Zelfgemaakte tomatenketchup

Zelfgemaakte tomatenketchup

Een tijdje geleden kwam de heer des huizes uit zijn werk thuis. Hij had een cadeautje voor mij meegenomen uit het Westland. Een klein tasje met wat tomaten, zoals hij dat zelf omschreef. In die bewuste tas bleek wel 5 kilo aan rijpe tomaten te zitten. Pffff, ja en dan krijg je last van keuzestress. Wordt het een heerlijke tomatensoep of toch die zelfgemaakte ketchup, pastasaus, een verse tomatensalade, tomatensalsa, tomatenjam, tomaten focaccia. Helluppp!!

Ketchup di mama

Vandaag gaan we voor de zelfgemaakte tomatenketchup. Geen gewone ketchup maar één met Italiaanse kruiden. Heel erg smakelijk bij een stukje kaas, op je broodje gezond, bij de patat, over je aardappelstukjes, op een pizza, eigenlijk is deze tomatenketchup heel erg veelzijdig. Bovendien bevat deze zelfgemaakte variant bijna geen suiker. Dus ook als je even aan de lijn doet mag je er gewoon lekker van blijven snoepen. Klinkt goed toch?!

Feestje in de keuken

Onder het kokkerellen kun je gezellig even meezingen en dansen met ‘The Ketchup Song’. Wie zegt dat koken saai is? ….. aserejè ja de jè de jebe tu de jebere seibiunouva, majavi an de bugui an de buididipi …

Zelfgemaakte tomatenketchup

Ingrediënten:

  • 1 kg rijpe tomaten
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tl zeezout, fijngemalen
  • 1 tl suiker
  • 50 ml appelazijn
  • 50 ml rode balsamico azijn
  • 2 el Italiaanse kruiden
  • 2 el olijfolie
  • peper uit de molen

Verder nog:

  • kleine pan
  • grote pan
  • schuimspaan of grote opscheplepel
  • passeerzeef
  • mes
  • snijplank
  • goed afsluitbare glazen pot of fles
  • trechter (optioneel)

Bereiding van de zelfgemaakte tomatenketchup:

Ontvel de tomaten. Dat doe je zo: Snij de schil, met een scherp mesje, voorzichtig kruislings in en leg de tomaten dan 20 tot 30 seconden in een pan met kokend water. Er moet zoveel water inde pan zitten dan ze ook ondergedompeld kunnen worden. Haal ze er dan met een schuimspaan uit en houdt ze meteen onder koud stromend water. Je kunt de schilletje er nu makkelijk afhalen. Snij de tomaten vervolgens in kleine stukjes.

Schil de ui en knoflook en snipper ze fijn.

Zet de grote pan op het vuur, doe de olijfolie hier in en bak de ui en knoflook een beetje glazig. Voeg dan de overige ingrediënten toe. Breng het aan de kook en temper daarna de warmtebron. Laat alles ongeveer 20 tot 25 minuten heel zachtjes koken.

Haal de pan van het vuur en roer het mengsel door de passeerzeef.

Tip: Heb je geen passeerzeef, maak het mengsel dan fijn met een staafmixer of in een keukenmachine en doe het dan door een gewone zeef.

Breng de tomatenketchup weer even aan de kook en schenk het dan, eventueel met behulp van een trechter, in een brandschone glazen pot of fles. Sluit deze goed af. Zet de pot of fles dan meteen 5 tot 10 minuten ondersteboven. Door het afkoelen krimpt de lucht een beetje en ontstaat er een vacuüm. Denk maar eens aan potten uit de winkel, wanneer je die voor de eerste keer openmaakt hoor je er ook lucht in stromen. Draai de pot of fles weer in de juiste stand en laar deze verder afkoelen.

Bewaar de zelfgemaakte tomatenketchup op een donkere en koele plaats en niet langer dan ongeveer 3 maanden. Voor gebruik even goed omschudden.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: