Zelf groene pesto maken

Zelf groene pesto maken

Groene pesto, of rode natuurlijk. Je maakt het in een handomdraai met een vijzel of wanneer je wat minder fanatiek bent in de blender of keukenmachine. Ik ga voor het echte spierballen werk. Weg met al die veel te zoute potjes groene instant. Wie eenmaal verse pesto heeft geproefd wil echt niets anders meer! Lekker voor op de pizza, een stukje ciabatta, door pasta al pesto of maak er heerlijke pesto broodjes met een twist van.

Basilicum

Basilicum, in het Latijn Ocimum basilicum, is een kruid dat veel gebruikt wordt in de Italiaanse keuken. Oorspronkelijk komt deze plant uit India en werd al door de Oude Egyptenaren zeer gewaardeerd. Basilicum heeft een specifieke geur en smaak, die bij verhitting helaas voor een groot deel verloren gaan. Eet basilicum dus liever zo vers mogelijk. Dit kruid vormt een hele goede combinatie met tomaten. Men zegt dat wanneer je basilicum naast de tomatenplanten zet, de tomaten een beter aroma krijgen.

Er zijn verschillende soorten basilicum, zoals:

  • Ocimum basilicum = gewone basilicum
  • Ocimum basilicum Picolino = gewone basilicum met hele klein blad
  • Ocimum basilicum Purple Ruffles = roodbladige, gewone basilicum
  • Ocimum × citriodorum = citroenbasilicum
  • Ocimum basilicum ‘Thai Siam’ = drop/anijsachtige smaak met een vleugje peper.
  • Ocimum basilicum Cinamonette = basilicum met vleugje kaneel

Zelf groene pesto maken

Ingrediënten:

  • 1 plant/bos basilicum (ca. 25 tot 30 gram)
  • 1 kleine teen knoflook
  • 30 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 30 gr pijnboompitten
  • 3 á 4 el olijfolie
  • snufje zeezout
  • versgemalen zwarte peper (optioneel)
  • beetje citroensap (optioneel)

Verder nog:

  • stenen vijzel, blender of kleine keukenmachine
  • keukenweegschaal
  • koekenpan
  • bordje
  • brandschoon potje met deksel
  • schone theedoek
  • knoflookpers (optioneel)
  • grove rasp voor de kaas

Bereiding groene pesto

Zet alle benodigdheden alvast klaar.

Rooster de pijnboompitten in een koekenpan, zonder olie of vet, totdat ze lichtbruin zijn en laat ze daarna goed afkoelen op een bordje.

Haal alle blaadjes van de basilicumplant of -takjes. Spoel ze voorzichtig af met koud water en laat ze uitlekken op een schone theedoek.

Pel intussen het knoflookteentje en hak het in kleine stukjes of gebruik een knoflookpers.

Rasp de Parmezaanse kaas grof.

Doe eerst het zeezout en de stukjes knoflook in de vijzel, blender of keukenmachine en vijzel of maal het fijn. Voeg dan de basilicumblaadjes toe en vijzel/maal ze mee tot dat een egale groene pap is ontstaan. Doe nu de geroosterde pijnboompitten en de grof geraspte Parmezaanse kaas erbij en vijzel/maal deze grof. Het mengsel hoeft van mij niet helemaal egaal en glad te zijn, als het maar goed gemengd is. Voeg tijdens het vijzelen of malen, beetje bij beetje, de olijfolie toe. Breng de groene pesto eventueel nog wat op smaak met een klein beetje versgemalen zwarte peper en een paar druppels citroensap.

Tip: bewaar de zelfgemaakte groene pesto in een goed afsluitbare, glazen pot. In de koelkast is het een paar weken houdbaar. Schenk een wel een laagje olijfolie op. Je kunt de pesto ook in kleine portie’s invriezen en later bijvoorbeeld in pasta al pesto gebruiken.

Buon appetito!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: