Natuurlijke kleurstoffen voor je brood

Natuurlijke kleurstoffen voor je brood

Soms wil een bakker wel eens wat anders. Altijd maar wit of bruin brood bakken, hoe smakelijk ook, wordt op den duur ook wat saai. Deze vrolijk gekleurde bammetjes toveren in één keer de hele ontbijt- of lunchtafel om tot een waar feestmaal. Voor mij is het wel heel belangrijk dat de kleurstoffen 100% puur natuur zijn en er geen onnodige rommel aan toe is gevoegd. Je kunt verse ingrediënten nemen of gebruik ze anders in poedervorm.

Let wel op dat ze de smaak (kunnen) beïnvloeden, dus van sommige soorten volstaat een heel, klein beetje. Spirulina en kurkuma zijn nogal overheersend, wil je dat vermijden kies dan voor een andere optie. Voor rode biet geldt juist het omgekeerde, hoe meer je aan je deeg toevoegt, hoe intensere de kleur van het broodkruim. En de smaak van bietenbrood is ook nog eens geweldig. Je kunt al deze natuurlijke kleurstoffen niet alleen voor brooddeeg, maar tevens voor ijs, cake en koekjes gebruiken. Wil je direct aan de slag, maar heb je geen idee hoe je zoiets aanpakt. De recepten voor deze hippe boterhammen volgen de komende weken. Nog eventjes geduld dus.

Ik heb een deel van de natuurlijk kleurstoffen al voor je getest en op de bovenstaande foto zie je het eindresultaat. Gebruik jij ook wel eens fruit, groente of kruiden om je deeg op te vrolijken en het ingrediënt ontbreek nog in het onderstaande overzicht? Deel je ervaring met ons door onder dit item een berichtje achter te laten.

Natuurlijke kleurstoffen voor je brood

Vrijdag 16 juni 2017 

Geel-oranje

Cantaloupe meloen; vers sap gemaakt in de (vacuüm)blender.

Koenjit (kurkuma of geelwortel), vers of in poedervorm; gebruik slecht een klein beetje, want de smaak is erg overheersend. Pas ook op met kleding en plastic kommen, want deze kleurstof krijg je er echt nooit meer uit.

Mais(getest), meel, koop wel de goede soort, want ze zijn niet allemaal even geel. Ik koop maismeel bij De Zandhaas.

Paprika, oranje en geel; vers of in poedervorm.

Pompoen, Uchiki Kuri; (getest), vers, gekookt en/of ingevroren (AH).

Wortel; (getest), vers sap gemaakt in de (vacuüm)blender.

Zoete aardappel; vers sap gemaakt in de (vacuüm)blender of gekookt en gepureerd.

 

Roze-rood

Bieten; (getest), vers sap gemaakt in de (vacuüm)blender of in poedervorm.

Kersen; vers sap gemaakt in de (vacuüm)blender.

Paprika, rood; vers sap gemaakt in de (vacuüm)blender of in poedervorm.

Tomaten; vers sap gemaakt in de (vacuüm)blender en daarna door een zeef gehaald.

 

Blauw-paars

Zwarte bessen, vers sap gemaakt in de (vacuüm)blender en gezeefd of gekookt.

Bramen, vers sap gemaakt in de (vacuüm)blender en gezeefd of gekookt.

Wortel, paars; vers sap gemaakt in de (vacuüm)blender.

 

Groen

Cavolo nero; (getest), wordt  ook wel palmkool of zwarte bladkool genoemd. Je gebruikt het verse blad, in de blender fijngemalen met een klein beetje water. Ik ben inmiddels een groot fan van deze heerlijke groente.

Gerstegras; in poedervorm, valt onder de superfoods, je kunt er inderdaad super goed mee kleuren

Matcha; poeder, wordt vaak als thee gebruikt, valt onder de superfoods.

Pandanblad; extract, liefst zelfgemaakt, want dan is het puur natuur.

Spinazie; sap of -poeder. Je gebruikt het verse blad, maal het in de blender fijn met een klein beetje water. Of koop poeder van goede kwaliteit, valt onder de superfoods.

Spirulina; kleurt blauwgroen, koop poeder van goede kwaliteit, valt ook onder de superfoods.

Tarwegras; (getest) vers of in poedervorm, geeft een lichtgroene kleur aan je broodkruim en het zorgt voor een extra tarwe smaak. Kweek het gras zelf, koop het vers of als poeder van goede kwaliteit, valt ook onder de superfoods.

Beige-Bruin

Cacao; (getest), in poedervorm of smelt een reep chocolade, dat gaat ook prima.

Kaneel; in poedervorm.

Koffie; vers gezet of in droge vorm.

 

Voorbeelden recepten met natuurlijke kleurstoffen:

IK ZEG KLEUREN MAAR!

P.S. Veel natuurlijke kleurstoffen zijn gewoon verkrijgbaar in de supermarkt, in een toko, bij de groenteman, op de markt of nog beter ga een natuurvoedingswinkel. Biologische producten verdienen de voorkeur. Kweek zelf kruiden, fruit en groente. De cavolo nero staat bij mij in een grote bloempot en dat gaat prima. Dus ook haalbaar voor klein een balkonnetje.

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Natuurlijke kleurstoffen voor je brood

4 gedachten over “Natuurlijke kleurstoffen voor je brood

  1. Hallo Sandra, ik vraag me af, kleuren met paprikapoeder, dat is toch sterk gekruid? Of bestaat er ook een neutrale paprikapoeder? En weet je misschien ook hoe ik brood wat bruiner krijg, zonder mout te gebruiken? Ergens las ik dat je kandijsuiker van Buisman kan gebruiken, maar die smaakt behoorlijk naar koffie! En gewone kandijsuiker kleurt niet echt. Of een deel van het water door melk vervangen? dank!

    1. Beste Esther, paprikapoeder kan inderdaad nogal overheersend zijn, daarom is een klein beetje al voldoende. Alle verse of droge producten om je deeg mee te kleuren beïnvloeden natuurlijk de smaak van het brood. Voor bruin broodkruim kun je cacao of kaneel gebruiken. Bak ze!. Gr. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven