Zelf kombucha maken met een scoby

Kombucha maken met een scoby

Vandaag leer ik je zelf kombucha maken met een scoby. Een wat? Een scoby (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) is een soort half doorzichtige zwam. Het  fermenteert (lees: omzet) gesuikerde thee tot een heerlijke, probiotische drank. Een soort priklimonade, maar dan anders en met veel minder suiker, want die eet de scoby lekker op. Als tegenprestatie stopt het dan bubbels en smaak in je drankje. Al enige tijd ben ik groot fan van deze gefermenteerde theedrank. Het hele proces klinkt wellicht ingewikkeld, maar eigenlijk stelt het weinig voor. Met een flinke portie geduld en een scoby kom je heel ver. Het is net zoiets als het opstarten van een desem, maar dan veel makkelijker en minstens zo gezond.

Zelf kombucha maken doe je zo

Een scoby is een soort zwam die de suikers in de theedrank onder andere omzet in koolzuurgas. Het merendeel van de toegevoegde suikers eet de zwam op en verdwijnen zo uit de kombucha.

1. Wat is een scoby

Een scoby (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast)  is een levende zwam en bestaat uit een samenwerkingsverband tussen verschillende soorten bacteriën en gisten).Op de foto hieronder zie je een voorbeeld van een scoby. Ik gebruik zelf groene thee, daarom is de zwam licht van kleur. Neem je zwarte thee, hoe bruiner en donkerder je scoby zal worden. Of rozerood als je ook Hibiscus gebruikt. Met andere woorden de scoby neemt voor een groot deel de kleur van je thee aan . 

Kombucha maken met een scoby

2. Wat is kombucha

Kombucha is een sprankelende, gefermenteerde theedrank. Je maakt het eenvoudig zelf met behulp van een scoby en wat starter. De basis kombucha is na een fermentatieperiode van een dag of 7-10 gereed. Het snelheid van de omzetting ligt onder andere aan de omgevingstemperatuur, de soort thee die je gebruikt en de hoeveelheid toegevoegde suiker. En dan vergeet ik nog je persoonlijke smaak. Wat de een lekker vindt, vindt de ander te zoet of juist weer te zuur. 

Tweede fermentatie

Na de eerste fermentatie verwijder je de zwam(men) uit de probiotische drank. Ook houd je een klein deel van de kombucha achter. Dit gebruik je weer om samen met de scoby een nieuwe badge kombucha op te starten. De gefermenteerde vloeistof kun je zo drinken of eerst nog voorzien van enkele smaakmakers. Denk bijvoorbeeld aan fruit of wat verse gember. Doe de theedrank over in flessen, voeg de gewenste smaakmaker toe en laat het nog minimaal 2 dagen op kamertemperatuur staan. Let wel goed op dat je de flessen een paar keer per dag ontlucht, want er wordt door middel van koolzuur, druk in de flessen opgebouwd. 

Zelf gebruik ik oude appelsap-flessen waarvan de deksel net niet meer geheel luchtdicht afsluit. Zo kan er steeds een beetje koolzuur ontsnappen. Na de tweede fermentatie heb je kombucha theedrank. Plaats de flessen in de koelkast, dit remt de fermentatie af. Drink de zelfgemaakte limonade binnen een paar weken op. Bij ons gaat een badge maximaal twee weken mee, maar meestal is het al eerder soldaat gemaakt. Zeker op warme dagen is kombucha een heerlijk en dorstlessend drankje. 

Zelf ben ik fan van de passievruchtblokjes (diepvries) van Albert Heijn. Dat geeft een friszoete tropische drank. Twee blokjes per flesje van circa 250 ml is ruim voldoende. Maar ook gele kiwi of wat smurfenblauwe smoothie is een echte aanrader. Manlief kiest meestal voor aardbeien, maar appel- verse gember is ook niet te versmaden.

Je kombucha is klaar voor gebruik

Het eindresultaat lijkt een beetje op priklimonade, maar dan echt veel minder zoet. Kombucha is dorstlessend, omdat het vrijwel geen suikers meer bevat. Vanwege deze gezondheidsvoordelen werd kombucha 2000 jaar geleden al in China gedronken. Men zegt dat dit bijzondere drankje boordevol probiotica en antioxidanten zit. Ik ben geen wetenschapper en ik weet dus niet of de gefermenteerde drankjes echt zo goed voor je zijn als men vaak beweerd. Zelf heb ik het idee dat mijn darmen beter werken wanneer ik het wel drink.

3. Hoe kom je aan een scoby met starter

Wie een rondje op internet doet, vind al snel allerlei webshops die scoby zwammen of kefirkorrels aanbieden. Probeer het anders eens op Marktplaats, daar worden ze regelmatig tegen een kleine vergoeding aangeboden. Zo ben ik aan een portie kefirkorrels en een goede scoby met starter gekomen.

4. Dat smaakt naar meer

5. Recept zelf kombucha maken

Kombucha maken met een scoby

Zelf kombucha maken met een scoby

Zelf kombucha theedrank maken doe je zo. Recept, uitleg en tips van Xandra Bakt Brood. Kombucha is een suikerarme, gefermenteerde theedrank die je dorst lest op warme dagen.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Fermentatietijd 10 d
Totale tijd 10 d 35 min
Gang Drankjes
Keuken Hollands
Aantal 1 badge

Benodigdheden

 • glazen pot / weckfles geschikt voor minimaal 1 liter thee
 • hittebestendige maatbeker
 • schalen of bakjes
 • zeef
 • glazen fles(sen) van goede kwaliteit met deksel

Ingrediënten
  

Eerste fermentatie

 • 10 gr zwarte, groene thee of combinatie groen-zwart (Sencha, groene rooibos, etc.)
 • 85-95 gr witte kristalsuiker (biologische)
 • 700-800 ml/gr kokend water
 • 500-600 ml/gr koud water
 • 1-2 stuks scoby
 • 100-150 gr kombucha-starter (thee na eerste fermentatie)

Tweede fermentatie

 • 1 portie smaakmakers (bijv. fruit, vers of diepvries)

Instructies
 

 • (*) Om de 7 á 10 dagen ververs ik de theedrank. Dat kan bij jou anders zijn. Je kunt een lepeltje drank proeven. Het mag lichtzuur zijn, maar niet te zuur. Men zegt dat de ideale pH-waarde tussen 2.8 en 3.2. Zelf heb ik dat nooit getest. Ik gebruik mijn neus, mijn smaakpapillen en ga op mijn gevoel af. Tot nu toe is dat steeds goed gegaan.
 • Je ziet vaak kleine luchtbelletjes in de pot zweven en soms wat grotere rondom de scoby zitten. Dan is de theedrank klaar voor de tweede fermentatie.

Thee zetten

 • Doe 800 ml kokend water in de hittebestendige maatbeker (ik gebruik een glazen exemplaar van het merk Pyrex). Voeg de theebladeren en de suiker aan het water toe. Roer goed totdat alle suiker opgelost is en laat de thee minimaal 5 minuten trekken. Zeef de theebladeren uit het water. Schenk de thee samen met het koude water alvast in de weckfles /glazen pot en laat de thee zo verder afkoelen.
 • Als de theedrank echt goed afgekoeld is dan kunnen de scoby en de starter er ook bij. Soms zakt de scoby naar de bodem, soms blijft hij bovenin drijven. Sluit de pot af met een stukje dichtgeweven doek en een elastiek. Zo kunnen er geen ongewenste bezoekers bij de theedrank komen. Plaats de pot op een donkere plek en ververs de kombucha na 7 – 10 dagen.

Tweede fermentatie opstarten

 • Haal nu de pot met gefermenteerde kombucha leeg. Plaats een zeef boven een lege kom of maatbeker en schenk de inhoud van de pot hier in. Doe de scoby samen met 100-150 ml kombucha-starter over in een kleiner bakje en zet dit opzij voor een nieuwe eerste fermentatie (zie verderop in de tekst). Verdeel de overige gefermenteerde theedrank over een x aantal brandschone, glazen flessen. Doe ze niet helemaal vol, want de smaakmakers moeten er ook nog bij.
 • Kies vers of diepvries fruit en stop dit ook in de flessen. Sluit de flessen goed af, even schudden en draai dan de doppen weer losser. De flessen kunnen dan niet uiteen springen wanneer de druk van het koolzuurgas te hoog wordt. Indien je beugelflessen gebruikt, maak de beugel dan weer los.
 • Laat de flessen 2 – 3 dagen op kamertemperatuur staan. Het liefst op een donkere plek en ontlucht ze één keer per dag. Als het goed is, is er nu een licht bruisende drank ontstaan. Het fruit drijft nu bovenin de fles. Plaats de theedrank vervolgens in de koelkast. Na een week is de smaak optimaal. Maar bewaar het niet te lang. De theedrank blijft ook in de koelkast doorgaan met fermenteren en afhankelijk van de hoeveelheid fruitsuiker zal de kombucha op den duur weer zuurder van smaak worden. Ook als de flessen in de koeling staan kun je ze beter om de paar dagen ontluchten.

Nieuwe eerste fermentatie opstarten

 • Was de pot waar de nieuwe fermentatie in moet, eerst goed af met kokend water. Het hele circus start nu weer van voor af aan. Ga hierboven verder bij (*)

IK ZEG AAN DE SLAG!

Zelf kombucha maken

Heb je zelf ook kombucha gemaakt volgens dit recept? Ik vind het leuk wanneer je een foto van jouw ‘kombucha maken met een scoby’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Zelf kombucha maken met een scoby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven