Verse hummus maak je zo

Verse hummus maak je zo 2

Hummus, hoemoes, humoes of humus is een soort puree. Vaak op basis van kikkererwten, maar je kunt er natuurlijk een extra smaakmaker aan toevoegen. Denk dan aan rode bieten, pompoen, wortel, zongedroogde tomaten en kruiden als ras el hanout, kerrie massala of bijvoorbeeld paprikapoeder. Een standaard hummus bevat naast de kikkererwten ook nog tahin, citroensap, een snufje zeezout en een topping van olijfolie, specerijen en verse kruiden. Hummus komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, het is een eeuwenoud gerecht en anno 2016 weer helemaal hip.

Verse hummus maak je zo

30 juni 1016

Pitabroodjes

Wij hebben de kikkererwtenpuree met zelfgebakken pitabroodjes en een salade gegeten. Je zou nog falafel balletjes kunnen toevoegen. Serveer schaaltjes met verschillende smaken hummus tijdens de BBQ of een ander gezellig feestje. Lekker als dip voor stukjes rauwe groente en/of (Arabisch) brood. Zelfgemaakt smaakt echt zoveel beter dan die bakjes uit de supermarkt. Ik kan wel zeggen dat deze versie verslavend lekker is. Hummus zit ook nog eens boordevol gezonde eiwitten (peulvruchten). Het is dus heel geschikt voor mensen die wat minder of zelfs helemaal geen vlees eten.

Tip: Hier lees je hoe je heel makkelijk zelf tahin of sesampasta kunt maken en pitabroodjes bak je zo.

Benodigdheden

Ingrediënten:

  • 100 gr gedroogde kikkererwten + wat extra voor de garnering
  • 2 á 3 el citroensap
  • 2 el tahin, zelfgemaakt of gekocht
  • snuf zeezout
  • snufje versgemalen peper (optioneel)
  • 0,5 tl baksoda (tip van Nadia Zerouali, voor extra zachte erwten)

Garnering:

  • goede olijfolie
  • komijnzaadjes, heel
  • peterselie, fijngehakt
  • kikkererwten, gekookt (zie ingrediëntenlijst)

Verder nog:

  • kleine pan
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • zeef
  • mengkom
  • foodprocessor
  • snijplank
  • mes
  • siliconen spatel
  • schaaltje

Bereiding verse hummus

Tip: Begin al de avond van te voren, want de kikkererwten moeten eerst een nachtje weken in water.

Doe de gedroogde kikkererwten in een zeef en spoel ze goed af onder de koude kraan. Doe ze dan in een kom en voeg zoveel water toe dat ze ruim onderstaan. Tijdens het wellen zullen de erwten een groot deel van het water absorberen. Laat ze minimaal 12 uur weken. Dus het meest handige is om ze een avond van te voren in een bak water te zetten.

Neem de volgende morgen een kleine pan en de hier de gewelde kikkererwten inclusief het weekvocht in. Voeg indien nodig nog wat extra water toe. Meng nu ook een halve theelepel baksoda door het water. Doe het deksel op de pan en zet op de hittebron. Breng het water aan de kook en kook daarna de kikkererwten in ongeveer 60 minuten gaar. Ze zijn voldoende gekookt wanneer je ze heel makkelijk fijn kunt knijpen. Giet de kikkererwten af, maar bewaar wel het kookvocht!

Zet de foodprocessor op je werkblad en doe daarna de kikkererwten, de tahin, het citroensap en een snufje zout & peper in de kom. Zet de machine aan en pureer de ingrediënten tot een zalvige consistentie. Voeg wanneer het te dik is wat van het kookvocht toe. Het pureren kan echt even duren voordat het mengsel voldoende romig en zacht is. Proef even voor alle zekerheid of er voldoende zout, tahin en citroensap in zit.

Serveer de verse hummus lauwwarm of koud. Schep de kikkererwtenpuree in een mooi schaaltje en sprenkel er vervolgens flink wat olijfolie overheen, de extra gekookte kikkererwten, wat komijnzaadjes (niet teveel) en ongeveer 1 á 2 eetlepels fijngehakte peterselie. Lekker met pitabrood, falafel en een verse salade.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

One comment on “Verse hummus maak je zo”

  1. henk verkooijen schreef:

    Ja, lekker hummes! In het begin liet ik de machine draaien totdat het zacht was en smeerbaar. Nu laat ik de machine 10 minutten aan, zodat het mengsel zijdeachtig wordt. De verhouding Tahin – bonen, een op vijf heb ik weleens gelezen. Probeer ook eens met verse peterselie en knoflook. In Egypte maken ze hummes van ‘bruine’ bonen. Heb ik ook geprobeerd. Dat is ‘zwaarder’ dan met kikkererwten. Hummes, leuk om mee te experimenteren. 2016, bonenjaar!

Geef een reactie: