Vegetarische vogeltongpasta met pit

Vegetarische vogeltongpasta met pit 2

Vegetarische vogeltongpasta met pit. Ja, je leest het goed: Vogeltongpasta. Heb jij het wel eens gegeten? Ik had er nog niet eerder van gehoord. Een bijzondere naam voor een deegwaar. Ze heten zo, omdat ze er uit ziet als rijstkorrels oftewel vogeltongetjes. Deze pasta wordt gemaakt van durum, een harde tarwesoort. Je kunt het met risotto vergelijken. Qua bite lijkt het daar nog het meeste op, maar het is wel een pasta en geen rijst. Vogeltongpasta is ook te koop onder de naam orzo, riso, rosmarino pasta, kritharaki of manestra. Deze langwerpige pasta kom je vaak tegen in de Arabische, Italiaanse en Griekse keuken.

Nadia Zerouali

Het originele recept is van Nadia Zeraouli. Nadia serveerde de vogeltongpasta tijdens de persbijeenkomst voor de Arab Food Loversbox en dat gerecht smaakte naar meer. Een paar dagen later ben ik thuis ook aan de slag gegaan. Maar omdat ik niet voldoende courgette in huis had en in de tuin alleen een Ieniemienie exemplaar beschikbaar was, heb ik ook nog andere groente toegevoegd. Een soort van ‘Instock cooking’. Je begrijpt hopelijk wel dat het takje koriander er louter en alleen voor de foto daar lag hé. Brrr ..

Vegetarische vogeltongpasta met pit

22 juni 2016

Tip; Ik heb paprikapuree gebruikt van het merk Penguen. Het is best een pittig goedje! Gebruik, wanneer je er niet van houdt of als er kinderen mee eten, niet meer dan de aangegeven hoeveelheid.

Ingrediënten (4 pers.):

  • 300 gr vogeltongpasta
  • 3 á 4 el pittige paprikapuree
  • 3 uien, middelgroot
  • 3 tenen knoflook
  • 1 kleine courgette
  • 10 champignons
  • verse peultjes
  • doperwtjes, uit de vriezer
  • zout & peper, naar smaak toevoegen
  • 2 el verse munt
  • verse dille, naar smaak toevoegen
  • olijfolie om in te bakken
  • water

Verder nog:

  • snijplank
  • zeef
  • mes
  • wok of stoofpan
  • spatel

 

Bereiding vegetarische vogeltongpasta met pit

Zet alle benodigdheden klaar, dat werkt vaak een stuk makkelijker. Tenzij je natuurlijk halverwege het kokkerellen graag nog even in alle keukenkastjes wilt rondsnuffelen opzoek naar die ene hoognodige gadget. Dan kun je deze eerste stap gerust overslaan.

Maak de uien en knoflook schoon en snijd ze in stukken, dit hoeft niet heel fijn te zijn. Na afloop moeten de stukken ui nog duidelijk zichtbaar zijn.

Spoel de courgette en peultjes af onder de koude kraan en snijd ze in kleinere stukken. Borstel de champignons schoon en maak hier schijfjes van.

Verwijder de steeltjes van de verse munt en hak de blaadjes grof.

Zet de wok of stoofpan op de hittebron, doe er een flinke scheut olijfolie in en verhit deze. Voeg dan de stukken ui en knoflook toe, bak ze in ongeveer 10 minuten licht goudbruin. Doe nu de paprikapuree erbij en bak deze nog even kort mee.

Roer nu de vogeltongpasta en de peultjes door het ui mengsel en voeg net zoveel water toe totdat de vogeltongpasta circa 1 cm onder staat. Temper de hittebron en laat de pasta rustig aan de kook komen. Wanneer al het water verdampt is, is de pasta gaar. Proef even voor alle zekerheid.

Schep de courgette, doperwten, champignons en de verse munt door de pasta en laat de groente gaar worden. Voeg eventueel wat zout en peper naar smaak toe. Vergeet niet te proeven.

Haal de pan van de hittebron. Verdeel de vegetarische vogeltongpasta over 4 borden en strooi er wat dille overheen.

Tip: Je kunt eventueel ook nog een klein beetje olijfolie er over sprenkelen en wat dikke Turkse yoghurt schijnt volgens Nadia ook heel smakelijk te zijn.

Ik zeg proeven maar!

 

Bron: Dit recept is gebaseerd op de ‘Vogeltongplilaf met paprika & dille’ van Nadia Zeraouli op de website van ‘Arab Food Lovers’. De ingrediënten zijn aangepast naar eigen voorkeur. Ik heb toestemming om het recept met jullie te delen.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: