Pittige Peper Pasta in een potje

Pittige Peper Pasta in een potje 2

Pittige Peper Pasta in een potje is zeker niet voor watjes! Je kunt met recht zeggen dat het goedje buitengewoon bijzonder ehhh … pikant is! Het gepeperde brouwsel is gebaseerd op een recept uit het boek van Cornersmith. Zij gaven het de titel Chili-jam, maar het woord jam lijkt mij een beetje gevaarlijk. Ik zou namelijk toch echt met klem willen afraden om het lekker dik op een bammetje te smeren toch echt met klem willen afraden. Tenzij je natuurlijk één van die kranige types bent die wel van een stevig gekruide uitdaging houdt. Al heb ik zo’n vermoeden

dat er maar weinig animo voor zal zijn.

Eerste hulp bij (te) pittig eten

Je hebt gelukkig geen blusapparatuur nodig, wanneer je deze heetgebakerde lekkernij met mate gebruikt. Een beetje Pittige Peper Pasta op je kaas tosti is werkelijk smullen geblazen. Het vormt ook een goede combinatie met pindakaas, een balletje gehakt, nasi, als marinade op gevogelte of tofu. Ja, waar eigenlijk niet mee. Roept u maar! Heb je onverhoopt toch een ietsie pietsie te enthousiast gedoceerd dan is er geen man overboord. Drink dan gewoon een glas melk of eet een stukje een brood, kroepoek of wat rijst. Ik ben benieuwd of jij deze Pittige Peper Pasta in een potje nog durft te maken. Sterk spul he!

Cayennepepers zijn heel gezond. Ze bevatten relatief veel vitamine A, B2, B6, C, E, kalium, mangaan en capsicum. Dat laatste goedje werkt fantastisch tegen verkoudheid. De neus gaat ervan open, zodat je beter kunt ademhalen. Het schijnt ook een ingrediënt van het wel bekende vissermans snoepje te zijn.

Pittige Peper Pasta in een potje

Ingrediënten (voor 2 hele, kleine potjes of 1 grotere):

  • 100 gr cayenne pepers, vers, in dunne ringen
  • 50 gr ui, in dunne ringen
  • 15 gr olijfolie
  • 1/4 tl komijnpoeder
  • 1/4 tl gemberpoeder
  • 50 gr rijstazijn
  • 50 gr water
  • 75 gr rietsuiker

Verder nog:

  • 2 hele, kleine potjes (bijvoorbeeld voor kruiden) of 1 iets grotere
  • kleine pan met dikke bodem
  • grote pan om de potjes + deksels te steriliseren
  • weck- of glastang (optioneel)
  • speciale vultrechter voor jam (optioneel)
  • juslepel of kleine soeplepel
  • siliconen spatel
  • snijplank
  • mes
  • blender (optioneel)
  • keukenweegschaal
  • maatlepels (optioneel)
  • brandschone (thee)doek
  • etiketten voor op of aan de potten, datum + inhoud

Bereiding Pittige Peper Pasta in een potje

Tip: Het is heel belangrijk dat alle benodigdheden, inclusief je werkblad en handen, brandschoon zijn voordat je aan de slag gaat. Inmaken staat of valt met een goede of minder goede hygiënische omstandigheden. Ook is het belangrijk dat de deksels goed passen en de potten vacuüm getrokken kunnen worden. Dan kunnen er geen bacteriën, vuil of zuurstof bij de inhoud komen.

Zet alles klaar, weeg de ingrediënten af, spoel de pepers schoon en snijdt de groente in dunne repen of ringen. Ik heb de pitjes gewoon in de pepers laten zitten voor een extra pittige pasta.

Neem de kleine pan met dikke bodem, doe de olijfolie er in en zet het op de warmtebron (middelhoog vuur). Voeg de stukjes ui toe en stoof deze in ongeveer 15 minuten zacht, zoet en glazig. Ze mogen niet bruin kleuren!

Doe dan de specerijen en de cayenne pepers erbij. Roer alles goed door elkaar en laat het mengsel nog eens 15 minuten stoven op een laag vuur. Af en toe even roeren zodat de boel niet aankoekt. De pepers en stukjes ui moeten dan heel zacht geworden zijn. Is dit nog niet het geval, laat het dan nog even langer zachtjes stoven.

Schenk de rijstazijn en het water bij het mengsel. Breng het aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen. Neem de pan van het vuur en doe het peper-ui prutje in een blender en mix het tot een egaal mengsel. Doe het dan terug in de pan. Breng het weer voorzichtig aan de kook en voeg de suiker toe terwijl het zachtjes staat te pruttelen. Goed roeren totdat alle suiker goed is opgelost. Kook de peper pasta nog 30 á 40 minuten. Wederom af en toe even roeren zodat de boel niet aankoekt.

Zet tijdens het wachten alvast de grote pan met voldoende water op de warmtebron en breng de inhoud aan de kook. Laat voorzichtig de pot(ten),deksel(s) en de metalen vultrechter in het water zakken. Ik gebruik hiervoor een speciale weck- of glastang. Als je vaker wilt gaan inmaken dan kan ik je zo’n tang aanbevelen. Na 5 á 10 minuten zijn de benodigdheden gesteriliseerd. Ik laat ze gewoon in het kokende water zitten totdat ik ze nodig heb.

Zet de warmtebron uit en laat het mengsel een klein beetje afkoelen. Haal ondertussen met de tang de pot(ten), deksel(s) en vultrechter ui het kokende water. Giet de potten leeg en plaats alles op een brandschone (thee)doek. Vul de warme pot(ten) direct met de Pittige Peper Pasta en sluit af met een deksel. Goed aandraaien en plaats ze/het dan ondersteboven op je werkblad. Laat ze/het zo ongeveer 15 minuten staan, dan kun je ze/het weer omdraaien in de goede stand.

Tip: Maak een mooi etiket waar je de datum en de inhoud van de pot op schrijft. Zo kom je niet voor pittige verrassingen te staan.

Je kunt de Pittige Peper Pasta in een potje maximaal 12 maanden op een koele plaats bewaren.

EET SMAKELIJK!

 

Meer info & bestellen

 

Bron: Met dank aan uitgeverij Good Cook voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van Cornersmith. Het bovenstaande recept is gebaseerd op die uit het boek en heet oorspronkelijk ‘Chili jam’ (pagina 54-55). Ik heb het aangepast naar eigen voorkeur.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

4 comments on “Pittige Peper Pasta in een potje”

  1. Karin schreef:

    De eerste pepertjes hangen aan de planten dus recepten zijn altijd welkom. Wij houden ook wel van een beetje pit dus ga ik deze zeker maken. Mooi boek ook weer, maar er zijn meer ‘zulke’ boeken, het is op dit moment wel helemaal hip. Maar eens kijken welke mij het meest aanspreekt. In ieder geval voor je recept en je reviews, altijd leuk om te lezen!
    Groet,
    Karin

    1. Xandra schreef:

      Leuk Karin, ik had nog een deel van eigen kweek van vorig seizoen in de vriezer liggen. Ook had ik een gedeelte gedroogd in de voedseldroger (in de oven kan ook) om er chili vlokken van te maken en wat in een flesje olie gaat ook prima. Dit jaar heb ik ze niet in de kas, want er liggen nog zoveel gedroogde exemplaren. Groetjes, Sandra.

  2. Sophie schreef:

    Hoi Xandra,
    Volgens mij is deze puree perfect voor lahmacun. Deze Turkse pizza heb ik laatst voor het eerst gemaakt met het recept van mijnmixedkitchen. Alle gezinsleden vonden het lekker, maar ik miste een beetje pit. Dat lag niet aan het recept, ik had de peperpuree weggelaten vanwege de kinderen ;-). Met die pot uit dat pakket wat we laatst kregen ga ik het snel weer proberen. Misschien een ideetje voor jou als je een grote voorraad hebt?
    Groeten van
    Sophie

    1. Xandra schreef:

      Dank je wel voor de goede tip Sophie. De Pittige Peper Pasta is echt heel erg smakelijk. Ik heb spijt dat ik dit jaar geen peperplanten kweek, maar ik heb nog zoveel gedroogde pepers in voorraad. Volgend jaar maar weer doen. Groetjes, Sandra

Geef een reactie: