Vegetarische linzensoep maken

Vegetarische linzensoep

Er gaat niets boven een kom warme vegetarische linzensoep. Zoveel makkelijker en sneller zelf te maken dan erwtensoep (vind ik tenminste). Linzen zijn licht verteerbaar. Ze vallen daarom niet zwaar op de maag. Ik heb meestal wel een voorraadje soep in de vriezer liggen. Handig wanneer je een keertje moet overwerken. Of te moe bent om te kokkerellen. Lekker soepje uit de vriezer, even opwarmen en een zelfgebakken bammetje met boerenkaas erbij. Moet kunnen toch?!

Eet eens een dagje wat anders. In deze heerlijke vegetarische, gevulde soep mis je een stukje vlees beslist niet. Linzen vormen vanwege hun hoge eiwitgehalte een ideale vervanger voor vlees.

Linzen zijn gezond

De linze (Lens culinaris) is een bekende peulvrucht. Linzen behoren tot een van de meest eiwitrijke voedingsmiddelen. Ze vormen door hun hoge voedingswaarde een gezonde en vooral smakelijke basis. Verwerk ze ook eens in soep, salades, (curry)schotels en bijvoorbeeld stoofpotten. Linzen zijn vetarm en rijk aan voedingsvezels, eiwitten, vitamine B1, fosfor, ijzer en zink. Deze peulvruchten zorgen tevens door hun hoge vezelgehalte voor een goede spijsvertering. Je hebt ze in verschillende kleuren en groottes. Deze peulvruchten komen oorspronkelijk uit Azië en Zuid-Europa. Maar komen in Nederland ook steeds meer in trek.

Linzen zijn er in de kleuren:

  • Gele of blonde linzen (die ik gebruikt heb in dit recept)
  • Oranje of rode linzen
  • Bruine linzen
  • Zwarte linzen (Beluga)
  • Groene linzen

Kooktip

Wil je liever een wat dikkere en gebonden vegetarische linzensoep? Pureer de soep dan even snel een klein beetje met de staafmixer. De soep moet niet (mag wel natuurlijk) in zijn geheel gepureerd worden. Zo behoudt ze een knapperige bite, maar blijft wel redelijk helder ogen.  

Recept vegetarische linzensoep

Vegetarische linzensoep

Vegetarische linzensoep maken

Heerlijk verwarmende soep, licht verteerbaar en smaakvol. Recept Xandra Bakt Brood.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 50 min
Gang Soep, Voorgerecht
Keuken Hollands

Benodigdheden

  • snijplank
  • mes
  • eetlepel
  • zeef
  • (soep)pan
  • staafmixer (optioneel)

Ingrediënten
  

  • 500 gr (blonde) linzen (gedroogd)
  • 2 stuks preien (in reepjes gesneden)
  • 2 stuks uien (fijngesneden)
  • ½ theelepel knoflookpoeder of 2 teentjes (fijngehakt)
  • 1 blikje á 70 gr tomatenpuree (concentraat)
  • 2 stuks winterpenen (in blokjes gesneden)
  • 2,5 liter kokend water
  • 2-3 eetlepel olijfolie
  • 2 stuks bouillonblokjes (vega)
  • 1 eetlepel Zaanse mosterd
  • 1 scheutje rode balsamico
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 snufje snufje zout (optioneel)

Instructies
 

Linzensoep zonder vlees maken

  • Zet alle benodigdheden klaar.
  • Doe de linzen in een zeef en spoel ze goed af met koud water.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de uien een klein beetje glazig. Voeg dan de stukjes prei en wortel toe en bak nog 3 minuten mee.
  • Giet er 2,5 liter kokend water bij en doe dan ook de linzen, de bouillonblokjes, tomatenpuree en knoflook in de pan. Zet het vuur laag en kook in ongeveer 30 minuten (met het deksel half gesloten) de linzen en groente zacht.
  • Roer de Zaanse mosterd en rode balsamico azijn door de soep. En voeg wat gemalen peper en eventueel een snufje zout naar smaak toe.

Tip

  • Ik verpak de soep in porties en vries deze in. Hiervoor (her)gebruik ik plastic yoghurt bekers. De soep consumeren binnen 2 á 3 maanden.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Vegetarische linzensoep gemaakt?

Heb je deze smaakvolle soep gemaakt? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Vegetarische linzensoep’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood. Dank je wel alvast.

Dat smaakt naar meer soep

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Vegetarische linzensoep maken

2 gedachten over “Vegetarische linzensoep maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven