Zelf stoofpeertjes maken

Zelf stoofpeertjes maken

Weet je dat stoofpeertjes eigenlijk best veelzijdig zijn? Je kunt ze bijvoorbeeld in een salade met geitenkaas als voorgerecht serveren. Of als bijgerecht, want ze combineren heel goed met sperziebonen en stoofvlees. Lekker nostalgisch! Ja, onze grootouders wisten wel wat lekker eten was. Of als onderdeel van een grand dessert met ijs en chocolade. Om maar iets te noemen. Laatst heb ik een paar stoofpeertjes in kleine stukjes gesneden en door cakebeslag gedaan. Hupsakee … en je hebt een stoofpeertjes cake met pecannoten voor bij de koffie of thee.

Gieser Wildeman

Van Gieser Wildemannen maak je heel eenvoudig zelf de lekkerste stoofpeertjes. Je kunt ze stoven in rode wijn, port of rode bessensap, met wat kaneel en bijvoorbeeld een steranijs. Sommige mensen voegen ook suiker toe, maar persoonlijk vind ik dat niet nodig. De peertjes zijn al zoet genoeg van zichzelf. Het meeste werk gaat in het schillen zitten. Daar voor gebruik ik een asperge schiller, want dan weet ik zeker dat ik na afloop geen stukjes nagel en vel mis. Ik ben blijkbaar niet zo handig met een ouderwetse dunschiller. Daarna is het een kwestie van alles in een grote pan doen en een uurtje of zo op een heel laag vuurtje laten staan. Slow cooking noemen ze dat.

Zelf stoofpeertjes maken

Basisbenodigdheden:

  • 500 gr Gieser Wildeman of Saint Rémy (= 4 peertjes)
  • snijplank
  • aspergeschiller of andere dunschiller
  • aardappelschilmesje
  • pan (die net groot genoeg is zodat alle peertjes naast elkaar kunnen staan)
  • maatlepels
  • kurkentrekker (wijn)
  • wijnglas (om zelf een slokje te proeven)
  • fijne rasp (critroenschil)
  • keukenweegschaal

Stoofpeertjes met witte wijn of champagne

  • 500 gr stoofpeertjes, geschild
  • water
  • 250 ml lichtzoete witte wijn of champagne
  • 50 gr suiker
  • 1 á 2 cm verse gember
  • 3x steranijs
  • 0,5 tl citroenrasp (schil)
  • 1 el citroensap

Stoofpeertjes met witte wijn en saffraan

  • 500 gr stoofpeertjes, geschild
  • 250 ml lichtzoete witte wijn of champagne
  • water
  • 100 ml vers geperst sinaasappelsap
  • 50 gr suiker
  • 1 steranijs
  • 0,5 kaneelstokje of een snufje kaneel
  • paar draadjes saffraan

Stoofpeertjes met rode wijn of port

  • 500 gr stoofpeertjes, geschild
  • water
  • 100 ml zoete vruchtenwijn of rode port
  • 50 gr suiker
  • 0,5 tl kaneel of 1 kaneelpijpje
  • 0,5 tl citroenrasp (schil)
  • 1 el citroensap

Stoofpeertjes met bessensap of perensuiker

  • 500 gr stoofpeertjes, geschild
  •  water
  • 50 ml bessensap of 50 ml water + 2 el perensuiker
  • 50 gr suiker
  • 0,5 tl kaneel of 1 kaneelpijpje

Stoofpeertjes zonder suiker

  • 500 gr stoofpeertjes, geschild
  • 50 ml ongezoet bessensap (optioneel)
  •  water
  • 0,5 tl kaneel of 1 kaneelpijpje

Bereiding van de stoofpeertjes

Zet alle benodigdheden alvast klaar. Dat scheelt weer zoeken tijdens het kokkerellen.

Schil de stoofpeertjes. Ik gebruik hiervoor een aspergeschiller. Dat werkt echt super makkelijk! Een voordeel is dat de schil er heel gelijkmatig vanaf wordt gehaald. Laat de steeltjes zitten. Snijd eventueel een plakje van de onderkant van de peer, zodat ze recht kunnen blijven staan.

Verwarm de wijn/champagne/bessensap en/of water met de suiker (indien van toepassing) in een pan en roer net zo lang totdat de suiker is opgelost. Voeg dan de citroen, kruiden en specerijen toe. Zet de peertjes voorzichtig rechtop in de pan. Voeg dan nog een klein beetje kokend water toe, totdat de stoofpeertjes onder staan.

Zet dan de pan op een heel laag vuurtje en stoof de peertjes in 50 tot 60 minuten gaar. Slow cooking geeft de beste smaak.

EET SMAKELIJK!

 

Tip 1: Til de peertjes niet (!) aan het steeltje uit de pan, de kans is groot dat deze dan afbreekt. Gebruik liever een grote opscheplepel.

Tip 2: Eten er ook kleine kinderen mee gebruik dan bessensap in plaats van wijn en verwijder dan ook het steeltje en het klokhuis. Verdeel de peer in 4 stukken voor het koken.

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Zelf stoofpeertjes maken”

  1. Dirk Jan schreef:

    Je kunt die Giessen Wildeman peren veel beter echt langzaam stofen.
    De peren schillen, steeltje er af en de bloemresten van de onderkant snijden en tot circa halverwege in water zetten.
    Neem genoeg peren dat de hele panbodem bedekt is met staande peertjes.Voeg paar kaneelstokjes erbij en wat kruidnagel en heel weinig peper (of gebruik een zakje glühwein kruiden).
    Zet de pan op een laag vuurtje en wacht een uur of vijf.
    De peren worden heerlijk zacht, zoet en prachtig rood, zonder dat je ze hoeft te kleuren met bessensap of wijn of zo.
    Heelrijk als ‘groente’ bij gekookte aardappelen, maar ook in yoghurt, zeker met het perensap dat in de pan achterblijft.
    Gewoon helemaal opeten, inclusief het klokhuis en de pitten.

    1. Xandra schreef:

      Beste Dirk-Jan dat geloof ik direct, maar niet iedereen kan dat inpassen in zijn werkschema. Mijn oma maakte altijd stoofpeertjes met een scheutje bessensap en dat smaakte ook fantastisch. Gr. Sandra

Geef een reactie: