Tzatziki maken in een handomdraai

Tzatziki maken in een handomdraai

We blijven nog even in de vakantie mood en genieten van zelfgemaakte Tzatziki. Het is een traditioneel Grieks voor- of bijgerecht. Nu het komkommertijd is maak je deze salade voor bijna nop. Misschien kweek je ze zelfs wel in je eigen tuin of kas. Tzatziki maak je heel snel met behulp van een handige spiraalsnijder. Je kunt natuurlijk ook voor een grove rasp kiezen. In mijn geval is de Spirelli een betere optie, wil ik niet geschaafd en bepleisterd uit de strijd tevoorschijn komen. Deze heerlijk frisse komkommersalade is veelzijdig toepasbaar. Het smaakt lekker op een stukje vers stokbrood, bij gebakken aardappeltjes of de bbq.

Tzatziki maken in een handomdraai

Ingrediënten:

  • 1 komkommer
  • 2 teentjes knoflook
  • ca. 0,5 emmertje Griekse of Turkse Yoghurt (10%)
  • goede olijfolie
  • zeezout, gemalen
  • peper, versgemalen
  • dille (optioneel)

Verder nog:

  • spiraalsnijder of grove rasp
  • mesje
  • lepel
  • snijplank
  • afsluitbare bak/schaal
  • knoflook knijper (optioneel)
  • zeef of vergiet

Tzatziki maken in een handomdraai 2Bereiding tzatziki met spiraalsnijder

Zet alle benodigdheden klaar. Dat scheelt weer een hoop zoekwerk tijdens het kokkerellen.

Spoel de komkommer onder de koude kraan af en droog hem af. Verwijder een van de uiteinde (aan de kant waar je gaat beginnen met raspen). Kies hoe dik je de slierten wilt hebben. Ik heb de grove kant gebruikt. Zet een mengkom of schaal met de vergiet/zeef daarin op het werkblad en begin met het draaien van de spiralen met behulp van de Spirelli (of een ander merk). Laat de slierten goed uitlekken.

Haal de spiralen uit de zeef/vergiet en leg ze op de snijplank. Hak ze in stukjes van ongeveer 2 á 3 centimeter. Doe de reepjes komkommer daarna weer in de schone kom.

Maak de teentjes knoflook schoon en hak ze klein of gebruik een knoflook pers. Doe de knoflook, een scheut olijfolie en de Griekse yoghurt bij de stukje komkommer en meng alles goed door elkaar. Voeg er dan een snufje zout, flink wat versgemalen peper en eventueel wat fijngehakte dille aan toe. Goed roeren en klaar is de tzatziki.

Tip: de volgende dag is de tzatziki nog lekkerder, omdat de smaken zich dan goed gemengd hebben.

EET SMAKELIJK!

 

Bron: de Spirelli van Gefu heb ik in 2014 gekocht bij kookwinkel ‘De Huismuis’ in Haarlem. Ze hebben ook een filiaal in Alkmaar.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: