Een batard brood vorm je zo

Een batard brood vormenEen batard brood vorm je zo. Deeg gevormd tot een batard, dat is een langwerpig – ovaal brood, wordt vaak gebruikt in ovale rijsmandjes (Weekend Bakery) of op een met bakpapier beklede bakplaat. Door het vouwen van het deeg, span je het op en zal het zijn vorm beter behouden. Zoals je op de foto hierboven kunt zien. Niemand wil toch na het bakken een raar uitgezakt eindresultaat hebben? De smaak zal er zeker niet minder om zijn, maar het oog wil ook wat. Aan de hand van de volgende foto’s kun je zelf stap-voor-stap eenvoudig een batard leren vormen.

Een batard brood vormen

Een batard brood vorm je zo

10 mei 2014

Eerste stappen brooddeeg vormen:

Foto (1) leg het deeg na de eerste rijs op je werkblad en vorm er, eventueel met behulp van een deegroller, een rechthoekige lap van (2). Vouw dan de bovenste hoeken naar het middelpunt van het deeg (3) en druk de naden voorzichtig aan, zodat er geen lucht tussen de lagen blijft zitten, want dan heb je later gaten in je brood. Vouw dan net als op foto (4) het bovenste stuk naar het midden toe, weer zachtjes aandrukken.

Zo vorm je deeg

Laatste stappen deeg vormen:

Je kunt het deeg nu eventueel twee keer een kwartslag draaien zodat het deel dat nog gevouwen moet worden weer bovenaan ligt. Maar het is net zo makkelijk om de handelingen contra te doen, dus vouw de onderste hoeken naar het midden van het deeg (5), druk de naden zachtjes aan, vouw dan het onderste deel naar het midden (6) en weer even aandrukken. Klap dan het deeg naar boven toe dubbel, nu ontstaat er een langwerpig brood en knijp voorzichtig de deegranden aan elkaar. Leg het met de naad naar beneden op je werkblad, bestrooi de bovenkant met bloem/meel. Draai het deeg om, de naad ligt nu weer boven en bestrooi ook deze kant met bloem/meel.

Zo vorm je deeg

Rijsmandje (9):

Leg vervolgens het deegstuk in een bebloemde rijsmand met de de naad naar naar boven. Je kijkt nu dus naar de lelijke kant van het deeg. Als je het brood gaat bakken, keer je namelijk het rijsmandje om op de ovensteen of bakplaat en dan zit de mooie kant weer boven. Dek het mandje af met plastic en zet het nu weg voor de tweede rijstijd.

Bakplaat: Indien je het brood op een bakplaat laat rijzen, dan leg je het deegstuk wél met de naad naar beneden op de bakplaat. Je keert het deeg niet meer om, maar schuift het na de tweede rijstijd meteen zo de oven in.

Wil je zelf ook eens een batard brood vormen? Kijk dan hier voor de bijpassende recepten:

VEEL SUCCES!

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Een batard brood vorm je zo

2 gedachten over “Een batard brood vorm je zo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven