van Peter Bauwens zijn sowieso een echte aanrader. Peter heeft een website (de nieuwe tuin.be) waar je meer info over zijn boeken, het kweken van groente en fruit kunt vinden. Tevens kun je er groentezaden bestellen. Niet van die standaard soorten, maar echt bijzondere rassen. Het is de moeite waard om daar eens rond te snuffelen.

Ik zeg kokkerellen maar!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je aubergine gerecht op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

Bron: Met dank aan A8, de belangenorganisatie van Nederlandse auberginetelers, via ‘Kroon op het Werk’ voor het beschikbaar stellen van een pakket met daarin 3 grote en 4 mini aubergines.

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: