Appelchips, een gezond tussendoortje

Appelchips, een gezond tussendoortje

Zelfgemaakte appelchips, een gezond tussendoortje. Gebruik het liefst biologische en dus onbespoten friszoete appels. Voordeel? Je weet wat je eet! Makkelijk voor onderweg en absoluut een smakelijk pauzehapje op je werk of voor de kids op school. Doe een paar schijfjes gedroogde appel in een bakje en voeg daar wat rauwe noten, grove kokossnippers en bijvoorbeeldongezoete cranberries aan toe. Stop het fruithapje voordat je weggaat in je tas of jaszak. Zo heb je altijd een lekker troeploos knabbeltje bij je.

“Geloof mij, het zelf maken van fruit- en groentechips is een appeltje-eitje!”

Appelchips, een gezond tussendoortje

6 januari 2016

Je kunt niet alleen appelschijfjes drogen, maar ook bijvoorbeeld peer, kiwi, banaan, aardbei, abrikoos, nectarine en perzik. Was, indien nodig, het fruit en droog het goed af. Snijdt het dan in dunne plakken van 1 á 2 mm dik. Je kunt dit natuurlijk met een scherp keukenmes doen. Maar wanneer je regelmatig zelf chips wil gaan maken, overweeg dan eens de aanschaf van een goede mandoline.

Mandoline = een soort schaaf, waarmee flinterdunne plakjes groent of fruit kunt snijden/schaven. Soms zit er een extra mesje bij voor julienne (dunne reepjes).

Voedseldroger

Sinds kort ben ik de trotse eigenaar van een heuse voedseldroger. Wat ben ik blij met deze handige keukengadget. Natuurlijk kun je ook kruiden, fruit en groente in een lauwwarme oven drogen, maar dat duurt vaak langer & kost bovendien meer energie. Waarom een speciale voedseldroger? In onze tuin groeit ‘s zomers sappig fruit, geurige kruiden en gezonde groente. Hoe bewaar je die zodat je er ook in de overige maanden van kunt genieten. De meeste etenswaren uit de vriezer vind ik niet lekker en inmaken is vaak zo’n gedoe. Dus wil ik het drogen van fruit, kruiden en groente wel eens proberen.

Appelchips, een gezond tussendoortje 2

Stockli droogautomaat

Na lang wikken en wegen heb ik gekozen voor een Stockli droogautomaat met 3 stalen roosters (in plaats van plastic) en een timer. Dat laatste is heel praktisch, want om dat het apparaat lang draait is de kans aanwezig dat ik gewoon vergeet dat ik de machine heb aangezet. Met een timer is dat geen probleem, die schakelt de droger automatisch uit na de aangegeven droogtijd. Via een ventilator wordt van onder af warme lucht door de roosters geblazen. De temperatuur is instelbaar tussen 30 en 70 graden. Je kunt maximaal 10 roosters op de droger plaatsen.

Appelchips maken

Leg de schijfjes appel met een klein beetje tussenruimte op de roosters. Schakel de machine en timer in. In 3 á 4 uur, op 70 graden, zijn de appelschijfjes goed gedroogd. Hoe dunner de schijfjes, hoe korter de droogtijd. Laat ze eerst afkoelen op de roosters voordat je ze in een weckpot of goed afsluitbare bus doet.

Dat smaakt naar meer:

(Hetelucht)oven of magnetron

Dunne plakjes fruit en groente droog je eventueel ook in een (hetelucht)oven. Zelf heb ik er niet veel ervaring mee. Maar op internet zie ik wel eens foto’s langskomen waar appelschijfjes aan een lange prikker zijn geschoven en tussen de openingen van een rooster hangen, zodat ze elkaar niet raken.

IK ZEG PROEVEN MAAR! 

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Appelchips, een gezond tussendoortje’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Appelchips, een gezond tussendoortje

2 gedachten over “Appelchips, een gezond tussendoortje

  1. Graag zou ik horen of het jou ook lukt de chips knapperig te krijgen en ook houden. Al zelf gemaakt, maar de zachte vinden veel minder aftrek als de knapperige. Kun je daar iets meer over zeggen?

    1. Beste JvdB, ik gebruik een mandoline die hele dunne schijfjes appel kan snijden (max. 2 mm). Dan hoeven ze minder lang in de voedseldroger en worden ze ook heel knapperig. Je kunt ze een hele tijd bewaren in een goed afsluitbare bus of weckpot. Veel succes. Gr . Sandra.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven