Kastanje crackers met stukjes kastanje

Kastanje crackers met stukjes kastanje

Proef de herfst. Eet ook eens deze bijzondere kastanje crackers met echte stukjes kastanje. Ze smaken fantastisch en ze zijn ook nog eens lekker knapperig. De stukjes verse kastanje geven de crackers een verrassend honingachtig zoetje. Terwijl er geen suiker of een andere zoetstof aan de kastanje crackers is toegevoegd.

Meneer J. en ik zijn dol op zelfgebakken crackers. Ze zijn zoveel smakelijker en je bakt er veel voor relatief weinig. Voor dit soort luxe crackers betaal je in de winkel al snel de hoofdprijs. Bovendien bevatten ze vaak onnodige ingrediënten. Meuk die nergens goed voor is, behalve voor de portemonnee van de desbetreffende fabrikant. Voortaan maak ik ze eenvoudig zelf. Als je een goed basisrecept hebt, is variëren beslist een peulenschil.

Lekker en gezond

Tamme kastanjes bevatten geen cholesterol en vrijwel geen verzadigde vetten. Ze zitten boordevol kalium, natrium, vitamine A, C, magnesium en calcium. Bovendien smaken ze ook nog eens heel lekker. Dus waarom eten wij ze dan zo weinig of zelfs helemaal niet? Daar moet nu verandering in komen.

Tamme kastanjes zoeken

Ze vallen nu massaal van de bomen, de tamme kastanjes (Castanea sativa). Zeker met het herfstwindje van de afgelopen dagen. Dus elke dag fiets ik even langs mijn favoriete plekje om de grootste exemplaren op te rapen. Thuis haal ik ze uit de bolster, kijk ze na op beestjes en spoel ze schoon onder de koude kraan. Soms pof ik er een aantal, maar je kunt ze ook stomen, koken of drogen.

Hoe herken ik een tamme kastanje

Dat smaakt naar meer:

Kastanje crackers met stukjes kastanje

Dinsdag 2 oktober 2018

Kastanje crackers met stukjes kastanje

Benodigdheden voor 24 kleine kastanje crackers

Ingrediënten:

  • 75 gr kastanjemeel
  • 75 gr speltbloem
  • 65 gr gekookte kastanjes
  • 75 gr zonnebloempitten
  • 50 gr pompoenpitten
  • 10 gr chiazaden
  • 4 gr bakkerszout
  • 5 gr bakpoeder
  • 200 gr water

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • pannetje
  • schilmesje
  • mengkom
  • Deense deegklopper of grote vork
  • bakplaat zonder opstaande randen
  • 2 vellen bakpapier
  • deegroller
  • deegsteker
  • ovensteen
  • korstroller
  • pizzasnijder

Kastanje crackers met stukjes kastanje

Bereidingswijze kastanje crackers

Kastanjes koken

Schil de verse kastanjes, doe ze daarna in een pannetje met een klein laagje water en kook ze in 5 minuten beetgaar. Giet het water af en laat ze koud worden. Hak ze vervolgens in kleinere stukken. Ongeveer even groot als de zonnebloem- en pompoenpitten.

Oven aanzetten

Plaats de pizzasteen op een rooster in het midden van de oven en verwarm ze daarna voor op 225 graden.

Bakplaat en bakpapier

Knip één stuk bakpapier op maat. Het stuk moet dezelfde afmetingen als de ovensteen krijgen. Het andere vel bakpapier mag groter zijn.

Deeg maken

Zet de benodigdheden klaar op je werkblad en weeg alles af. Alle droge ingrediënten kunnen direct in de mengkom. Roer alles goed door elkaar.  Voeg vervolgens ook de stukjes kastanje toe en meng nog een keer.

Voeg nu het water toe en roer met de Deense deegklopper net zo lang totdat al het water is opgenomen. Niet te lang door blijven gaan, gemengd is gemengd.

Maak het grootste stuk bakpapier een klein beetje nat. Spreid daarna het deeg uit over het papier. Maak nu ook het andere vel bakpapier vochtig en leg het met de natte kant op het deeg. Rol het deeg voor de kastanje crackers nu zover uit dat het net zo groot is als het kleinste stuk bakpapier (dezelfde afmetingen als de ovensteen). Keer de vellen met het deeg om op de bakplaat, het kleinste exemplaar ligt nu onderop. Verwijder vervolgens het grootste vel door het er voorzichtig af te halen.

Kastanje crackers bakken

Open de oven en schuif het deeg op de ovensteen. Bak daarna de kastanje crackers 5 minuten op 225 graden. Haal het deeg dan weer uit de oven en snijd het daarna met een pizzaroller in gelijke stukken.

TIP: Ik maak er meestal 24 crackers van. Dat is kleiner dan de standaard maat in de winkel, maar het voordeel is dat ik ze dan ook als snack kan eten.

Schuif de crackers weer terug in de oven en verlaag daarna de temperatuur naar 180 graden. Bak ze nu 15 minuten en haal ze dan weer uit de oven.

Draai het plakkaat om en trek zachtjes het bakpapier er vanaf. Breek de kastanje crackers op de snijlijnen en leg ze daarna met de goede kant naar beneden op de bakplaat. Schuif de crackers weer op de ovensteen en verlaag de temperatuur naar 100 graden. Droog de lekkernijen totdat ze bros en knapperig zijn. Dat duurt ongeveer 20 á 30 minuten.

Laat de kastanje crackers goed afkoelen op een rooster en bewaar ze vervolgens in een goed afgesloten trommel.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Kastanje crackers met stukjes kastanje’ op social media met ons deelt en je de foto tevens voorziet van de hashtag: #XBBROOD

Geef een reactie: