Hele forel met kruiden uit de oven

Hele forel met kruiden uit de oven

Hele forel met kruiden uit de oven. Klinkt goed nietwaar! Helemaal wanneer je weet dat het een heel eenvoudig en snel recept is. Meer dan een superverse forel, citroen, olijfolie en wat kruiden heb je niet nodig. Je kunt de vis natuurlijk ook op de barbecue bereiden. Verpak de forel dan wel in aluminiumfolie, dan blijft het visvlees lekker sappig en mals. Zalmforel is in een stief kwartiertje gaar. Dan kun je gaan genieten van deze licht verteerbare en toch voedzaam maaltijd. Het is een ideaal gerecht voor op een warme zomeravond of serveer het tijdens de lunch.

Hele forel met kruiden uit de oven

Vrijdag 17 augustus 2018

Zalmforel, forel of regenboogforel

Zalm, forel of toch een regenboogforel? Ik was het spoor geheel bijster na een rondje internet. Als groentje op het gebied van vis dacht ik dat zalmforel hetzelfde als zalm was. Oeps, dat blijken dus twee verschillende vissoorten te zijn. Sterker nog een zalmforel bestaat officieel helemaal niet. Het is slechts een benaming die al sinds mensenheugenis in de volksmond gebruikt wordt. Daarom wordt het woord zalmforel gedoogd. Men verstaat hieronder: speciaal voor de consumptie gekweekte regenboogforel.

Het geslacht forel bestaat uit verschillende variëteiten. Zo zijn er die in zoutwater leven en weer anderen geven de voorkeur aan zoetwater. Het vlees van een regenboogforel heeft van nature een roze kleur. Dat komt doordat de vissen garnalen en kreeftjes eten. Gekweekte forellen krijgen samengesteld voer waaraan de kleurstof astaxanthine is toegevoegd. Doen de kwekers dat niet dan is het visvlees grijs en dat vindt de consument minder aantrekkelijk.

We hebben de gebakken vis heerlijk opgesmikkeld met wat vers brood. Het smaakt beslist naar meer. Toch heb ik ietwat moeite met het fenomeen dat een zalmforel, o pardon … een regenboogforel eigenlijk net zoiets is als een plofkip. Wat vind jij? Gewoon forel blijven eten of op zoek gaan naar een ander alternatief?

Dat smaakt naar meer:

Hele forel met kruiden uit de oven

Benodigdheden hele forel met kruiden

Ingrediënten voor 2 á 3 personen:

 • 1 hele forel, schoongemaakt
 • olijfolie
 • zeezout, gerookt
 • zwarte peper, versgemalen
 • 0,5 el zeekraal zilt, gedroogd
 • peterselie, verse, een paar takjes
 • knoflook bieslook, een paar stengels
 • 0,5 bio citroen in plakjes
 • 1 el citroensap

Verder nog:

 • snijplank
 • mes
 • kommetje
 • ovenschaal, waar de vis in past
 • beetje olijfolie voor in de schaal
 • oven

Hele forel met kruiden uit de oven

Bereidingswijze hele vis in de oven

Zet alle benodigdheden klaar op je werkblad en verwarm dan de oven voor op 180 graden.

Vet de ovenschaal in met een klein beetje olijfolie en leg daarna de forel er in. Als het goed is heeft de viswinkel alle ingewanden en zo verwijderd. De graten zitten nog in de vis en mag je laten zitten. Dit voegt tijdens het bakken extra smaak aan de vis toe. Pas tijdens het serveren worden ze verwijderd.

Spoel de biologische citroen af onder de koude kraan. Dep het droog en snijdt een helft in dunne plakken. Pers uit het andere deel 1 eetlepel citroensap. Sprenkel het sap in en over de vis.

Snijdt de peterselie en (knoflook)bieslook fijn en doe de verse kruiden in het kommetje. Voeg daar het zeezout, zeekraal en wat versgemalen zwarte peper bij. Goed mengen en dan in de vis stoppen. Schuif daarna ook de plakjes citroen tussen de vis. Indien gewenst kun je nu nog wat grof zeezout over de vis strooien.

Schuif de schaal met de ‘hele forel met kruiden’ nu onderin de oven en bak de vis nu in ongeveer 15 á 18 minuten gaar. Niet te lang in de oven laten, want dat droogt de forel te veel uit. Het is juist smakelijk wanneer het visvlees nog zacht en roze is.

TIP: Serveer er wat zelfgebakken brood of bijvoorbeeld een aardappelsalade bij.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Hele forel met kruiden uit de oven’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Hele forel met kruiden uit de oven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven