Bieten-walnoten muffins van spelt

Bieten-walnoten muffins van spelt

Iedereen heeft wel eens restjes groente in de koelkast liggen, waarmee je 1,2,3 geen raad weet. Zo heb ik eerder deze week lekkere bieten carpaccio gemaakt en toen bleef er een berg afsnijdsel over. Helaas te weinig om bietenstamppot te maken, maar gelukkig voldoende om deze heerlijke bieten-walnoten-spelt muffins te maken. Je kunt ze meenemen naar een picknick, als lunch hapje op je werk nuttigen of natuurlijk meteen zo uit de oven eten met een kopje soep erbij. Ze smaken licht zoet en sappig door de bietjes, de walnoten geven er een kleine bite aan. Voor 4 grote muffins of 6 wat kleinere.

Bieten-walnoten muffins van spelt

3 januari 2014

Ingrediënten

  • 50 gram speltvolkorenmeel
  • 75 gram speltbloem
  • 100 gram bietjes, in kleine blokjes gesneden
  • 50 gr walnoten, grofgehakt
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 110 gram Griekse of Turkse yoghurt
  • 1 ei
  • 40 ml zonnebloemolie
  • snufje bakkerszout

Benodigdheden

  • bakpapier om vormpjes te maken of papieren cupcakevormpjes
  • metalen vorm voor grote muffins/cupcakes

Zelf muffinvormpjes maken

Knip uit bakpapier 4 of 6 vierkantjes van ca 16 x 16 cm. Neem een ronde vorm met een platte onderzijde, zoals bijvoorbeeld een dop van een (spuit)busje of een glas, dat dezelfde doorsnede heeft als de muffin vorm. Vouw het papier om het voorwerp heen en druk goed aan, nu heb je een papieren bekertje gekregen. Plaats deze in de muffintray en maak nu de rest van de vormpjes.

Muffin vormpje maken

Bereidingswijze bieten-walnoten muffins van spelt

Verwarm de oven op 170 graden.

Doe speltvolkorenmeel, speltbloem, bakpoeder en zout in een kom. Roer dit goed door elkaar.

Meng in een andere kom de zonnebloemolie, ei, Griekse yoghurt.

Breng dan het droge mengsel bij het natte en meng goed dit met een handmixer of een vork.
Voeg dan de bietenblokjes en de gehakte walnoten toe, spatel deze voorzichtig door het deeg. De stukjes biet moeten heel blijven.

Vul 4 muffin vormpjes tot 3/4 of 6 vormpjes voor ongeveer de helft. Zet de plaat met het beslag direct midden in de oven.

Bak de bietjes-walnoten-spelt muffins ca 25-30 minuten tot dat ze lichtbruin zijn. Haal ze uit de tray en laat de muffins op een rooster afkoelen, of serveer meteen.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Bak ook eens hartige groentemuffins!

One comment on “Bieten-walnoten muffins van spelt”

  1. Sandra schreef:

    Hallo Sandra,

    Zijn deze muffins geschikt om in te vriezen?

    Groet,
    Sandra

Geef een reactie: