Tomaten-paprika soep met couscous

Tomaten-paprika soep met couscous 2

Vegetarische tomaten-paprika soep met couscous. Vers, makkelijk en lekker snel te maken. Eet deze heerlijke gevulde soep als hoofdmaaltijd. Serveer het samen met wat geroosterd knoflookbrood en bijvoorbeeld zelfgemaakte hummus. Ben je meer van de ‘soep met balletjes’? Wat houd je tegen, gewoon toevoegen. Kijk ook eens in de koelkast welke restjes er nog in voorraad zijn. Wees creatief, geef er je eigen draai aan en je zet in een mum van tijd weer een heel ander maaltijdsoep op tafel.

Couscous

Couscous is een deegwaar, net zoals pasta. Het wordt gemaakt van grof gemalen meel van durum tarwe. Men noemt dit ook wel gries(meel). Van het deeg maakt men met de hand of behulp van een speciale draaitrommel, kleine bolletjes. Deze deeg bolletjes kunnen worden gedroogd zodat ze langer houdbaar zijn. Couscous kun je in verschillende formaten kopen. Zo heb je bijvoorbeeld parelcouscous die veel groter van omvang is dan de gewone variant. Couscous komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika, waar het als een nationaal gerecht beschouwd wordt.

Tomaten-paprika soep met couscous

26 juli 2016

Ingrediënten (voor 4 pers.):

  • 8 grote (roma)tomaten
  • 2 paprika’s, rood
  • 3 uien, middelmaat
  • 3 á 4 teentjes knoflook
  • verse gember, circa 2 cm
  • 150 gr couscous
  • olijfolie
  • 1 (vega) bouillonblokje
  • zeezout
  • versgemalen peper
  • 1 liter kokend water

Topping:

  • 20 á 30 gr gehakte noten
  • 4 el peterselie, fijngehakt

Bijgerecht:

  • stokbrood of ciabatta
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • zeezout (optioneel)

Verder nog:

  • (soep)pan
  • spatel
  • snijplank
  • mes
  • rasp
  • staafmixer of keukenmachine
  • knoflookpers (optioneel)
  • klein schaaltje
  • bakplaat

 

Bereiding tomaten-paprika soep met couscous

Zet alle benodigdheden klaar en verwarm de oven voor op 200 graden.

Neem een klein schaaltje en doe hier wat olijfolie in. Pel 2 tenen knoflook en knijp of rasp ze fijn. Meng de fijne knoflook door de olijfolie. Voeg indien gewenst een snufje zeezout toe. Snijd een (oud)stokbrood in stukjes of neem bijvoorbeeld een ciabatta. Besprenkel de stukjes brood met het oliemengsel en leg ze op de bakplaat. Bak ze in een minuut of 5 á 7 lekker knapperig. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.

Hak de noten in kleine stukjes. Doe ze in een bakje en zet ze apart. Spoel de peterselie af onder de koude kraan, dep de takjes droog, verwijder de steeltjes en hak de blaadjes fijn. Doe de peterselie in een schaaltje en zet het aan de kant.

Verwijder de buitenste laag van de uien en knoflook, snijd ze dan kleine stukjes. Schil het stuk gember en rasp het fijn.

Spoel de tomaten en paprika’s on der de koude kraan schoon en dep ze droog. Snijd de tomaten in blokjes. Verwijder de stelen en zaadlijsten van de paprika’s en snijd deze ook kleiner. het hoeft allemaal niet zo netjes, want ja gaat de groente toch nog pureren. Een beetje gelijke stukken is wel fijn, dan garen de ingrediënten net zo snel.

Zet de pan op de hittebron en doe er een flinke scheut olijfolie in. Bak de uien, gember en knoflook op een matig hoog vuur, Ze moeten glazig en zacht worden, maar niet bruin.

Voeg nu de stukken tomaat, paprika en het bouillonblokje toe en bak deze ongeveer 2 á 3 minuten mee. Schenk 1 liter kokend water bij de groente. Doe het deksel op de pan en laat de soep ongeveer 15 á 20 minuten zachtjes pruttelen.

Haal de pan van de hittebron en pureer de soep met behulp van een staafmixer of gebruik een keukenmachine. Zet de pan weer op de hittebron, voeg de couscous toe en kook deze in een paar minuten gaar. Voeg indien gewenst nog wat versgemalen peper en een snufje zout toe.

Verdeel de soep over vier kommen, plaats ze op een (groot) bord. Leg er enkele stukjes geroosterd knoflookbrood naast en strooi wat gehakte nootjes en peterselie over de tomaten-paprika soep met couscous.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: