Komkommer en radijs in zoetzuur

Komkommer en radijs in zoetzuur 1

Anno 2016 is het weer helemaal hip om allerlei verse ingrediënten te fermenteren, in te maken, in te vriezen, te roken, te drogen of te pekelen. Dan kan ik natuurlijk niet achter blijven. Mijn grootouders kunnen trots op mij zijn. Zo was er een opa die bijvoorbeeld veel brood bakte, gewoon thuis in de oven, om zijn hongerige zoons eten te geven. Helaas heb ik hem niet echt gekend. Hij is overleden toen ik nog heel klein was. En een van de oma’s was kampioen soep koken en inmaken zal ze vroeger thuis vast wel gedaan hebben.

Voor eigengemaakte desem, jam en atjar draai ik intussen ook mijn hand niet meer om. Alle restjes verdwijnen als sneeuw voor de zon in een geheel nieuw gerecht. Er wordt hier vrijwel niets verspilt. Helemaal sinds ik de trotse eigenaar van een heuse voedseldroger ben. Zo maakte ik bijvoorbeeld al eens knoflookpoeder, chilipoeder, gedroogde lente-uitjes, appel-, bananen-, kiwi- en perenchips. Het ontzettend leuk en dankbaar werk om te doen. Bovendien van zoveel betere kwaliteit dan uit de supermarkt.

Vandaag een recept voor een klein overschot aan radijsjes: ‘komkommer en radijs in zoetzuur’. Ze geven een hele mooie rozige gloed aan de pickles en komen ook nog eens uit onze eigen tuin. Verser kun je het niet krijgen. Helaas is het nog te vroeg voor zelf gekweekte snackkomkommers. De planten moeten nog flink groeien voordat ze knapperige lekkernijen gaan produceren. Al moet ik wel zeggen dat ze met deze warmte welig tieren in de kas. Volgende week maar weer eens verpotten voordat ze klompvoetjes krijgen. Laat de zomer maar komen!

Wanneer je een mooi etiket op de pot plakt of en met een touwtje aanhangt heb je een leuk zelfgemaakt cadeau voor je beste vriendin of natuurlijk je moeder.

Komkommer en radijs in zoetzuur

Ingrediënten:

Voor 2 kleinere potjes of 1 grote.

  • 175 gr snackkomkommers, circa 5 stuks (of 1 grote)
  • 100 gr radijsjes
  • 100 gr zeezout (optioneel)
  • 50 gr (riet)suiker
  • 150 ml witte wijnazijn
  • 150 ml water
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl peperkorrels, gemengd
  • 1 tl mosterdzaad

Voor het steriliseren van de pot(ten):

  • 2 grote, diepe pan (uitkoken potjes & deksels)
  • tang (om de potjes uit het kokende water te halen)
  • 1 grote glazen pot, of 2 kleinere exemplaren
  • goed sluitende deksel(s) voor op de potten
  • 1 tl soda
  • pannenlappen
  • onderzetter

Verder nog:

  • steelpan
  • zeef
  • mandoline of goede kaasschaaf
  • mes
  • snijplank
  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • meetlepels
  • brandschone theedoek (droog deppen groente)
  • leuke etiketten voor op of aan de potten (datum + inhoud)

Bereiding komkommer en radijs in zoetzuur

Zet alle benodigdheden eerst klaar en weeg de ingrediënten af voordat je aan de slag gaat. Dat werkt namelijk een stuk relaxter. Ook is het vaak handig om eerst het hele recept door te lezen.

Was de komkommer(s) en de radijsjes goed af en dep ze droog. Snijd met een mandoline (of een scherpe kaasschaaf) lange, dunne repen van de komkommer(s). Verwijder het blad van de radijsjes en snijd ze met een mes dunne plakjes. (*) Doe de repen komkommer en de schijfjes radijs in de kom. Meng het zeezout er goed door heen, dek de kom af, zet deze in de koelkast en laat mengsel minimaal 4 uur rusten. Het zout trekt het overtollige vocht uit de groente. Spoel/was de groente daarna heel goed af, zodat het zout eraf is. (**) Dep vervolgens de groente zachtjes droog met een schone theedoek.

Let op! Stap (*) tot en met (**) heb ik overgeslagen, omdat ik kleine snackkomkommertjes heb gebruikt. Die bevatten naar mijn idee veel minder vocht dan een grote komkommer.

Zet beide grote pannen gevuld met water op de warmtebron. Doe in 1 pan de soda en plaats hier de glazen pot(ten) en losse deksel(s) in. Breng het water in beide pannen aan de kook. Haal de pot(ten) en deksel(s) na een paar minuten met de tang uit de pan met soda giet ze leeg en plaats ze daarna in de andere pan. Laat ze in het kokende water staan totdat je ze gaat vullen.

Er zijn ook andere manieren om de glazen potten goed te steriliseren. Kijk voor meer handige tips in het boek ‘Jam & Zuur’. 

Maak het teentje knoflook schoon en snijd er dunne plakjes van. Doe deze plakjes in de steelpan, samen met het water, de azijn, de peperkorrels, de suiker en het mosterdzaad. Zet de pan op de warmtebron en breng de inhoud tot aan het kookpunt. Alle suiker moet goed opgelost zijn.

Haal de pot(ten) voorzichtig uit het kokende water, giet ze leeg en plaats ze op een onderzetten. Vul ze/het nu met de repen komkommer en de schijfjes radijs. Giet dan het azijnmengsel erbij, zorg dat alle groente goed onderstaat. Haal nu de/het deksel(s) uit het kokende water en plaats deze op de pot(ten). Goed aandraaien en de pot(ten) minimaal 10 minuten ondersteboven plaatsen. De inhoud zal nu vacuüm trekken. Laat de pot(ten) goed afkoelen. Plak of hang er een etiket aan en schrijf daar de inhoud en datum op.

Zet de pot(ten) minimaal 2 weken op een koele, donkere plaats (ik neem de koelkast) om het mengsel te laten rijpen voordat je het gaat eten. Indien je de pot dicht laat is deze zeker 3 maanden houdbaar.

EET SMAKELIJK! 

 

Meer info & bestellen

Bron: Het originele recept komt uit het boek ‘Jam & Zuur’ van Philippine van der Goes, maar is door mij iets aangepast naar eigen voorkeur.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: