Makkelijke preisoep met room en kruiden

Makkelijke preisoep

Makkelijke preisoep met room en kruiden zet je binnen no time op tafel. Het meeste werk zit hem in het schoonspoelen en wassen van de prei. En dat is eigenlijk ook een fluitje van een cent. Dit recept is een absolute aanrader en daarom wil ik het graag met jullie delen. Zodat jij binnenkort van een kom heerlijke soep kunt genieten.

TIP: Wist je trouwens dat het zelf maken van verse soep de ideale manier is om allerlei restjes te verwerken.

Preisoep kun je op veel verschillende manieren maken. Bijvoorbeeld als een heldere, zomerse bouillon of een dikke, verwarmende herfstsoep. Vandaag heb ik voor en gebonden soep gekozen. Er ontstaat een verrassend andere smaak door het gebruik van rijst. Ben je geen liefhebber van rijst vervang het dan door stukjes gewone of zoete aardappel. Ook heel smakelijk!

Dat smaakt naar meer soep

Makkelijke preisoep met room en kruiden

28 oktober 2012 / update maart 2019

Benodigdheden voor 3 á 4 personen

Ingrediënten:

  • 5 preien, gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • 10 gr boter
  • 2 el olijf- of rijstolie
  • 150 gr rijst
  • 1,5 l kokend water
  • 200 ml volle room

Extra smaakmakers:

  • 2 groentebouillon blokjes
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden
  • wat zout en peper naar smaak
  • 1 mespuntje gedroogde, rode peper of wat sambal

Verder nog:

  • grote (soep) pan
  • set speciale maatlepels
  • keukenweegschaal
  • snijplank
  • mes
  • pollepel
  • staafmixer of foodprocessor

Bereidingswijze eenvoudige soep met prei

Lees voordat je aan de slag gaat eerst het recept een keer helemaal door. Zet daarna alle benodigdheden klaar op je werkblad.

Groente schoonmaken

Verwijder de uiteinden van de preien en snijd ze vervolgens in de lengte doormidden. Spoel daarna onder de koude kraan het zand goed tussen de bladeren vandaan. Schut de preien een beetje droger snijd ze nu in repen van ongeveer een halve centimeter breed.

Schil de ui en knoflooktenen en snijd ze daarna in kleine stukjes.

Roerbakken in de pan

Neem een grote (soep)pan met een dikke bodem en verhit hierin de boter en 2 eetlepels olie in. Doe vervolgens de stukjes ui en knoflook erbij en fruit ze zachtjes totdat ze iets glazig zijn. Daarna kan de prei erbij. Roerbak dit mengsel dan nog een minuut of 5 minuten, zodat de stukjes prei iets zachter geworden.

Voeg vervolgens de extra smaakmakers toe: zout, peper, groentebouillon blokjes, oregano, Italiaanse kruiden en de rode peper of sambal. Roerbak de kruiden en specerijen even kort mee en schenk dan het kokende water er voorzichtig bij. Blijf even rustig roeren, de rijst kan er nu bij. Breng de soep aan de kook. Verlaag daarna de temperatuur van de hittebron en laat de preisoep ongeveer 20 á 25 minuten zachtjes koken.

Soep pureren

Haal de pan van de hittebron en pureer de soep met een staafmixer of gebruik een blender. Je hoeft niet alles helemaal fijn te malen, maar het mag natuurlijk wel. Als het goed is ontstaat er nu een dikke, gebonden preisoep. Als laatste mag je de room toevoegen. Warm de soep nog even rustig door voordat je het gaat eten.

TIP: Deze makkelijke preisoep smaakt erg lekker met wat versgebakken (stok)brood en bijvoorbeeld een kaasplankje.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Makkelijke preisoep met room en kruiden’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Geef een reactie: