Zelf tomaatjes drogen in de dehydrator

Zelf tomaatjes drogen in de dehydrator

Eenvoudig zelf tomaatjes drogen in de dehydrator. Je hebt er geen omkijken naar, de voedseldroger doet het meeste werk. Je moet alleen af en toe de roosters even omwisselen, zodat alle tomaatjes evenveel warme lucht krijgen. Ik ben nog steeds heel erg blij met mijn Stockli. Je kunt er zoveel mee drogen, groente, fruit, kruiden, specerijen en zelfs vlees, vis en gevogelte. Zelf houd ik het bij plantaardige lekkernijen. Wanneer je geen voedseldroger hebt is een lauwwarme oven ook een goede optie. Laat dan wel de ovendeur op een kiertje open staan, zodat het vocht kan ontsnappen.

TIP: Meer weten over het drogen van voedsel? Neem dan hier eens een kijkje voor een afbeelding en info over mijn Stockli. Tevens vind je er het recept voor het zelf maken van knapperige kiwi- en appelchips en gedroogde stukjes banaan.

Zelf tomaatjes drogen in de dehydrator

Dinsdag 30 mei 2017

Mijn gedroogde cherrytomaatjes in olijfolie bevatten slechts 2 ingrediënten, tomaat en olie. Je kunt natuurlijk ook nog wat kruiden en zeezout toevoegen, maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig. De gedroogde tomaatjes vormen op zich al een ware smaaksensatie. Je hebt beslist geen dure tomaten nodig, neem wel rijpe. Koop ze wanneer ze vol op verkrijgbaar en in de aanbieding zijn. Deze keer heb ik voor kleine exemplaren gekozen, maar je kunt ook grote tomaten in dunne plakjes snijden. Door het drogen ontstaat er een zeer geconcentreerde geur en smaak. Je kunt de gedroogde tomaatjes zo opsnoepen, door een salade doen, tapenade van maken of op een zelfgebakken boterham met kaas leggen.

TIP: De gedroogde tomaatje in olijfolie zijn circa 1 maand houdbaar in de koelkast. Wil je ze langer bewaren, droog ze dan nog langer. Zodat ze echt goed door-en-door droog zijn en stop ze dan in een goed afgesloten glazen pot. Je kunt er dan eventueel ook poeder van maken.

Werkwijze zelf tomaatjes drogen in de dehydrator

Benodigdheden (voor 3 roosters vol):

  • 750 gr cherrytomaatjes
  • vergiet of zeef
  • schone doek
  • snijplank
  • tomatenmesje
  • 3 vellen bakpapier, op maat geknipt
  • Stockli voedseldroger met 3 roosters (metaal)
  • klein glazen pot met schroefdeksel, brandschoon
  • olijfolie

Aan de slag (duur ca. 10 -12 uur):

Doe de tomaatjes in een vergiet of zeef en spoel ze goed schoon onder de koude kraan. Laat ze uitlekken, leg ze vervolgens op een schone doek en dep ze voorzichtig droog.

Knip 3 cirkels uit het bakpapier die net iets kleiner zijn dan de doorsnede van de roosters (ongeveer 1,5 centimeter kleiner). En knip ook in het midden een stukje uit het papier. Als het goed is heb je nu een grote papieren donut gekregen. Zo kan de warme lucht makkelijker alle roosters bereiken. Leg in elk rooster een stuk bakpapier.

Snijd de tomaatjes precies doormidden en verdeel ze over de 3 roosters. Plaats ze met de buitenkant naar beneden op het bakpapier. Let wel op dat ze niet tegen elkaar aanliggen.

Plaats de roosters en deksel op de Stockli en zet de droogmachine de eerste 5 uur op 70 graden en verlaag daarna de temperatuur naar 50 graden. Ik zet de droger bewust in het begin wat hoger, omdat dan het meeste vocht snel kan verdampen. Daarna kun je de temperatuur beter temperen voor een optimaal eindresultaat. In totaal duurt het ongeveer 10 á 12 uur voordat de cherrytomaatjes voldoende droog zijn om in de olijfolie te stoppen. Per soort tomaat zal de droogtijd verschillen dus regelmatig controleren hoe het er voor staat. Vergeet niet om de roosters af en toe om te wisselen, zodat alle stukjes tomaat evenveel warme lucht krijgen.

Tip: Ik heb een droogapparaat met een timer, mocht ik vergeten dat ik de machine heb aangezet, dan gaat hij vanzelf uit als de ingestelde tijd om is. Dit type is vaak iets duurder in aanschaf, maar dan loop je niet het risico dat er iets mis gaat.

Laat de gedroogde tomaatjes eerst goed afkoelen en doe ze daarna in de schone, glazen pot. Schenk er net zoveel olijfolie bij totdat ze geheel onder staan. De smaak en geur van de tomaatjes trekt ook in de olijfolie, zodat je deze wanneer de pot (bijna) leeg is gewoon kunt gebruiken om in te bakken of als dressing over een salade te sprenkelen.

Zelf tomaatjes drogen in de dehydrator

Werkwijze zelf tomaatjes drogen in de oven

Benodigdheden (voor 1 bakblik):

  • 750 gr cherrytomaatjes
  • vergiet of zeef
  • schone doek
  • snijplank
  • tomatenmesje
  • 1 vel bakpapier
  • 1 bakplaat
  • houten spatel of pollepel
  • klein glazen pot met schroefdeksel, brandschoon
  • olijfolie

Aan de slag (duur ca. 3 á 4 uur):

Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.

Doe de tomaatjes in een vergiet of zeef en spoel ze goed schoon onder de koude kraan. Laat ze uitlekken, leg ze vervolgens op een schone doek en dep ze zachtjes droog.

Snijd de tomaatjes precies doormidden en verdeel ze over de bakplaat. Plaats ze met de buitenkant naar beneden op het bakpapier. Let wel op dat ze niet tegen elkaar aanliggen.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Sluit de deur niet helemaal, zodat het vocht kan ontsnappen. Ik gebruik hiervoor een houten spatel, die plaats ik aan de bovenkant tussen de oven en de deur. ‘Bak’ de cherrytomaatjes in ongeveer 4 á 5 uur droog. Per soort tomaat zal de droogtijd verschillen dus regelmatig even controleren hoe het er voor staat.

Laat de gedroogde tomaatjes eerst goed afkoelen en doe ze daarna in de schone, glazen pot. Schenk er net zoveel olijfolie bij totdat ze geheel onder staan. De smaak en geur van de tomaatjes trekt ook in de olijfolie, zodat je deze wanneer de pot (bijna) leeg is gewoon kunt gebruiken om in te bakken of als dressing over een salade te sprenkelen.

 

Ik zeg drogen maar!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je gedoogde tomaatjes op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

 

Geef een reactie: