Vegetarische linzensoep

Vegetarische linzensoep

Er gaat niets boven een kom warme en zelfgemaakte vegetarische linzensoep. Zoveel smakelijker dan erwtensoep (vind ik tenminste). Linzen zijn licht verteerbaar en vallen daarom niet zwaar op de maag. Ik heb meestal wel een voorraadje soep in de vriezer liggen. Handig wanneer je een keertje moet overwerken of te moe bent om te kokkerellen. Lekker soepje uit de vriezer, even opwarmen en een zelfgebakken bammetje met boerenkaas erbij. Moet kunnen toch?!

Linzen

De linze (Lens culinaris) is een bekende peulvrucht en behoort tot een van de meest eiwitrijke voedingsmiddelen. Ze zijn door hun hoge voedingswaarde een gezonde en vooral smakelijke basis voor soep, salades, (curry)schotels en bijvoorbeeld stoofpotten. Linzen zijn vetarm en rijk aan voedingsvezels, eiwitten, vitamine B1, fosfor, ijzer en zink. Deze peulvruchten zorgen door hun hoge vezelgehalte voor een goede spijsvertering. Je hebt ze in verschillende kleuren en groottes. Ze komen oorspronkelijk uit Azië en Zuid-Europa.

Vegetarische linzensoep

Ingrediënten:

  • 500 gr (blonde) linzen (gedroogd)
  • 2 preien (in reepjes gesneden)
  • 2 uien (fijngesneden)
  • 0,5 tl knoflookpoeder of 2 teentjes (fijngehakt)
  • 1 blikje á 70 gr tomatenpuree (concentraat)
  • 2 winterpenen (in blokjes gesneden)
  • 2,5 liter kokend water
  • 2 á 3 el olijfolie
  • 2 bouillonblokjes (vega)
  • 1 el Zaanse mosterd
  • scheutje rode balsamico
  • versgemalen zwarte peper
  • snufje zout (optioneel)

Verder nog:

  • snijplank
  • mes
  • eetlepel
  • zeef
  • (soep)pan
  • staafmixer (optioneel)

Bereiding van de vegetarische linzensoep

Zet alle benodigdheden klaar.

Doe de linzen in een zeef en spoel ze goed af met koud water. 

Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de uien een klein beetje glazig. Voeg dan de stukjes prei en wortel toe en bak nog 3 minuten mee.

Giet er 2,5 liter kokend water bij en doe dan ook de linzen, de bouillonblokjes, tomatenpuree en knoflook in de pan. Zet het vuur laag en kook in ongeveer 30 minuten (met het deksel half gesloten) de linzen en groente zacht.

Roer de Zaanse mosterd en rode balsamico azijn door de soep. En voeg wat gemalen peper en eventueel een snufje zout naar smaak toe.

Optioneel: Je krijgt een wat dikkere en gebonden vegetarische linzensoep, wanneer je heel even de staafmixer door het mengsel haalt. De soep moet niet geheel gepureerd worden en dus wel enigszins een bite behouden.

Ik verpak de soep in porties en vries deze in. Hiervoor (her)gebruik ik plastic yoghurt bekers. De soep consumeren binnen 2 á 3 maanden.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Vegetarische linzensoep”

  1. Eric schreef:

    Lekkere soep voor de winter Xandra.
    Bedankt voor het delen van het recept.

    Eric

    1. Xandra schreef:

      Graag gedaan Eric!

Geef een reactie: