Italiaanse tomatensaus maken

Italiaanse tomatensaus maken

Italiaanse tomatensaus maken in een handomdraai. Het is een smakelijke saus en lekker veelzijdig te gebruiken. Doe het op de pizza, over de pasta, in de lasagne of maak er soep van. De tomaat is alleen in volgroeide toestand eetbaar voor ons. Zowel de gehele plant als de onrijpe, groene vruchten bevatten de gifstof tomatine. Rijpe tomaten daarentegen zijn heel gezond en bevatten veel veel vitamine C, carotenen, vitamine B1, B2, B6, kalium, fosfor en magnesium. 

Pomodori uit een blikje

Niet meteen allemaal afkeurend gaan roepen dat ik geen ingeblikt eten moet gebruiken. Ik heb er dit keer namelijk een hele goede reden voor. De tomaten in blik hebben zich, toen zij nog aan de plant hingen, lang kunnen koesteren in de warme Italiaanse (?) zon. Daarom zijn zij vol en rijk van smaak. Daar kunnen onze Nederlandse helaas niet tegen op, zeker niet tijdens de wintermaanden. Dan is het toch fijn dat er een goed alternatief is. Ik heb het merk Cirio Pelati uit Italië genomen. Dat zijn blikjes met ge­pel­de pruim to­ma­ten en tomatensap, zon­der kunst­ma­ti­ge be­waar­mid­de­len.

Italiaanse tomatensaus maken

Ingrediënten:

  • 1 blikje hele, gepelde tomaten (400 gr)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • Italiaans kruidenmengsel (gedroogd)
  • snufje zout
  • versgemalen peper

Verder nog:

  • kleine pan met dikke bodem
  • blikopener (optioneel)
  • houten pollepel
  • staafmixer (optioneel)

Bereiding Italiaanse tomatensaus

Zorg dat alle benodigdheden klaar staan. Wanneer je mooie kleren aan hebt, doe dan eventueel een keukenschort om. Het zelf maken van tomatensaus kan wel eens een paar rode spetters opleveren. Dat zou jammer van je nieuwe lente outfit zijn niet waar.

Maak de ui en de knoflookteen schoon en snijdt deze fijn. Doe een klein beetje olijfolie in een pan met dikke bodem. Zet deze op het vuur en bak hier in de stukjes ui en knoflook glazig en zacht. Maak dan voorzichtig het blik met hele, gepelde tomaten open en giet ze in de pan. Roer ze met behulp van een houten pollepel voorzichtig stuk of gebruik hier eventueel een staafmixer voor. Voor mij hoeft de saus niet geheel glad te zijn. Een beetje ambachtelijke of home made look is prima. Voeg nu de Italiaanse kruiden, wat zout en versgemalen peper naar smaak toe. Laat de saus even zachtjes koken en zet dan het vuur laag.

Ongeveer een half uurtje heel zachtjes laten pruttelen, zonder deksel op de pan, want de saus moet een beetje indikken. Af en toe even voorzichtig roeren.

Tip: Wanneer de Italiaanse tomatensaus klaar is laat deze dan eerst even wat afkoelen voordat je een laagje op het pizzadeeg aanbrengt. 

Buon appetito!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

4 comments on “Italiaanse tomatensaus maken”

  1. Jan Middel schreef:

    Leuke site met veel goede tips.
    Ik maak deze tomatensaus al enige tijd zo als hier beschreven.
    Veel lekkerder als uit een pakje !!!
    Ben nu fries suikerbrood aan het bakken.
    Laat wel ff weten of dat lukt !

    1. Xandra schreef:

      Leuk! Bak ze, gr. Sandra

  2. A.J.H. Kops schreef:

    Xandra, wil het ook proberen, maar waar zijn die blikken tomaten in NL verkrijgbaar?

    1. Xandra schreef:

      Bij AH. Je kunt natuurlijk ook een ander merk nemen, maar de blikjes van Pelati vind ik heel goed en betaalbaar.

Geef een reactie: