Glutenvrije bodem voor hartige taart

Glutenvrije bodem voor hartige taart A

Glutenvrije bodem voor hartige taart. Ben je dol op hartige taarten, maar mag je geen gluten eten, dan is dit het recept voor jou. De bodem is lekker knapperig & bros, maar niet té. Het behoudt zijn vorm heel goed tijdens het aansnijden. Wanneer je nog een zoetje toevoegt, dan kun je deze bodem ook voor bijvoorbeeld een fruittaart gebruiken. Je bakt de bodem eerst zonder vulling (blindbakken), zodat het deeg goed gaar kan worden. Anders loop je de kans dat de bodem zompig blijft en daar wordt niemand blij van.

Tip: Zie hier mijn recept voor de vulling van een hartige preitaart met vegaballetjes. Let er wel op dat veel vegetarische producten, zoals bijvoorbeeld de vegaballetjes van de Aldi, niet glutenvrij zijn!! Vaak bevatten ze tarwe-eiwit en tarwevezels.

Psylliumvezels

Dit recept is gebaseerd op het toevoegen van psylliumvezels van het merk ‘Lindroos Fiber Husk’. Deze psylliumvezels bestaan uit 100% vlozaad. Door de schilletjes van de vlozaden heel fijn te malen krijg je psylliumpoeder of te wel psylliumvezels. Er zijn ook andere voedingsvezels te koop, zoals appelvezels en suikerbietvezels. Maar deze bevatten niet de ‘plakkende’ eigenschap die psyllium wel heeft. Ze zijn onderling dus niet uitwisselbaar! Appel- en suikerbietvezels voeg je dus alleen toe wanneer je extra vezels in je gerechten wilt hebben, denk dan bijvoorbeeld aan bruin of volkorenbrood.

Glutenvrije bodem voor hartige taart

9 september 2016

Ingrediënten (voor 1 bodem zónder vulling):

  • 50 gr rijstmeel, volkoren + extra voor werkblad (AH)
  • 50 gr boekweitmeel
  • 10 gr Fiber Husk (psyllium poeder)
  • 50 gr havermeel
  • snuf zeezout
  • 50 gr kwark
  • 50 gr roomboter, zacht + extra voor de bakvorm

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • mengkom
  • handmixer (optioneel)
  • plastic zakje
  • siliconen spatel
  • ovenschaal of metalen bakvorm
  • bakpapier
  • blindbakbonen
  • deegroller
  • vork

Tip: Ik heb vandaag een langwerpig bakblik van metaal genomen, afmetingen 11 x 35 x 3 cm. Dit model heeft een losse bodem, wat heel handig werkt bij het verwijderen van de vorm wanneer de taart gebakken is. Met deze vorm houd je wel een klein deel van het deeg over. Daar heb ik maar een klein taartje van gebakken. De hartige taart in een ronde (doorsnede ca. 25 cm) of vierkante vorm bakken kan natuurlijk ook.

Zo maak je een hartige taart bodem zonder gluten

Zet alle benodigdheden klaar en weeg de ingrediënten alvast af. Dat werkt straks een stuk makkelijker.

Oven voorverwarmen – Plaats een rooster in het midden van de oven en verwarm het apparaat voor op 200 graden.

Vet de bakvorm lichtje in met wat roomboter. Leg eventueel een reepje bakpapier op de bodem. Dan weet je zeker dat de taart na het bakken niet aan de vorm blijft plakken. Dat zou toch jammer van al je werk zijn.

Glutenvrij deeg maken:

Neem de mengkom en doe hier alle droge ingrediënten in (rijstmeel, boekweitmeel, havermeel, vlozaad en een snuf zeezout). Meng alles goed door elkaar. voeg nu de zachte boter en kwark toe. Kneed of mix er een egaal deeg van. Wikkel een stukje plastic om het deeg of gebruik een plastic zakje en leg het een uurtje te rusten in de koelkast.

Strooi wat rijstmeel op je werkblad, haal het deeg uit de verpakking en rol het voorzichtig uit tot het groot genoeg is om je bakvorm te bekleden. Het deeg is dan ongeveer 0,5 cm dik.

Vorm bekleden met deeg:

Bekleed de ingevette taartvorm met het deeg, druk het deeg zachtjes in de vorm en verwijder het overschot dat over de rand hangt. Ik doe dat door de deegroller over de scherpe rand van de vorm te rollen zo snijdt/rol je het overtollige deeg er netjes af. Prik nu met een vork wat gaatjes in de bodem. Leg een stuk bakpapier over het deeg en strooi hier de bakbonen op.

Tip – Wanneer je het stuk bakpapier eerst verfrommeld, weer een beetje gladstrijkt en dan pas op het deeg legt. Dan laat het zich makkelijker vormen. schuif de vorm in de oven en bak de bodem ongeveer 10 minuten op 200 graden. De bodem mag nog niet kleuren, maar moet wel al gaar zijn. Haal de taartbodem uit de oven, verwijder direct de blindbakbonen en het bakpapier. Anders wordt de glutenvrije bodem alsnog zompig.

—- ga nu verder met de vulling naar keuze —-

IK ZEG PROEVEN MAAR! 

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Pannenkoeken met restjes desem bakken’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Glutenvrije bodem voor hartige taart

9 gedachten over “Glutenvrije bodem voor hartige taart

  1. Dag Xandra,
    Ik mag geen psyliumvezels eten ivm acenocoumarol inname. Dat matcht niet met elkaar. Wat kan ik ipv psylium gebruiken?
    Alvast dank. Ook voor dit recept.
    Gr.Nel

  2. Dit recept is echt geweldig! Ik had geen kwark maar wel allround soya yoghurt en dat ging ook goed. Ik heb al veel recepten geprobeerd, maar dit is een blijvertje. De smaak is heerlijk en de structuur is goed en lekker knapperig. Bedankt voor het delen.

  3. Dag Xandra,
    Hoe zit het met het ei? Niet in de ingrediëntenlijst maar wel in de werkbeschrijving? En is het een heel of een half ei of helemaal geen?
    Hoor het graag,
    Alice

    1. Beste Alice, het ei hoort er niet bij. Omdat er veel tijd in het uitschrijven van recepten gaat zitten, knip en plak ik wel eens uit een van mijn andere recepten dat model heeft gestaan voor deze nieuwe versie. Waarschijnlijk ben ik het ei vergeten te verwijderen. Dank voor het melden. Gr. Sandra

  4. Hoi Xandra,
    Ik ga vanavond een hartige taart bakken met deze bodem, ik ben heel benieuwd naar Het resultaat!
    Nu heb ik het recept alvast doorgelezen, maar ik mis het stuk over hoe lang je de bodem moet blindbakken. Hoe lang heb jij dit gedaan? Bak je de bodem dan enkel voor of al gaar?
    En bak je daarna de hartige taart met vulling even lang als in het recept staat (bij mij 40min) of moet je dit dan inkorten om verbranden van de randjes te voorkomen?

    Ik hoop dat het gaat lukken vanavond 😀
    Groetjes Joyce

    1. Beste Joyce, waarschijnlijk heb je er overheen gelezen, want het staat gewoon in de tekst 😉 Tip – Wanneer je het stuk bakpapier eerst verfrommeld, weer een beetje gladstrijkt en dan pas op het deeg legt. Dan laat het zich makkelijker vormen. schuif de vorm in de oven en bak de bodem ongeveer 10 minuten op 200 graden. De bodem mag nog niet kleuren, maar moet wel al gaar zijn. Haal de taartbodem uit de oven, verwijder direct de blindbakbonen en het bakpapier….. Gr. Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven