Muhammara, oranje paprika en walnoten dip

Foto Muhammara, oranje paprika en walnoten dip

Muhammara is een dip of smeersel dat veel gebruikt wordt in de hele Arabische en Turkse keuken. Oorspronkelijk schijnt het afkomstig te zijn uit de Syrische stad Aleppo. Muhammara betekent zoiets als ‘de rode’ vanwege de vele rode paprika’s die er in zitten. De belangrijkste ingrediënten van muhammara zijn walnoten, geroosterde paprika’s en wat granaatappelmelasse. De melasse heb ik niet gebruikt, desalniettemin smaakt de dip onweerstaanbaar lekker. 

Je eet muhammara als broodbeleg, groenten dip of als smaakmaker bij vlees- en visgerechten. De combinatie met groenten is een toppertje en die gaat absoluut in de herhaling. Het was ‘restjes dag’ en er was nog een klein beetje over van de paprika dip. Lang kun je het niet bewaren en wegdoen is zonde. Daarom voegde ik het restant toe aan een kom met rijst en gewokte groenten. Lekkerrrr! Daar kan geen sausje uit de winkel tegen op.

Dat smaakt naar meer

Muhammara, oranje paprika en walnoten dip

Dinsdag 7 augustus 2018

Paprika’s, kruiden en specerijen

Voor het kruiden van de muhammara heb ik onder andere gebruik gemaakt van de wortel groentefinish. Onlangs kreeg ik een zakje van ‘Verstegen’ via de ‘Foodybox Zomer’ van ‘Kroon op het werk’. In deze kruidenmix zitten veel kruiden die je nodig hebt om de muhammara op smaak te brengen. Alle ingrediënten zijn 100% puur natuur. Er zijn dus geen onnodige fratsen aan toegevoegd. Het enige nadeel van zulke kant-en-klare mengsels vind ik de hoeveelheid zout. Zo is het product helaas niet voor iedereen bruikbaar.

Wil je liever losse kruiden en specerijen gebruiken? Dat kan natuurlijk ook. Hieronder lees je wat er in het mensel zit:

De wortel groentefinish 100% natuurlijk van Verstegen bestaat uit: groenten (ui, knoflook), zeezout, citroenschillen, specerijen (venkelzaad, 6% komijn, 3% koriander, peper, gember) en selderijblad.

Ik heb gekozen voor oranje in plaats van rode paprika’s. De smaak is dan iets zachter, evenals als de kleur. De drie oranje paprika’s kreeg ik van een kweker die is aangesloten bij ‘De oranje paprikavereniging’. Paprika’s zijn eigenlijk gewoon zoete pepers en worden in veel andere landen dan ook zo genoemd. Zowel rauw, als gekookt of gebakken zijn paprika’s een gezonde optie en vormen ze een ware lekkernij.

Muhammara, oranje paprika en walnoten dip

Benodigdheden voor twee bakjes muhammara

Ingrediënten:

  • 3 oranje paprika’s, groot
  • 100 gr walnoten, ongebrand
  • 1 el citroensap
  • rasp van 0,5 citroen, onbespoten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1/4 tl knoflookpoeder
  • 0,5 tl komijnzaad, gemalen in vijzel
  • 1 tl wortel groentefinish (Verstegen)
  • 1 flinke mespunt chilipoeder
  • snuf zeezout

Topping:

  • peterselie, vers en fijngesneden
  • walnoten, fijngehakt
  • scheutje olijfolie

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • snijplank
  • mes
  • koekenpan
  • oven
  • bakplaat
  • bakpapier
  • schaal, afsluitbaar
  • keukenmachine, blender of foodprocessor
  • 2 schaaltjes of 1 grote
  • foodprocessor, blender of staafmixer

Muhammara, oranje paprika en walnoten dip

Bereidingswijze voor muhammara dip

Zet voordat je gaat kokkerellen eerst alle benodigdheden klaar op je werkblad. Weeg en meet de ingrediënten af en spoel daarna de paprika’s schoon onder de koude kraan.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm daarna de oven voor op 180 graden.

Snijd eerst de paprika’s in tweeën, verwijder vervolgens de zaadlijsten en de steeltjes. Leg de stukken met de buitenkant naar boven op de bakplaat en schuif ze vervolgens in het midden van de oven. Bak de paprika’s in 25 tot 30 minuten zacht. Vergeet niet om ze één of twee keer om te draaien. Het is niet erg wanneer er zwarte plekjes op de schillen komen, want die worden er straks toch vanaf gehaald.

Rooster intussen de walnoten in een koekenpan. Wanneer je geen haast hebt, dan kun je ze ook, nadat de paprika’s gaar zijn, roosteren in de nog warme oven. Laat de noten na  het roosteren goed afkoelen

Haal de bakplaat uit de oven en doe alle stukken paprika nu in een afsluitbare schaal of neem anders een plastic zak. Laat ze minimaal 15 minuten rusten. Door het ‘stomen’ laten de schillen makkelijker los van het vruchtvlees. Iets dat ook niet geheel onbelangrijk is, de stukken paprika zijn daarna voldoende afgekoeld, zodat je ze kunt pellen zonder je vingers te branden.

Doe nu alle ingrediënten (behalve die voor de topping) in de foodprocessor. Heb je die niet gebruik dan een blender of probeer het met een staafmixer. Mix-maal de ingrediënten nu tot een middelgrove of fijne pasta. Kies een structuur waar jij de voorkeur aan geeft.

Schep de muhammara in één grote of in twee kleine schalen. Sprenkel er tot slot een klein beetje olijfolie overheen. Hak nu nog wat peterselie en walnoten fijn en verdeel het haksel vervolgens over beide bakjes. Veelal wordt de dip wanneer deze op kamertemperatuur is geserveerd, maar koud smaakt het ook prima. Bewaar de muhammara in de koelkast.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

Bron: Met dank aan ‘De Oranje Paprikavereniging’ voor het beschikbaar stellen van drie oranje paprika’s en ‘Verstegen’ voor het beschikbaar stellen van één zakje mix voor wortel groentefinish via de Foodybox Zomer van ‘Kroon op het Werk’.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Muhammara’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

Geef een reactie: