Linzensoep met pompoen en kokos

Linzensoep met pompoen en kokos

Deze verrassend lekkere en verwarmende linzensoep met pompoen, wortel & kokos heb ik onlangs gemaakt in de slowcooker. Het eindresultaat heeft wel een beetje donkere kleur gekregen door het gebruik van een paarse winterpeen. Voordeel van deze wortelsoort is dat ze zoeter zijn dan de oranje variant en ze na het koken nog een bite hebben. Nadeel is dat ze enorm afgeven tijdens het verwerken en koken, dan wordt het vruchtvlees wit en paars gemarmerd. Vandaar dat deze soep en nu uitziet als een wat duister heksenbrouwseltje. Gelukkig maakt de fantastische smaak alles weer goed. Het eten van deze soep geeft een ware smaaksensatie in de mond. Kruidig en warm door de kerrie masala, zacht romig door de kokosmelk, het bevat een licht zoetje van de pompoen en de de stukjes wortel. De linzen bevatten veel eiwitten en vezels. Ze zorgen voor een goede stoelgang en laten de insulinepieken afnemen.

Oerwortels, een vergeten groente

Ik heb mij ooit eens door een moestuinder laten wijsmaken dat het paarse stofje in deze wortels, de groente beter tegen vorst beschermd. Of het zo is weet ik niet, maar het klinkt aannemelijk. De blauwpaarse kleurstoffen, ook wel anthocyanen genoemd. Kunnen heel goed gebruikt worden als kleurstof voor diverse producten. De echte oerwortels zijn door en door paars. Nu zijn er ook paarse wortels die aan de binnenkant oranje zijn en deze bevatten dus ook nog steeds veel beta-caroteen. Bekende rassen zijn Purple Haze, Deep Purple, Purple Rain. 

Uchiki Kuri, een oranje pompoen

De Uchiki Kuri is een Japanse Hakkaido pompoen. De jonge pompoenen zijn eerst fel geel van kleur, maar verkleuren naar oranje als ze rijp en oogstklaar zijn. Het vruchtvlees is geeloranje en buitengewoon rijk aan vitamines en mineralen. De Uchiki Kuri heeft een ietwat zoete en nootachtige smaak. Je kunt deze pompoenen vaak wel tot in maart bewaren. Men zegt dat het aroma en de voedingswaarde zelfs in de loop van de tijd alleen maar beter wordt.

Linzensoep met pompoen en kokos

Ingrediënten (voor circa 4 á 6 pers.):

  • 200 gr rode linzen
  • 600 gr Uchiki Kuri (oranje pompoen) schoongemaakt
  • 1 paarse oerwortel (winterpeen)
  • 1 gele oerwortel (winterpeen)
  • 1 ui, middelgroot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 vega groentebouillonblokje
  • 1 el kerrie masala
  • snufje cayennepeper
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • snufje zout naar smaak
  • 150 ml kokosmelk + extra om te garneren
  • 750 ml water
  • beetje olijfolie

Verder nog:

  • aspergeschiller (werkt waanzinnig goed voor het schillen van een pompoen)
  • slowcooker (of grote pan)
  • kleine pan met dikke bodem
  • snijplank
  • groot mes
  • keukenweegschaal
  • zeef

Bereiding linzensoep met pompoen en kokos

Zet alle benodigdheden klaar en weeg de ingrediënten af.

Spoel de rode linzen goed af onder de koude kraan, laat ze een beetje uitlekken en doe ze dan in de slowcooker.

Hak voorzichtig met een groot met de Uchiki Kuri in vieren. Verwijder de pitten en ‘draden’. Snijd dan de parten in schijven van ongeveer 3 á 4 cm breed, want dan gaat het schillen makkelijker.

TIP: Ik gebruik voor het schillen van de pompoen een asperge-schiller. dat klinkt misschien wat gek, maar je haalt zo heel snel en makkelijk een dun laagje van de Uchiki Kuri. Het werkt prima bij stoofpeertjes en harde appels. Doe er je voordeel mee.

Wanneer alle parten geschild zijn, maak er dan vervolgens kleinere blokjes van, zo’n 1,5 x 1,5 cm. Doe deze stukjes bij de linzen in de pan.

Maak de ui en het teentje knoflook schoon en maak er kleine stukjes van. Zet de pan met dikke bodem op het vuur, doe er een scheutje olijfolie in en fruit de stukjes ui en knoflook licht glazig. Haal de pan van het vuur en voeg de inhoud bij de linzen en pompoen.

Schil de oerwortels en snijd er kleine blokjes van. Voeg deze samen met de kerrie masala, het bouillonblokje, cayennepeper en kokosmelk bij de andere ingrediënten in de slowcooker. Doe er vervolgens nog een scheutje olijfolie bij en 750 ml water. Meng alles goed door elkaar, plaats de deksel op de pan en zet de slowcooker aan. Eerst 1 uur op de hoge stand (High) en dan nog 1  á 1,5 uur op de lage stand (Low).

Als de linzensoep klaar is kun je eventueel naar smaak nog wat versgemalen, zwarte peper en een snufje zout toevoegen. Pureer de soep deels met behulp van een staafmixer, zodat er een dikkere brei ontstaat. Liever niet alles fijn maken, want de linzensoep mag best een beetje een bite houden.

Je kunt deze linzensoep heel goed in handzame porties in de vriezer bewaren. Maar waarschijnlijk blijft er geen restje over. Zelfs onze zéér kritische ‘VintageGirl’ vond mijn heksenbrouwseltje betoverend lekker. Dat zal ik dan maar opvatten als een compliment.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

One comment on “Linzensoep met pompoen en kokos”

  1. Marja schreef:

    Heerlijk!!!

Geef een reactie: