Hartige preitaart met vegaballetjes

Hartige preitaart met vegaballetjes

Deze vegetarische hartige preitaart met vegaballetjes en champignons is een volledige maaltijd. Het fijne van deze quiche is dat je hem het hele jaar kunt eten. Wil je een hartige taart met vlees? Vervang dan de vegetarische balletjes bijvoorbeeld door rul gebakken gehakt. In dit artikel deel ik de vega-variant.

Nog een voordeel van deze preitaart: je eet hem zowel warm als koud. Ideaal voor koude winters of hete zomers!

Tip: Voor een gezondere versie kun je een deel van de bloem vervangen door tarwe-volkorenmeel.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Hartige preitaart met vegaballetjes

18 augustus 2013

Ingrediënten

Deegbodem

  • 75 gr boter
  • 150 gr tarwebloem
  • 1 ei, maat M
  • snufje zout

Benodigdheden

  • taartvorm van 25 cm doorsnede + 2x bakpapier
  • bakbonen of (oude) gedroogde bonen

Vulling

  • 2 a 3 preien
  • ½ doosje champignons, klein gesneden
  • 1 pakje vegetarische balletjes, klein gesneden (Aldi)
  • 4 eieren, maat M
  • 200 ml kookroom
  • zout
  • versgemalen peper
  • nootmuskaat
  • 100 g geraspte kaas

Bereidingswijze hartige preitaart met vegaballetjes

Verwarm de oven voor op 200 ºC.

Snijd voor het deeg de boter in blokjes en kneed samen met de bloem, ei en het zout tot een deeg. Laat het deeg ongeveer 2 uur in de koelkast rusten. Rol het dan met de deegroller uit.

Bekleed de ingevette quichevorm met het deeg en prik in met een vork. Leg een stuk bakpapier over het deeg en strooi hier de bakbonen op. Dit houdt het rijzen van het deeg tegen.

Bak de deegbodem ongeveer 10 minuten in de oven. Haal de vorm uit de oven, verwijder de bonen en het bakpapier en zet het nog maximaal 5 minuten terug in de oven, zodat de bodem echt gaar en droog is. Laat de vorm met het deeg op een rooster staan totdat de vulling erin gaat.

Snijd de schoongemaakte prei in ringetjes, de champignons in stukjes en de vegaballetjes in stukjes. Bak de prei samen met de champignons en de vegetarische balletjes in een koekenpan.

Klop in een kom de eieren met de Alpro soya cuisine los. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Verdeel de vegetarische balletjes, de champignons en de prei over het deeg en bestrooi met de geraspte kaas. Schenk het eimengsel over de ingrediënten.

Bak de hartige taart ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin middenin de oven.

Haal de hartige preitaart met vegaballetjes voorzichtig uit de vorm en verdeel het in 4 stukken.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Je kunt deze glutenvrije bodem voor hartige taart gebruiken om de taart glutenvrij te maken.

Geef een reactie: