Lekkere recepten met oud brood

Lekkere recepten met oud brood 2

Heb jij ook altijd een zak vol restjes ‘oud’ brood over na de feestdagen? Wat doe je daar dan mee? Gaat het hupsakee de kliko in …  voer je het aan de vogeltjes of wandel je misschien naar de eendjes in de plaatselijke vijver? Arme beestjes, wanneer iedereen op hetzelfde idee zou komen. Een beetje bijvoeren tijdens een (strenge) winter kan natuurlijk geen kwaad. Maar zoals ook voor ons geldt: overdaad schaadt.

Verloren of gewonnen brood

Vroeger gooide men absoluut geen goed voedsel weg! En moet je ons nu eens zien met onze huidige voedselverspilling. Dat moet toch anders en beter kunnen. Het weggooien van restanten is absoluut niet nodig! Onze oma’s maakten oud – maar nog niet beschimmeld – brood in een handomdraai weer eetbaar. Heb je ooit wel eens een heerlijke broodpudding of een lekker wentelteefje gegeten? Ik heb beste ideeën en de lekkerste recepten met oud brood hier voor je op een rij gezet.

Lekkere recepten met oud brood

31 december 2014

Broodjes oppiepen in de oven

Oppiepen = oud en ietwat taai brood weer knapperig en vers maken, lijkt een beetje op het afbakken van brood. De broodjes met een plantenspuit een klein beetje nat maken (water) en ze dan een paar minuten, op een rooster, oppiepen in de warme oven (ca. 180 graden).  

Geroosterd brood

Geroosterd brood of toast is een snee brood dat wordt geroosterd in een broodrooster, koekenpan of zelfs in de oven. We nuttigen toast meestal tijdens het ontbijt. Wist je dat je zelf een soort van Melbatoastje kunt maken? Wanneer je een snee brood na het roosteren over de zijkant halveert en nogmaals roostert dan heb je een knapperig toastje. Leuke uitdaging toch?! Warme toast is heel smakelijk met een beetje roomboter en bijvoorbeeld een likje jam.

Bruschetta / Crostini

Bruschetta of Crostini is Italiaans voor  ‘dun toastje’. Bruschetta of crostini worden meestal van een geroosterd of gegrild plakje stokbrood of ciabatta gemaakt. Maar andere broodjes zoals pistoletjes, tijgerbollen of kaiserbroodjes voldoen ook prima. Na het roosteren wordt het toastje bestreken met een mengsel van zeezout, kruiden, knoflook, olijfolie en belegd met vis, vlees, paté, groente of kaas.

Tosti / Panini

Wij noemen een dubbele, gegrilde boterham met daar tussen wat ham, kaas, fruit en/of groente een tosti. Deze naam komt waarschijnlijk van het Engelse woord ‘toast’. In België heet het een ‘croque-monsieur’. In Italië heeft men het over een ‘Panino’ en in de Verenigde Staten over een ‘Panini’. Je kunt een tosti maken in een speciaal tosti-ijzer, onder de grill, in de oven of koekenpan. Een bekende variant is een tosti met ham en kaas. Soms doet men er ook nog een paar stukjes ananas tussen. Maar eigenlijk kun je een tosti met van alles vullen. Zo gebruik ik regelmatig een combinatie van kaas, tomaat, champignon en een klein beetje pesto of sambal.

Broodpizza

De pizza’s werden waarschijnlijk voor het eerst gebakken rond het Middellandse Zeegebied. Al sinds duizenden jaren maakt men daar ronde broden, die als borden dienden. Best handig toch, want dat scheelt weer een berg afwas. Een kleine broodpizza kun je maken van boterhammen of broodjes, voor grotere exemplaren zijn platte, Turkse broden echt ideaal. Halveer de broodjes of het Turkse brood, zodat je een platte bodem krijgt. Besmeer deze met met een dun laagje tomatensaus en garneer ze met ingrediënten die jij lekker vindt. Zoals olijven, uiringen, plakjes champignons, kruiden, geraspte kaas, mozzarella, et cetera. Schuif de broodpizza onder de warme grill of bak ze af in de oven.

Wentelteefjes

Het is een zoet broodgerecht en wordt in grote delen van Europa en Noord-Amerika als ontbijt gegeten. Een ander woord voor wentelteefje is verloren of gewonnen brood, klakaards of klakors (West-Vlaanderen) of gebakken bokes (Antwerpen). Wentelteefjes zijn oudbakken sneetjes wit of lichtbruin brood die je eerst een paar minuten in een laagje melk laat weken, dan door een losgeklopt ei haalt en tot slot door de suiker en een snufje kaneel wentelt. Daarna bakt je ze in een koekenpan met (room) boter aan beide kanten bruin.

Broodpudding

Ik had er nog nooit eerder van gehoord, maar broodpudding blijkt een ouderwets toetje te zijn. Het wordt ook wel bodding genoemd en is een Middeleeuwse lekkernij uit België en Nederland. Je maakt broodpudding van broodresten, rozijnen, eierenen en suiker. Broodpudding wordt gemaakt door (oud) brood te laten weken in melk. Wanneer het brood geweekt is kunnen er smaakmakers zoals kaneel, suiker, (gedroogd) fruit, cacao, en/of puddingpoeder aan toegevoegd worden. Zet de ovenschaal met de broodpudding 30 tot 40 minuten in het midden van de voorverwarmde (180 graden) oven.

Croutons

De naam croutons komt uit Frankrijk en staat voor kleine, geroosterde blokjes brood ter grootte van 1 × 1 × 1 cm. Snijd witte, bruine en/of volkoren boterhammen met korst en al in vierkante blokjes. Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier, spreid hier de boterhamblokjes op uit en laat ze in een (lauw)warme oven goed drogen. Ze moeten echt door en door droog zijn, anders zullen ze gaan beschimmelen. Bewaar de croutons in een goed afsluitbare pot of bakje. Voor dat je gaat eten kun je een mengsel van olijfolie en kruiden maken en door de croutons roeren. Ze zijn heel smakelijk over een salade, door de soep, op een ovengerecht of lekker nostalgisch over spinazie met een gebakken eitje erbij. Mijn oma noemde ze soldaatjes, geen idee waarom.

Paneermeel

Meestal wordt paneermeel van beschuit gemaakt. Het is een afvalproduct uit de beschuit-industrie. Het kan ook worden gemaakt door twee beschuiten of droog brood fijn te wrijven. Je kunt het zelf heel eenvoudig van witte, bruine en/of volkoren boterhammen. Laat ze op het rooster in een (lauw)warme oven goed drogen. Maal de bammetjes met behulp van een keukenmachine of vijzel fijn. Bewaar de zelfgemaakte paneermeel in een goed afsluitbare pot of bakje. Je kunt het bijvoorbeeld door gehakt kneden, dat maak de gehaktballen wat steviger. Of meng het met geraspte kaas en strooi het dan over een pasta- of andere schotel net voordat deze de oven in gaat. Je krijgt dan een heerlijk knapperige korstje. Het paneren van vis, vlees en groente behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Lekkere recepten met oud brood

Eén gedachte over “Lekkere recepten met oud brood

  1. Bij ons thuis noemden wij die ook soldaatjes. Maar dan waren het lange repen geroosterd brood.
    Vanwege de vorm werden ze toen dus zo genoemd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven