Tarwekiemen zijn gezond en lekker

Tarwekiemen zijn gezond en lekker

Tarwekiemen zijn gezond en lekker. Het zelf laten kiemen van biologische groente, kruiden en granen is weer helemaal hip. Werkelijk overal kom je reclame voor tarwegras(sapjes) en spruitgroente tegen. De zaden worden geactiveerd door er een beetje water aan toe te voegen en ze vervolgens op een warme plaats neer te zetten. Er ontstaan dan piepkleine uitlopers die men ook wel spruiten noemt. Je kunt speciale kweeksetjes kopen om de zaden te laten kiemen, maar een schone glazen pot voldoet ook prima.

Kweek ook eens zelf kruiden of groente:

Tarwekiemen zijn gezond en lekker

8 juni 2015

Op de foto zie je tarwekiemen van Ommelander. Ze smaken verrassend zoet en zijn lekker knapperig. Niets is leuker dan een kropje sla, wat radijsjes en andere lekkernijen in je eigen tuin te oogsten. Om er vervolgens een heerlijke salade met tarwekiemen van te maken. Wat zelfgebakken brood erbij serveren en genieten maar. Wat kan het leven toch eenvoudig en goed zijn. Gewokt zijn ze trouwens ook erg smakelijk.

Waarom tarwekiemen eten

 • Wanneer je de kiemen vers en rauw eet, bevatten ze nog alle goede voedingsstoffen.
 • Er zitten veel goede mineralen als calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium in.
 • Ze zijn er lekker en smaken verrassend zoet, een beetje zoals Stevia.
 • De tarwekiemen zien er leuk uit in een salade.
 • Het is een superfood.
 • Goedkoop en makkelijk zelf te kweken.
 • Goede aanvulling op je huidige voedingspatroon.

Welke zaden zijn nog meer geschikt

Alfalfa, adukibonen, bieslook, broccoli, Chinese prei, emmer, fenegriek, gerst, gierst, groene erwten, koolraap, linzen, mosterd(wit), raapsteel, radijs, rode koolzaad, rucola, spelt, tarwe, tuinkers, taugé en zonnebloempitten.

Tip: misschien heb je wel wat biologische groente- of kruidenzaden van je moestuin over. Vaak zit er teveel voor één tuin in een zakje en weggooien is ook zonde toch? 

Wat heb je nodig

 • 50 gr Ommelander tarwekorrels (GreenAge)
 • grote glazen pot (weckpot)
 • stukje gebleekt katoen (of ander doek)
 • elastiekje
 • fijne zeef

Zo laat je tarwekorrels kiemen

Dag 1: Weeg 50 gram Ommelander tarwekorrels af en doe ze in een brandschone, glazen pot. Deze hoeveelheid is voldoende voor in een 4 persoons salade. Doe hier een beetje koud water bij zodat de graankorrels onder staan. Sluit de pot af met een stukje ongebleekte katoen (of bijvoorbeeld kaasdoek). Doe er een elastiekje omheen, zodat het lapje als een dekseltje op de pot vast zit. Zet de tarwekorrels op een warme (kamertemperatuur) plaats weg.

Dag 2: Na 24 uur de korrels in een zeef doen en ze afspoelen onder de koude kraan. Laten uitlekken, zodat het meeste water er af is. Was de pot zonder afwasmiddel, heel goed om met heet water. Droog de glazen pot af en doe dan voorzichtig de graankorrels, eventueel met behulp van een grote lepel, terug in de pot. Zet de tarwekorrels op een warme (kamertemperatuur) plaats weg.

Dag 3, et cetera: Werkwijze zie dag 2. Wanneer de spruiten groot genoeg zijn kun je ze als garnering van een salade gebruiken. Maar wokken kan natuurlijk ook.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Tarwekiemen zijn gezond en lekker’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Tarwekiemen zijn gezond en lekker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven