Hartige preitaart met vegaballetjes

Hartige preitaart met vegaballetjes

De vegetarische maaltijd raakt gelukkig steeds meer ingeburgerd. Neem nou deze hartige preitaart met vegaballetjes. Eenvoudig en snel te maken. In een handomdraai zet je deze smakelijke, vegetarische quiche op tafel. Je kunt deze hartige taart ook een dag van te voren maken en dan even opwarmen in de oven. Mijn recept werd in 2013 voor het eerst online gepubliceerd, nu anno 2019 is het nog steeds een bestseller.

BAKTIP: ik heb voor een bodem van tarwe gekozen, maar je kunt natuurlijk ook spelt, emmer of zelfs glutenvrij meel nemen.

Volledige maaltijd

Deze vegetarische hartige taart is een volledige maaltijd en smaakt het hele jaar door erg lekker. Serveer de quiche eens als bijgerecht tijdens een BBQ of neem een paar puntjes mee voor onderweg. Wie wil kan er desnoods nog een verse salade of een kom soep bij geven.

Dat smaakt naar meer

Hartige preitaart met vegaballetjes

18 augustus 2013 / update maart 2019

Benodigdheden voor 4 personen

Ingrediënten bodem:

  • 150 gr tarwebloem of speltbloem
  • zout, naar smaak
  • 75 gr boter
  • 1 biologisch ei, maat M

Ingrediënten vulling:

  • 2 preien, groot
  • 125 -150 gr champignons
  • 4 biologische eieren, maat M
  • 200 ml kookroom of dikke yoghurt
  • 175 – 200 gr vegetarische balletjes
  • 100 gr geraspte kaas,
  • zout, naar smaak
  • zwarte peper, versgemalen
  • nootmuskaat, versgemalen

Verder nog:

  • boter om de bakvorm in te vetten
  • keukenweegschaal
  • mengkom(men)
  • snijplank
  • mes
  • Deense deegklopper of grote vork
  • plastic zakje of afsluitbaar bakje (deeg)
  • bakvorm, rond, Ø circa 22 cm
  • 2x bakpapier
  • bakbonen
  • koekenpan of wok
  • groot bord, afkoelen vulling

Bereidingswijze hartige preitaart met vegaballetjes

Zet alle benodigdheden klaar op je werkblad, weeg daarna alle ingrediënten af. Vet de bakvorm lichtjes in en bekleed de bodem met een stukje bakpapier.

Deeg voor de quiche:

Neem een kom en doe hier de bloem en het zout in. Roer alles door elkaar. Snijd de boter in kleine blokjes en voeg ze samen met het ei bij het bloemmengsel. Wrijf en meng er vervolgens een samenhangend deeg van. Je hoeft het deeg niet te kneden. Het is beter dat er geen glutenstrengen ontwikkeld worden. Dat zorgt vaak voor een taaie bodem. Verpak het deeg in een stukje plastic of leg het in een klein bakje en sluit dit af. Laat het deeg daarna ongeveer 1 – 1,5 uur in de koelkast rusten. Langer mag ook.

Oven: Verwarm op tijd de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte).

Vulling maken:

Prei: Verwijder eerst de uiteinden van de preistengels. Snijd ze daarna in de lengte doormidden en spoel onder koud stromend water het zand tussen de bladeren vandaan. Schud vervolgens het overtollige water weer van de stukken prei. Snijd als laatste de schoongemaakte prei in reepjes.

Vegaballetjes: Snijd de vegetarische balletjes in kleine stukken. Ik heb ze in zessen verdeeld.

Champignons: Borstel de champignons schoon met een droog borsteltje en snijd ze vervolgens in plakjes.

Verwarm de koekenpan of wok op de hittebron en doe er een scheutje olie in. Bak de prei samen met de champignons totdat ze wat zachter zijn. Voeg dan de vegetarische balletjes toe en bak deze nog even mee. De groente gaart nog na in de oven, dus bak het al dente. Leg de vulling na het bakken op een groot bord zodat het snel kan afkoelen.

Deegbodem blind bakken in de oven:

Haal het deeg uit de koeling en strooi eventueel eerst wat bloem op je werkblad. Echt nodig is het niet. Kneed het deeg vervolgens een lichtjes door. Rol het daarna met een deegroller uit tot een ronde lap die iets groter dan je bakvorm is. Het moet namelijk een opstaande rand krijgen.

Bekleed de quichevorm met het deeg en snijd de randen netje bij. Prik daarna met een vork gaatjes in het deeg. Verfrommel een vel bakpapier en strijk het dan weer een beetje glad. Het laat zich nu makkelijker vormen. Leg het bakpapier op het deeg en verdeel de bakbonen er vervolgens netjes overheen.

Baktip: Bakbonen geven druk op het deeg, zodat het tijdens het blindbakken het deeg plat blijft.

Schuif de bakvorm op een rooster in de oven. Bak de deegbodem 10 minuten, haal daarna de vorm weer uit de oven. Verwijder direct de bakbonen (pas op warm!) en het bakpapier.  Bak de quiche nu nog maximaal 5 minuten, zodat de bodem gaar en droog is. Haal de vorm wederom uit de oven en zet het opzij totdat de vulling erin kan.

Hartige quiche maken:

Neem een schaaltje en doe hier de eieren met de kookroom of dikke yoghurt in en klop deze ingrediënten met een vork los. Als er een egaal geheel is ontstaan dan is het gereed. Breng het vervolgens op smaak met een snufje zout, wat versgemalen peper en beetje nootmuskaat.

Zet de vorm met de voorgebakken bodem voor je op het werkblad. Verdeel daarna de mix met de vegetarische stukjes, de plakjes champignons en de preiringen over het deeg. Strooi er vervolgens een deel van de geraspte kaas overheen. Nu is het eimengsel aan de beurt. Schenk het voorzichtig over de vulling en als laatste het restant geraspte kaas.

Schuif de vorm met de hartige quiche op het rooster in de oven en bak de preitaart in ongeveer 25 á 30 minuten op 200 graden gaar en goudbruin.

Haal na het bakken de hartige preitaart met vegaballetjes voorzichtig uit de vorm en snijd het in 3 of 4 stukken.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Hartige preitaart met vegaballetjes’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Geef een reactie: