Zoete aardappel broccoli soep

Zoete aardappel broccoli soep

Een zoete aardappel noemt men ook wel bataat. Ze bevatten veel vitamine A en C. Deze bijzondere aardappel smaakt licht zoet en kruidig. En vormt een prima duo met de broccoli. En die levert ons vitamine B 1 en 2, calcium, eiwitten en ijzer.  Behalve dat vers gemaakt een gezonde optie is, is het ook nog eens een heerlijke soep. Wij gaan deze zoete aardappel broccoli soep zeker vaker maken. Het is een makkelijk recept, snel klaar en weer eens wat anders. Een stuk zelfgebakken brood erbij en smullen maar! Wat eet jij vanavond?

Zoete aardappel broccoli soep

26 september 2014

Ingrediënten (voor 2 á 3 pers.):

  • 1 grote zoet aardappel (ca. 300 gr)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/4 bosje koriander
  • 1 stronkje broccoli (ca. 100 gr)
  • 1 el olijfolie
  • 1/4 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1 vegetarisch groente bouillonblokje
  • 375 tot 400 ml water
  • snufje zout (optioneel)

Verder nog:

  • 1 grote pan met dikke bodem
  • snijplank
  • (aardappelschil)mesje
  • staafmixer of keukenmachine of passeerzeef

Zo maak je de zoete aardappel broccoli soep:

Zet alle benodigdheden alvast klaar.

Snij ui en knoflook in kleine stukjes en zet deze even apart in een schaaltje.

Schil nu ook de zoete aardappel en snij deze in blokjes van ongeveer 2 cm.

Was de broccoli en snij deze ook in kleinere stukken. Schil het onderste stuk van de steel en gebruik ook het binnenste deel hiervan. Zonde om weg te gooien, het is gewoon eetbaar.

Was en snij de koriander fijn.

Los het bouillonblokje alvast op in het water.

Zet de pan op het vuur en verhit de olijfolie daar in. Fruit de stukjes ui en knoflook totdat ze glazig zijn ( 5-7 minuten), voeg vervolgens de kruiden, zoete aardappel, broccoli en bouillon toe.

Breng het geheel aan de kook en laat het 15 minuten zachtjes koken of totdat de stukjes groente gaar zijn.

Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine. Gebruik eventueel een passeerzeef, dat gaat ook prima.

Verwarm de soep opnieuw en serveer deze met wat vers brood en bijvoorbeeld een salade.

 Tip: Je kunt deze zoete aardappel broccoli soep ook heel goed in de vriezer bewaren. Zo heb je een portie zelfgemaakte soep voor een later moment. Zo’n dag dat je even géén tijd hebt om uitgebreid te koken en dan eet je toch gezond!

Ik zeg proeven maar!

 

Bron: Recept bij Jamie magazine Familybox week 38.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Zoete aardappel broccoli soep”

  1. Lysanne schreef:

    Wauw! Mam, je wordt steeds professioneler met de foto’s! De soep was ook erg lekker.

    Liefs!

    1. Xandra schreef:

      Dank je wel Lysanne 😉

Geef een reactie: