Kastanjemelk maak je eenvoudig zelf

Kastanjemelk maak je eenvoudig zelf

Kastanjemelk maak je eenvoudig zelf van tamme kastanjes. Het is mijn nieuwe variatie op de al bestaande plantaardige melk soorten. Weer eens wat anders! Kastanjemelk is bijzonder lekker. Ik kan het je van harte aanbevelen. De smaak lijkt nog het meest op notendrank met een natuurlijk zoetje. Het fijne van deze bijzondere drank is dat het lactosevrij, melkvrij, suikervrij en glutenvrij is. kastanjemelk is puur genieten voor iedereen.

100% natuurlijk

Tamme kastanjes bezitten veel goede kwaliteiten. Zo bevatten geen cholesterol en vrijwel geen verzadigde vetten. In deze gezonde noten vind je kalium, natrium, vitamine A, C, magnesium en calcium. De smaak is bijzonder aangenaam, licht zoet en nootachtig. Het wordt tijd dat we deze veelzijdige lekkernij ook in Nederland op de kaart zetten.

Tamme kastanjes

Meer dan twee handen vol met tamme kastanjes heb je niet nodig. Die raap je onder een mooie kastanjeboom al snel op. Let wel op dat je de noten van een tamme kastanje (Castanea sativa) neemt en niet die van de paardenkastanje, want die zijn niet eetbaar. Als je op de groen gekleurde link klikt kom je meer te weten over de kenmerken van een tamme kastanje (boom). Zelf kijk ik altijd of de noten een stekelig pluimpje op de punt hebben zitten. Iets wat een paardenkastanje niet bezit.

Dat smaakt naar meer

Kastanjemelk maak je eenvoudig zelf

Vrijdag 12 oktober 2018

Kastanjemelk maak je eenvoudig zelf

Benodigdheden voor 1 liter kastanjemelk

Ingrediënten:

 • 200 gr geschilde, verse tamme (!) kastanjes
 • ca. 850 á 900 gr /ml water

Verder nog:

 • keukenweegschaal
 • snijplank
 • scherp mesje
 • blender of keukenmachine
 • 1 fles met dop, geschikt voor 1 liter, brandschoon
 • maatbeker waar zeef op past
 • zeef
 • stuk (kaas)doek

Kastanjemelk maak je eenvoudig zelf

Bereidingswijze plantaardige melk van kastanjes

Zet alle benodigdheden klaar op je werkblad en weeg de ingrediënten af. Van circa 250 gram tamme kastanjes met schil houd je ongeveer 200 gram schoon aan de haak over.

Verwijder de schil van de tamme kastanjes en snijd ze vervolgens in kleinere stukken

TIP: Als het schillen lastig gaat, kun je de kastanjes eerst een paar minuten in een bakje met heet water leggen. De schil wordt dan zachter en is daarna wat makkelijker in te snijden. Zelf snijd ik de kastanjes eerst in vieren en dan haal ik de schil er pas af.

Blenden

Pak de blender en doe hier de stukjes kastanje en het water in. Mix er vervolgens in ongeveer 1 minuut op de hoogste snelheid een egale drank van.

Zeven

Leg een stukje kaasdoek in de zeef en plaats het daarna op de maatbeker. Schenk het kastanje-watermengsel in de zeef. De grove stukjes zullen in de doek achterblijven, zodat je een melkachtige substantie overhoudt. Haal de kaasdoek voorzichtig uit de zeef en knijp het meeste vocht uit de pulp.

Schenk de kastanjemelk in een brandschone fles en bewaar de drank in de koelkast. Maak het daarna binnen enkele dagen op, want het is niet heel lang houdbaar.

Kastanjepulp (zie foto)

Het restant, de kastanjepulp, kun je vervolgens verwerken in baksels of drogen, zodat je het op een later moment kunt gebruiken. De pulp smaakt nergens meer naar, want alle smaakstoffen zitten in de kastanjemelk.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Kastanjemelk maak je eenvoudig zelf’ op social media met ons deelt en je de foto tevens voorziet van de hashtag: #XBBROOD

Kastanjemelk maak je eenvoudig zelf

2 gedachten over “Kastanjemelk maak je eenvoudig zelf

 1. Wat ik me nou altijd afvraag, is hier ook kaas van te maken?
  Ik zou graag eens een keer vegan kaas maken, maar vraag me altijd af of veganistische “melkdranken” daarvoor geschikt zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven