Zelfgemaakte pizza met courgette

Zelfgemaakte pizza met courgette

Het is ontzettend leuk om, samen met de kids of bijvoorbeeld goede vrienden, zelf pizza’s te bakken. Het maken van pizzadeeg is helemaal niet moeilijk en met een beetje oefening lijk ook jij op een Italiaanse pizzabakker. Leuk toch! Beleg ze met eigengemaakte tomatensaus of verse roomkaas, knapperige groente en bijvoorbeeld wat mozzarella. Dan circa. 10 minuten bakken in een gloeiend hete oven (240 a 250 graden) en …. smullen maar!

Zelfgemaakte pizza met courgette

22 augustus 2013

Ingrediënten

Voor 2 stuks

Pizzabodem

  • 250 gr tarwebloem (of 125 gr tarwebloem + 125 gr tarwe-volkorenmeel)
  • 1/2 tl bakkerszout
  • 7 gr. instantgist
  • 2 el olijfolie
  • 1,25 ml water

Topping

  • verse roomkaas
  • 1 courgette
  • 1/2 doosje champignons
  • 2 middelgrote uien
  • geraspte (pizza) kaas
  • zout
  • peper
  • Italiaanse kruidenmix of wat oregano

Tip: bak de pizza op een speciale,metalen pizzabakplaat met gaatjes, o.a. te koop bij Dille&  Kamille of op een in de oven mee verwarmde pizzasteen. Een deegroller kan ook handig zijn.

Pizzabodem maken

Bereidingswijze zelfgemaakte pizza met courgette

Meng eerst de droge ingrediënten voor de bodem, voeg dan de olijfolie en het water toe. Kneed dit circa 5 minuten met een kneedmachine of 10 min. goed met de hand. Als het goed is ontstaat er nu een zeer elastisch deeg. Eventueel controleren door een vliesje te trekken, net als een kauwgom-bel. (Foto 1,2 & 3).

Laat het deeg dan 1 uur, in een licht ingevette en afgedekte kom, op kamertemperatuur in volume verdubbelen. (Foto 4).

Verwarm de oven goed voor (met of zonder pizzasteen) op 230 á 240 graden.

Maak intussen de groente schoon en snij deze in dunne plakken.

Wanneer je pizzaplaten gebruikt, vet deze dan lichtjes in met wat boter of zonnebloemolie. Neem geen olijfolie, want dat krijg heel slecht van je bakblik af en blijft uiteindelijk een plakkerige laag.

Haal het deeg uit de kom, duw zachtjes wat lucht eruit (doorslaan) en verdeel het in twee gelijke stukken. Bol deze op en laat ze afgedekt nog 5 min. liggen. (Foto 5 & 6).

Vorm van het deeg twee pizza’s en leg deze op de bakplaten. (Foto 7,8 & 9).

Smeer met de bolle kant van een lepel of een siliconen spatel de verse roomkaas over de pizza’s. Strooi er vervolgens wat kruiden over. Dan de dunne courgetteschijfjes, de ui-ringen, plakjes champignons en als laatste de geraspte kaas.

Bak de pizza’s één voor één in het midden van de oven’, totdat ze knapperig en licht goudbruin zijn. Dit gaat heel snel in ongeveer 8 á 10 minuten is de pizza klaar.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Maak ook eens je pizzadeeg met poolish!

2 comments on “Zelfgemaakte pizza met courgette”

  1. Maaike schreef:

    We gaan morgen de pizza uitproberen, ik ben heel benieuwd!! Even een vraagje, kan je de tarwebloem ook vervangen door volledig volkoren tarwemeel of volkoren speltmeel? Ik begreep dat tarwebloem, onder de ‘witte’ producten valt en dit in geraffineerde suikervrij gemeden moet worden. De ‘witte’ producten is mij nog niet helemaal duidelijk, met name in zelfbaksels vind ik het nog erg lastig 🙂

    1. Xandra schreef:

      Beste Maaike, laat je niet gek maken, je mag best wel wat bloem eten hoor, mits deze maar van goede kwaliteit is en ongebleekt. Mijn advies is om het bij een korenmolen te kopen (of desnoods bij een natuurvoedingswinkel). Ongebleekte bloem van de molen is koud gemalen en bevat nog een heel klein deel van de zemelen. Persoonlijk zou een deel bloem en een deel volkorenmeel nemen en dit mengen. Anders wordt de pizza wel heel compact. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: