Bieten carpaccio met feta

Bieten carpaccio met feta

Wij zijn dol op bietjes, niet te zacht gekookt, maar nog lekker met een beetje bite. Ze zijn lekker veelzijdig. Ik heb ze wel eens rauw en geraspt door desem brooddeeg en muffins gedaan. Maar een bietensapje is ook heel smakelijk. Gekookt in dunne plakjes en als vega carpaccio geserveerd of in blokjes gesneden door de stamppot. Het lijkt wel of de hele wereld van rode kroten geniet. Zo eten ze bijvoorbeeld in Rusland Borsjtsj (soep). Fermenteren de Duitsers deze groente en maken ze er in India lekkere curry van. 

Beta vulgaris subsp. vulgaris var. ruba

De rode biet, ook wel kroot genoemd, heeft een hele lange Latijnse naam en wel de Beta vulgaris subsp. vulgaris var. ruba. Maar dat mag je meteen weer vergeten hoor. Bieten zijn er in verschillende soorten en kleuren. Zo heb je het bekende ronde exemplaar, maar er zijn ook bieten die cilindrisch (langwerpig) zijn van vorm. Je kunt ze kopen of zelf zaaien natuurlijk. Dan moet je alleen nog even kiezen welke kleur je wilt, want je hebt ze in het rood, wit, geel, oranje en met rood-witte ringen aan de binnenzijde.

Goede combinatie

Welke ingrediënten passen er goed bij rode bieten? Wil je de aardse smaak accentueren denk dan aan blauwe kaas, bosui, gember, kardemom, komijn, laurier, linzen, noten, nootmuskaat, paddenstoelen, rozemarijn en vanille. Wil je liever een frisse touch neem dan appel, basilicum, citrus(sap), dille, granaatappel, kappertjes, kervel, munt, salie, tijm en venkel(zaad).

Bieten carpaccio met feta

Ingrediënten (4 personen):

  • 4 á 5 rode bieten, gekookt
  • 2 el kleurloze azijn (cider/wittewijn)
  • 2 el goede olijfolie
  • grof zeezout, gemalen
  • versgemalen peper
  • wat blokjes feta kaas, grof geprakt
  • handje pompoenpitten, geroosterd
  • verse rucola (optioneel)

Verder nog:

  • snijplank
  • scherp mes of mandoline
  • koekenpan (roosteren pitten)
  • 4 mooie borden
  • pan (om bietjes in te koken)

Bereiding van de bieten carpaccio met feta

Zet alle benodigdheden alvast klaar.

Verwijder het lof (i.v.t.) van de rode bietjes en spoel ze met koud water schoon.

Doe ze in en pan met kokend water uit de quooker of neem koud water, maar dan duurt het iets langer. Zet ze op het vuur en kook ze in ongeveer 30 tot 45 minuten gaar. Het ligt er een beetje aan hoe groot de knollen zijn. Spoel ze af onder koud stromend water en dep ze daarna enigszins droog. Laat de bietjes goed afkoelen en verwijder dan voorzichtig de schil.

Rooster de pompoenpitten in de koekenpan en laat ze afkoelen op een bord.

Prak de blokjes fetakaas grof en zet deze even apart.

Snijd de bietjes overdwars in hele dunne plakken. Dit gaat heel goed met een scherp mes of een mandoline. Het is mooi wanneer de plakjes zo dun zijn dat de ringen duidelijk zichtbaar zijn. 

Drapeer de plakjes zoals bij carpaccio voorzichtig op een bord. Sprenkel er wat azijn en lekkere olijfolie over. Vervolgens een klein beetje versgemalen peper, wat grof zeezout en de stukjes feta.  Serveer eventueel wat rucola bij de bieten carpaccio met feta.

Tip: Heb je stukjes rode biet over, omdat niet alle stukjes even mooi en bruikbaar waren. Rasp deze grof of maak er kleine blokjes van en gebruik deze in de stamppot of bieten-walnoten-spelt muffins.

EET SMAKELIJK! 

 

Meer info & bestellen

Bron: Met dank aan Mari Maris voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: