Linzen muffins met pompoen

Linzen muffins met pompoen

Deze kruidige linzen muffins met pompoen zijn glutenvrij, suikervrij en lactosevrij. De ras el hanout en linzen geven een Oosterse smaak aan het het gerecht. Je kunt deze lekkernij warm of koud eten. Ze zijn ideaal als bijgerecht, tussendoortje, lunch of onderweg.Ik werd door het boek ‘Bonen!’ van Joke Boon en een pak met zilvervliesrijst & linzen geïnspireerd tot het creëren van deze bijzonder geurige muffin. Regelmatig bakken wij wraps van kikkererwtenmeel en ras el hanout. Dat levert een heerlijke pannenkoek op die je kunt vullen met een salade of een mengsel van geroerbakte groenten. Kikkererwtenmeel kun je kopen bij molen ‘De Zandhaas’ of een natuurvoedingswinkel. Of maal gewoon zelf wat erwten tot meel.

Ras el hanout

Ras el hanout komt uit Marokko, het is geurig mengsel van verschillende kruiden & specerijen. Zoals piment, bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, cubebes, galangawortel, gember, foelie, nigella, nootmuskaat, zwarte peper en gemalen kurkuma.

 

Linzen muffins met pompoen

Ingrediënten (voor 6 muffins):

  • 75 gr rijstmeel (of maal zelf 75 gr zilvervliesrijst tot meel)
  • 75 gr bruine linzen, tot meel gemalen
  • 50 gr zilvervliesrijst, beetgaar gekookt
  • 25 gr bruien linzen, beetgaar gekookt
  • 75 gr pompoen, in kleine stukjes gesneden
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 eieren, mt M
  • 5 á 6 el kokosmelk
  • 1 tl Ras el hanout
  • versgemalen zwarte peper
  • snufje zout

Verder nog:

  • mengkommen
  • Deense deegklopper of garde of grote vork
  • snijplank
  • mesje
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • 2 kleine lepels, voor het vullen van de muffin vormpjes
  • bakpapier om vormpjes te maken of papieren cupcakevormpjes
  • metalen vorm voor grote muffins/cupcakes
  • koffiemolen of keukenmachine (meel)

Zo maak je muffin vormpjes van bakpapier

Bij mijn recept voor bieten-walnoten muffins kun je zien hoe je heel eenvoudig zelf je papieren muffin vormpjes van bakpapier maakt. Dit keer heb ik eerst 6 rondjes met een sierrandje uit het bakpapier geknipt.

Bereiding hartige groente muffins

Zet de benodigdheden alvast klaar, dat werkt een stuk prettiger.

Plaats de papierenvormpjes in de muffin tray.

Maal ruim 75 gram van zilvervliesrijst en 75 gram bruine linzen met een koffiemolen of keukenmachine tot een fijn meel.

Kook minimaal 50 gram zilvervliesrijst + 25 gram bruine linzen beetgaar. Laat ze daarna goed uitlekken en afkoelen.

Verwarm de oven op 170 graden.

Doe de rijst-linzenmeel, bakpoeder, Ras el hanout, zout, versgemalen peper in een kom. Roer dit goed door elkaar.

Klop in een andere kom de eieren los en roer dan de kokosmelk erdoor.

Voeg dan het natte mengsel bij het droge en meng goed dit met een Deense deegklopper of een grote vork. Is het mengsel te droog doe er dan een klein beetje kokosmelk bij. Spatel dan voorzichtig de stukjes pompoen en het gekookte rijst-linzen mengsel er door heen.

Verdeel de hoeveelheid vulling over de 6 papieren muffin vormpjes en zet de bakplaat daarna op een rooster in het midden in de oven.

Bak de Linzen muffins met pompoen in ongeveer 20 á 25 minuten tot dat ze licht bruin. Haal ze uit de tray en laat de muffins op een rooster afkoelen of serveer ze meteen.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: