Mini busbroden vormen doe je zo

Langwerpige broden bakken

Mini busbroden vormen doe je zo. Hoe maak je busbroden? Hoe moet je deze broden vormen en waar bak je ze in? Ik geef stap voor stap uitleg in de vorm van foto’s. Zo kan je makkelijk zien hoe je een busbrood moet vormen. Ik heb gebruik gemaakt van minivormen, maar dit kan dus ook voor grote busbrood vormen.

Mini busbroden vormen doe je zo

6 mei 2014

Ingrediënten:

  • 500 gr spelt volkorenmeel (De Zandhaas)
  • 10 gr bakkerszout
  • 7 gr instantgist
  • 1 el suiker of honing
  • 2 el boter
  • 300 ml lauwwarme melk

Topping:

  • zonnebloempitten
  • sesamzaadjes
  • speltvlokken
  • maanzaad

Verder nog:

  • Chicago Metallic mini loaf pans (set van 4) 15 x 8 x 6

Het deeg ca. 10 min. goed kneden, 1 uur op kamertemperatuur laten rijzen, dan in 4 porties verdelen, voor ieder bakblikje 1.

Langwerpige broden bakken

Doorslaan en vouwen van deeg

Bol alle porties deeg een beetje op en laat ze even rusten, Neem een bol deeg (1) en rol deze uit tot een ovaal (2), vouw dan eerst de linkerkant tot over het midden (3) en vouw dan de rechterkant daar overheen (4), druk het deeg een voorzichtig aan.

mini busbroden vormen

Oprollen deeg

Rol het met een deegroller uit tot een langwerpige lap die maximaal net zo breed is als je bakblik (5), rol het deeg op, druk het eerste randje goed aan zodat er geen lucht tussen blijft (6), anders krijg je gaten in je brood, rol door tot dat al het deeg opgerold is (8).

mini busbroden vormen

Topping aanbrengen op deeg

Leg de deegrol met de naad naar boven en druk deze goed aan met de muis van je hand (9), leg de rol met de naad naar beneden voorzichtig in het bakblik (10), maak de bovenkant van het deeg iets vochtig met water of melk (11) en strooi en meteen wat kruiden, zaden, pitten of vlokken overheen en druk deze heel licht aan (12). Je kunt het deeg eventueel ook door de topping rollen en dan pas in het bakblik doen.

Langwerpige broden bakken

Rijzen, bakken en smullen

Doe zo alle stukken deeg, zodat alle 4 de vormen gevuld zijn (13) en dek ze af met een stukje plastic of een wegwerpdouchemutsje (14), laat ze dan bij kamertemperatuur nog 1 uur rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Haal de douchemutsjes van de bakvormen en schuif ze op een rooster in het midden van de oven (15), bak de broodjes in ongeveer. 20 á 25 min. goudbruin, haal het brood uit de bakblikken en laat ze op een rooster goed afkoelen.

IK ZEG BAKKEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Mini busbroden vormen doe je zo’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Mini busbroden vormen doe je zo

7 gedachten over “Mini busbroden vormen doe je zo

  1. Ik lees in je recept dat je gedroogde en verse gist samen gebruikt , waarom ??? Ik ben heel benieuwd naar de reden .

    1. Ik gebruik zelden verse gist, omdat het niet zo lang houdbaar is. Dus ik ben benieuwd waar je dat gelezen hebt? Ik heb wel een recept met desem waar ook wat gist bij gaat om de rijstijden te verkorten. Bedoel je dat misschien.

    2. Mijn fout ik dacht dat er stond bakkersgist en nu zie ik bakkerszout.Dus sorry. Wist je dat je verse gist goed in kan vriezen , dat doe ik al jaren. De avond voor gebruik leg ik het zonder papiertje in een schaaltje te ontdooien en dan kan ik daar de volgende dag prima het gistpapje in/mee maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven