Vegetarische groentestrudel

Vegetarische groentestrudel uit Italië

Deze heerlijke vegetarische groentestrudel uit Italië lijkt een beetje op een opgerolde pizza. Het recept voor deze lekkernij is deels gebaseerd op de kaasstrudel uit het boekje ‘De Zilveren Lepel kookschool Pizza’. Het eindresultaat is een beetje van mijzelf en een beetje van De Zilveren Lepel. Zo heb ik bijvoorbeeld verse paprika’s gebruikt, die ik eerst even roosterde in de oven. De ricotta verving ik door cottage cheese. Wat net zo smakelijk is. Deze groentestrudel is ruim voldoende voor 3 personen. Wij aten er ook nog wat verse salade bij.

Strudeldeeg

Het is verstandig om wel enigszins voorzichtig te werk gaan met het uitrollen, vullen en het weer oprollen van het strudeldeeg. In het boek adviseren ze het zo dun mogelijk uit te rollen, totdat je er bijna doorheen kunt kijken. Misschien heb ik het iets te letterlijk genomen, want de stukjes groente vielen bijna door het deeg heen. Wellicht kwam dat ook wel omdat ik speltbloem heb gebruikt en dat is nu eenmaal kwetsbaarder dan deeg op basis van tarwe.

Tip: laat de groente eerst goed afkoelen voordat je het op het studeldeeg legt. Anders wordt het deeg door de warmte te zacht en zal het snel stuk gaan.

Vegetarische groentestrudel

Ingrediënten:

Deeg:

  • 200 gr speltbloem (of andere bloem)
  • extra bloem voor op het werkblad
  • snufje zout
  • 2 el olijfolie
  • 120 gr water

Vulling:

  • 3 paprika’s (rode, groene en gele)
  • 0,5 doosje champignons
  • 1 grote ui
  • paar el cottage cheese ( of ricotta)
  • 1,5 tl Italiaanse kruiden, gedroogd
  • beetje olijfolie om de ui en champignons in te bakken
  • snufje zout
  • versgemalen peper

Verder nog:

  • bakpapier 2x
  • bakplaat
  • scherp mesje
  • snijplank
  • groot, plat bord, 2x
  • kneedmachine (optioneel)
  • mengkommen
  • stukje afdekplastic of deksel dat op een mengkom past
  • deegroller
  • koekenpan

Bereiding vegetarische groentestrudel

Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn, weeg de ingrediënten af en zet alles klaar.

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe bloem, olijfolie, zout en water in de mengkom van de kneedmachine en laat deze 6 á 8 minuten kneden op een lage stand. Als het goed is heb je nu een soepel en glad deeg gekregen. Test nog even voor alle zekerheid een klein stukje deeg door het zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut. Leg de bol deeg in een lichtjes ingevette kom en dek deze af met een deksel of een stukje plastic. Laat het strudeldeeg 1 uur rusten op kamertemperatuur.

Spoel de paprika’s af en droog ze af, snijd ze in 4 of 5 parten en verwijder de steel en zaden. Leg de stukken paprika op het bakpapier en plaats de bakplaat in het midden van de oven. Rooster ze in ongeveer 30 á 40 minuten zacht, zodat je de velletjes (schil) straks makkelijk kunt verwijderen. Pas wel op dat ze niet zwart worden. Draai halverwege de oventijd de partjes paprika om. Laat ze afkoelen op een groot bord. Peuter daarna de velletjes er af, hak ze in grove stukken en doe ze in een mengkom.

Laat de oven gewoon aanstaan op 200 graden, want die heb je straks nodig voor het bakken van de strudel.

Maak de ui en champignons schoon en snijd ze in kleine stukjes. Verwarm de koekenpan goed. Doe er een beetje olijfolie in en bak de stukjes ui glazig, voeg dan de champignons toe en bak ze tot ze lichtbruin zijn. Haal de pan van de warmtebron en leg de groente op een groot, plat bord om goed af te koelen.

Bekleed nog een bakplaat met bakpapier.

Strooi een beetje bloem op het werkblad, leg het deeg er op. Rol er nu me behulp van een deegroller een rechthoekige lap van. Het deeg moet heel dun worden, bijna transparant. Zorg dat de smalle kant van de rechthoek recht voor je ligt. De langere kant loopt dus van je af. Strooi nog wat bloem of paneermeel op de bovenkant van het deeg. Laat de randen wel vrij, anders plakt  het straks niet meer aan elkaar. Verdeel een paar eetlepels cottage cheese over het oppervlak, daarop de stukjes paprika en het champignonmengsel, een snufje zout, wat versgemalen peper en de Italiaanse kruiden.

Vouw voorzichtig een stuk van ongeveer 5 centimeter aan de korte kant naar binnen, dus van je af. Klap dan een rand van 4 centimeter aan beide lange kanten naar binnen. Rol het deeg zachtjes op, dus van je af. Plaats de strudelrol met de naad naar beneden op het bakpapier.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de groentestrudel in 40 á 45 minuten goudbruin en serveer direct.

EET SMAKELIJK!

 

Meer info en bestellen

Bron: Met dank aan uitgeverij Spectrum voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: