Geroosterde kikkererwten

Geroosterde kikkererwten

Gezellig knabbelend schrijf ik dit stukje over geroosterde kikkererwten. Ze zijn smaakvol, glutenvrij, veelzijdig, knapperig en ook nog eens heel makkelijk zelf te maken. Je kunt ze eten als een gezond alternatief voor instant borrelnootjes. Maar ook als topping op een salade of als croutons op een kom soep zijn ze heerlijk. Varieer met kruiden & specerijen en je krijgt steeds een heel andere soort lekkernij. Zoet, zout, leef je uit. Op dit moment is mijn favoriete smaakje met Ras el Hanout of gewoon lekker naturel. Ik wil heel graag ook eens een zoete variant proberen en een met veel knoflook(poeder). Al weet ik niet of mijn huisgenoten daar wel op zitten te wachten.

Foto: links = naturel, midden = Ras el Hanout, rechts = komijn

Geroosterde kikkererwten

Let op: Start de avond van te voren met het weken van de erwten.

Ingrediënten:

  • 400 gr gedroogde kikkererwten in totaal voor 2 smaakjes en 1 deel naturel

Variatie met Ras el Hanout:

  • 200 gr gekookte kikkererwten
  • 1 el kokosolie, gesmolten
  • 1,5  tl Ras el Hounout (kruidenmengsel)
  • flinke snuf zout
  • flinke snuf cayennepeper

Variatie met komijn:

  • 200 gr gekookte kikkererwten
  • 1 el kokosolie, gesmolten
  • 1,5 tl komijn, gemalen
  • flinke snuf zout
  • flinke snuf gemalen peper

Variatie naturel:

  • het restant van de gekookte kikkererwten, was ongeveer 300 á 350 gram

Verder nog:

  • zeef
  • grote pan
  • schone (thee)doek
  • mengkommen in verschillende maten
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • bakplaten
  • bakpapier
  • goed afsluitbare potten (optioneel)

Ik heb gekozen voor gedroogde kikkererwten, omdat die goedkoper en smaakvoller zijn dan de voorgegaarde exemplaren uit pot of blik. Die laatste zijn wel weer heel makkelijk en snel in te zetten wanneer onverwacht extra eters krijgt of bijvoorbeeld een salade wilt opvrolijken.

Bereiding geroosterde kikkererwten

Begin een avond van te voren. De gedroogde erwten dienen minimaal 6 á 8 uur te weken voordat je ze kunt koken. Het voorweken komt de smaak en malsheid ten goede. Leg de kikkererwten in de zeef en spoel ze goed af onder koud stromend water. Doe ze dan in een grote (meng)kom en voeg zoveel koud water toe totdat ze ruim onder staan. De erwten nemen echt heel veel vocht op, dus liever iets te veel water dan te weinig.

Doe, op dag 2, de erwten en het weekwater in een grote pan. Voeg eventueel nog wat extra water toe. Zet de pan op de hittebron en breng de inhoud aan de kook. Zet de hittebron laag en kookt de kikkererwten in 45 á 60 minuten al dente. Laat ze niet te gaar worden, want dan loop je het risico dat ze uit elkaar gaan vallen. Giet ze af en leg ze daarna voorzichtig op een schone (thee)doek te drogen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak intussen de beide specerijmengsels en bekleed de bakplaten met bakpapier. Omdat er twee verschillende smaken op een bakplaat gaan, heb ik een opstaande rand in het midden van het bakpapier gevouwen. Zo houd je de twee soorten prima gescheiden.

Weeg 2 x 200 gram gekookte kikkererwten af en doe ze in twee verschillende  kommen. Voeg bij de ene kom het Ras el Hanout mengsel toe en bij de ander die met komijn. Laat de mengsels even rusten.

Leg intussen het restant van de erwten, voor de naturel smaak, op het stuk bakpapier zonder middenscheiding. Schuif het bakblik onderin de oven.

Roer dan de 2 kikkererwten mengsels met een smaakje nog een keer goed door en schep ze elk op hun eigen deel van het bakpapier. Plaats dan ook dit bakblik in de oven. Zorg ervoor dat er voldoende open ruimte tussen de bakblikken blijft. Rooster de kikkererwten in ongeveer 40 á 50 minuten goudbruin en knapperig. Schep ze regelmatig even om, zodat alle kanten goed kunnen drogen. Ook de binnenzijde moet droog en knapperig zijn.

Laat de geroosterde kikkererwten eerst helemaal afkoelen voordat je ze in een goed afsluitbare pot of bus doet.

Groetjes, Xandra 🙂

 

Bron: Met dank aan Sabien van restaurant Staal in Haarlem. Van haar heb ik het idee & de werkwijze voor het roosteren van kikkererwten. De toegevoegde smaakjes zijn mijn eigen draai aan het recept.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: