Pizzabodem van spelt en geroosterde paprika

pizzabodem van spelt en geroosterde paprika

Pizzabodem van spelt en geroosterde paprika. Je ziet ze inmiddels overal verschijnen; broodjes en pizzabodems waar groente in verwerkt is. De commercie heeft ze ook ontdekt. Ik bak ze zelf al enige tijd en noemde het verstopte groentebrood. Je kunt allerlei smakelijke en bijzondere recepten op mijn website vinden. Groente op deze manier verstoppen is niet alleen handig om lastige eters te foppen. Het is tevens verrassend smaakvol en je kunt er prima kleine restanten in verwerken. Deze groentepizza’s zijn zowel warm als koud niet te versmaden.

Geroosterde paprika’s

Vandaag heb ik voor pizzadeeg met geroosterde paprika’s gekozen. Manlief koopt regelmatig een zak buitenbeentjes bij de plaatselijke grootgrutter. Een prima initiatief, maar we hadden er plotseling wel heel veel in voorraad. Met dit warme weer kun je ze goed in de koeling bewaren, maar niet voor heel lang. Roosteren kun je net zoals ik in de oven doen, maar het lukt ook op de bbq of leg ze op een brandende gaspit. Wij koken op inductie, dus dat laatste is voor ons geen optie. En ach, in de oven is wel zo makkelijk. Rooster ze ruim, het liefst een dag, van te voren. Dan kunnen ze goed afkoelen voordat je ze in het deeg verwerkt.

Een deeg, meerdere toepassingen

Zoals je inmiddels al begrepen hebt, kun je van dit deeg heerlijke pizza’s maken. Maar wist je dat er veel meer mogelijkheden zijn? Ik had een dubbele hoeveelheid deeg gemaakt. Ja, want de paprika’s moesten op. We waren die dag maar met zijn tweeën thuis en hoeveel pizza’s kan een mens in een keer op? Daarom bakte ik er tevens een paar pita’s en zachte groentebolletjes van. Voor elk gebruikte ik ongeveer 80 gram deeg. De eerst genoemde liggen nu in de vriezer te wachten op een geschikt moment. Altijd handig om iets lekkers in voorraad te hebben.

Met de hand kneden of machinaal

Omdat het slechts om een kleine hoeveelheid deeg met spelt gaat, kun je het net zo makkelijk met de hand kneden. Vaak kan een machine zulke kleine porties niet goed verwerken. Let wel op dat de paprika en sambal kleur kunnen afgeven op je werkblad. Zelf gebruik ik voor het maken en vormen van deeg een marmeren plaat. Onder de plaat ligt een siliconen matje. Zo verschuift de plaat niet en is mijn werkblad extra beschermd.

Meer brooddeeg met verstopte groente

Pizzabodem van spelt en geroosterde paprika

Vrijdag 2 augustus 2019

pizzabodem van spelt en geroosterde paprika

Note: Ik heb de verse paprika’s niet gewogen voordat ze de oven in gingen om geroosterd te worden. Als je dan toch de oven aanzet dan kun je net zo goed de hele bakplaat vullen. In het seizoen zijn ze goedkoop, dus doe er je voordeel mee. Fijn gesneden zijn geroosterde paprika’s heerlijk door een salade of pureer ze tot paprikasoep, ook een aanrader. 

Benodigdheden voor 2 grote of 5 kleine pizza’s

Ingrediënten bodem:

  • 200 gr speltbloem
  • 100 gr spelt volkorenmeel
  • 5 gr (bakkers)zout
  • 4 gr instantgist
  • 4 gr Italiaanse kruiden
  • 1 gr paprikapoeder, zoet (optioneel)
  • wat sambal* naar smaak (optioneel)
  • 190 gr geroosterde en gepureerde paprika’s (ik schat circa 250 – 300 gr verse paprika’s)

Topping:

  • verse roomkaas
  • 0,5 courgette
  • 0,5 gele paprika, vers
  • paar kastanje champignons
  • 10 – 12 kleine tomaatjes
  • 1 bol mozzarella
  • verse pesto

Verder nog:

  • olie om de mengkom in te vetten
  • keukenweegschaal
  • mengkom met deksel
  • mes
  • snijplak
  • bakplaat
  • bakpapier
  • kneedmachine (optioneel) Ik heb het deeg met de hand gekneed.
  • deegsteker
  • deegroller
  • korstprikker of vork
  • siliconen spatel
  • pizzaschep
  • pizzasteen of bakplaat

pizzabodem van spelt en geroosterde paprika

Bereidingswijze pizzabodem van spelt en geroosterde paprika

Lees eerst het recept helemaal door voordat je aan de slag gaat. Zet vervolgens alle benodigdheden op je werkblad en weeg daarna de ingrediënten af.

Roosteren van de paprika’s

Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden. Spoel de groente af onder de koude kraan en dep het vervolgens droog. Snijd de paprika’s doormidden,  verwijder daarna het steeltje en alle zaadlijsten. Leg de gehalveerde stukken met de schil naar boven op het bakpapier. Schuif de bakplaat in de oven en rooster de paprika’s ongeveer 30 minuten. Het dunne schilletje mag bruin worden. Haal ze daarna meteen uit de oven en doe ze in een afsluitbare bak of zak. Laat de groente hierin afkoelen.

Je kunt de schilletjes verwijderen, maar het hoeft niet. In het deeg merkt je er niets meer van. Pureer de zachte paprika’s inclusief het lekvocht.

Deeg pizzabodem maken

Doe eerst alle droge ingrediënten in een kom en roer ze goed door elkaar. Voeg daarna de gepureerde paprika’s en een klein beetje sambal naar smaak toe. Roer met een vork of de steel van een pollepel net zolang totdat er een samenhangend geheel is ontstaan. Haal het deeg dan uit de kom en vergeet niet om de wanden goed schoon te schrapen. Straks gaat het deeg er met een beetje olie weer in terug.

Kneed er met de hand in ongeveer 10 – 12 minuten een elastisch deeg van. (machinaal circa 7 – 8 minuten.) Test het deeg door er een vliesje van te trekken. Denk aan het blazen van kauwgombellen. Scheurt het te snel kneed dan nog iets langer, maar niet te lang want dan overkneed je het deeg.

Vet de mengkom in met een klein beetje olie en leg het deeg erin. Draai het enkele keren om zodat overal een dun laagje olie zit. Dek de kom daarna af en laat het pizzadeeg circa 60 minuten op kamertemperatuur rijzen. (Het was die dag bij ons 21 graden in de keuken.)

Oven voorverwarmen en topping maken

Plaats eerst een pizzasteen of bakplaat in de oven en verwarm het daarna goed voor op 250 graden.

Was tijdens de eerste rijstijd de groenten voor de topping af en dep ze daarna droog. Snijd de courgette, verse paprika, mini tomaatjes en kastanje champignons vervolgens in dunne plakjes. Zet ze dan apart.

Haal de verse roomkaas op tijd uit de koeling. Dat smeert straks wat makkelijker. Snijd de bol mozzarella in kleine blokjes en zet apart.

Pizza’s maken

Haal het deeg uit de kom en verdeel het vervolgens in 2 ( 250 gr) of in 5 (100 gr) gelijke stukken. Bol de stukken deeg lichtje op en laat ze daarna 5 minuten rusten onder een stukje plastic.

Strooi desgewenst een klein beetje bloem op je werkblad. Rol daarna de deegbollen uit tot dunne bodems. Leg ze elk op een stuk bakpapier. Prik er gaatjes in, anders krijg je reuze pitabrood. Breng op de eerste pizza een laagje roomkaas aan. Met een siliconen spatel gaat dit heel makkelijk. Verdeel er vervolgens wat groente overheen en leg er tot slot enkele stukjes mozzarella en wat pesto bovenop. Schuif de pizza in de oven en bak het in 6 – 7 minuten gaar. Breng ondertussen de topping aan op de volgende pizza.

Haal de pizza uit de oven en serveer direct of laat het daarna afkoelen op een rooster. je kunt ze prima invriezen of de volgende dag koud eten. De bodem is dan inmiddels wel zachter geworden, maar niet minder smakelijk.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Pizzabodem van spelt en geroosterde paprika’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

 

*Bron: Met dank aan Spicy Business voor het beschikbaar stellen van een potje Zaanse sambal via de foodybox van Kroon op het Werk.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

4 comments on “Pizzabodem van spelt en geroosterde paprika”

  1. Lilian schreef:

    Hoi, kun je ook verse gist gebruiken?

    1. Xandra schreef:

      Beste Lilian, dat kan, maar omdat instantgist langer houdbaar is en de meeste thuisbakkers niet met verse gist werken gebruik ik zelf eigenlijk alleen maar instantgist. Mvg., Sandra

  2. walter schreef:

    Wat een prachtige twist om seizoengroenten eens anders te verwerken. Zeker met de kleinkinderen niet evident om groeten te serveren. bij gebrek aan spelt volkoren, kan ik wss ook gewone volkoren gebruiken?
    Thks Xandra

    1. Xandra schreef:

      Beste Walter, je kunt allerlei soorten meel en bloem gebruiken, maar omdat mijn dochter niet tegen gewone tarwe kan heb ik voor spelt gekozen. Bak ze! mvg., Sandra

Geef een reactie: