Baba ganoush of aubergine dip maken

Baba ganoush of aubergine dip

Baba ganoush of aubergine dip is een gerecht uit het Midden-Oosten. Je maakt het heel makkelijk zelf van een of twee aubergines. Je kunt baba ganoush gebruiken als groente dip, op een broodje gezond, met falafel of lekker bij de borrel. Eet de dip met stukjes pide of platbrood. Serveer er ook een schaaltje hummus bij en het feest kan beginnen. Deze verse, zelfgemaakte aubergine dip is een smakelijk alternatief voor de calorie- en troeprijke spreads uit de winkel. 

Baba ganoush of aubergine dip maken

22 juli 2016

Benodigdheden voor 1 schaaltje

Ingrediënten:

  • 1 aubergine
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el olijfolie + extra om in te kwasten.
  • 1 el sesampasta of tahin
  • sap van een halve bio citroen
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • snuf zeezout
  • 1 tl korianderpoeder
  • versgemalen peper

Topping:

  • 1 á 2 el verse peterselie, fijngehakt
  • komijnzaadjes (optioneel)
  • beetje olijfolie

Verder nog:

  • foodprocessor of keukenmachine
  • bakplaat
  • bakpapier
  • maatlepels (optioneel)
  • schaaltje
  • snijplank
  • mes
  • siliconen kwastje

Bereidingswijze groente smeersel of dip

Verwarm de oven voor op 180 graden

Zet alle benodigdheden op je werkblad klaar dat werkt vaak een stuk sneller en makkelijker.

Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier.

Aubergine grillen

Spoel de aubergine af onder de koude kraan en droog hem af. Halveer de aubergine en kwast de binnenzijden in met een klein beetje olijfolie. Plaats ze met de schil naar boven op de bakplaat. Schuif de bakplaat in de oven en laat de aubergine helften in circa 35 á 40 minuten zacht en gaar worden.

Maak intussen het kruidenmengsel en voeg hier ook de tahin en olijfolie bij. Schil de teentjes knoflook en snijd ze fijn. Roer ze ook door het kruidenmengsel. Pers een halve citroen uit en bewaar het sap apart.

Smeersel of dip maken

Haal de aubergine uit de oven. Iets laten afkoelen, anders brand je, je vingers. Verwijder voorzichtig de schil van de helften en snijd het vruchtvlees in kleinere stukken. Doe de aubergine in de foodprocessor, voeg het kruidenmengsel toe en pureer de ingrediënten tot een egale pasta. Je kunt het ook wat grover laten, het is maar net wat je voorkeur is. Meng nu een groot deel van het citroensap er door, eerst even proeven en indien gewenst kun je dan ook de rest van het sap erbij doen.

Doe de baba ganoush of aubergine dip in een mooi en ondiep schaaltje. Spoel de takjes peterselie af onder de koude kraan, dep ze droog en hak het blad fijn. Strooi 1 á 2 eetlepels over de baba ganoush en doe dat eventueel ook met wat komijnzaadjes of paprikapoeder. Schenk er nu een klein beetje olijfolie over en serveer direct of bewaar het in de koelkast.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Baba ganoush of aubergine dip’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.