Paashaantjes van brood voor de ontbijttafel

Paashaantjes van brood bakken

Zijn ze niet schattig deze Paashaantjes van wit brooddeeg. Men noem ze ook wel Palmpasen haantjes of haantjepik. Ze worden al eeuwenlang gebakken en gegeten rond de paasdagen. In sommige delen van Nederland prikken kinderen ze op de punt van een palmpasenkruis geprikt, waarna ze het kruis met snoepgoed en mooie linten versieren. Tijdens een feestelijke optocht worden de palmpasenkruizen meegedragen.

De Paashaantjes zijn rond Pasen meestal wel bij de plaatselijke bakker te koop. Maar wist je dat je ze ook heel eenvoudig zelf kunt bakken. De broodjes uit dit recept zijn te klein voor op een palmpaasstok, maar op de mooi gedekte paastafel zullen ze beslist een aandachtstrekker zijn.

Dat smaakt naar meer:

Nog meer leuke voorbeelden voor smakelijke broodjes voor de paasdagen:

Paasbroodjes

Paashaantjes van brood voor de ontbijttafel

17 maart 2014 / update maart 2020

Benodigdheden voor 8 paashaantjes

Ingrediënten:

 • 500 gram tarwebloem (Molen De Zandhaas)
 • 8 gram bakkerszout
 • 7 gram instantgist
 • 25 gr zachte boter
 • 20 gr basterdsuiker
 • 1 ei M, ongeveer 50 – 55 gram
 • 280 – 300 gr melk of water

Topping:

 • zachte boter inkwasten deeg
 • rozijntjes voor de oogjes (optioneel)

Verder nog:

 • keukenweegschaal
 • kneedmachine (optioneel)
 • mengkom met deksel of douchemutsje
 • deegschraper
 • rijstolie invetten kom
 • deegsteker
 • extra bloem voor werkblad
 • bakpapier
 • bakplaat
 • schone schaar of een scherp mesje
 • (sate)prikker
 • siliconen kwastje
 • stuk afdek- of bubbeltjesplastic
 • hittebestendig bakje voor stoom (optioneel)

Zo maak je Paashaantjes van brooddeeg

Lees eerst het recept even goed door en bekijk de tekening uitvoerig. Zo kom je tijdens het bakken niet voor rare verrassingen te staan. Weeg vervolgens alle ingrediënten zorgvuldig af en zet de rest van de benodigdheden klaar. Je krijgt het beste resultaat wanneer alles op kamertemperatuur is. Haal dus op tijd boter, melk en het ei uit de koeling.

Deeg kneden:

Neem de kom van de kneedmachine en doe hier bloem, basterdsuiker, instantgist en bakkerszout in. Meng alles daarna goed door elkaar. Klop het ei los en voeg het samen met het vocht (melk of water) en de zachte boter bij het droge mengsel. Bevestig de kom aan de machine (indien nodig) en zet de machine daarna aan op een lage stand. Kneed in ongeveer 10 minuten een glanzend en soepel deeg. wanneer je denkt dat het deeg te droog is voeg dan nog een klein beetje water toe. Het deeg blijft een klein beetje pikken of plakken, denk aan zo’n geel post-id papiertje.

Vliesje trekken – test het deeg door er zachtjes een vliesje van te trekken. Scheurt het deeg snel? Kneed het dan nog 1 minuut en test opnieuw. Kun je een mooi, dun vliesje maken, dan is je deeg klaar voor de eerste rijs.

Eerste rijs – doe een paar druppels olie in je mengkom en smeer het goed over alle wanden uit. Maak dan een bol van je deeg en leg het in de kom. Draai het deeg een paar keer om en om, zodat er overal een heel dun vliesje met olie zit. Dit voorkomt korstvorming. Sluit de kom af met een deksel of bijvoorbeeld een herbruikbaar douchemutsje. Laat het deeg ongeveer 60 minuten op kamertemperatuur rijzen. Dit noemt men ook wel bulkrijs.

Bekleed intussen een bakplaat met een stuk bakpapier.

Deeg doorslaan, verdelen en vormen:

Strooi eventueel eerst een klein beetje bloem op je werkblad. Haal vervolgens het deeg uit de kom en druk het daarna zachtjes wat platter. Verdeel het nu in 8 gelijke stukken van elk circa 110 gram. Bol de stukjes deeg lichtjes op en laat ze daarna 10 minuten chillen onder een stukje plastic.

Nu mag je de bolletjes deeg, een voor een uitrollen. Maak er strengen van 15 cm van, waarvan het middelste gedeelte iets dikker is dan de beide uiteinden. Vouw nu alle strengen tot een soort u-vorm en verdeel ze over het bakpapier. probeer zoveel mogelijk ruimte tussen de broodjes open te laten, want het deeg gaat nog rijzen.

Paasbrood haantjes

Deeg inknippen en oogjes aanbrengen:

Ik heb zelf een schaar gebruikt om het deeg te vormen. Dat gaat beter dan met een mesje. Knip de stukjes deeg uit de haantjes zoals op de tekening is aangegeven. Breng het deeg weer een beetje in model, zodat er een haantje ontstaat.

Prik nu met een (saté)prikker op de plaats waar de oogjes moeten komen gaatjes dwars door het deeg heen. Ze mogen best een beetje groot zijn, want het deeg gaat nog rijzen en dan zou je er niets meer van zien. Je kunt desgewenst een rozijntje in het gat plaatsen, maar dat kun je ook na het bakken doen, want rozijnen verbranden nogal snel tijdens het bakken.

Tweede rijs – Dek de bakplaat af met een stuk plastic en laat daarna het deeg nog ongeveer 50 – 60 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Oven voorverwarmen – verwarm halverwege de tweede rijs de oven voor op 180 graden.

Paashaantjes bakken in de oven:

Verwijder het plastic van het deeg en schuif de bakplaat net onder het midden van de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden. Voeg eventueel de eerste 10 minuten van de totale baktijd stoom toe voor een mooiere ovenrijs. Gebruik de stoomfunctie van de oven of plaats een hittebestendig bakje meteen klein beetje kokend water in de oven. Bak de witte broodjes in ongeveer 18 – 20 minuten goudbruin.

Laat de broodhaantjes na het bakken eerst goed afkoelen op een rooster.

Baktip: Je kunt ze maximaal 1 á 2 weken, goed verpakt, in de vriezer bewaren.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Paashaantjes voor de ontbijttafel’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

Bron: Mijn recept & mijn beeldmateriaal is (in een andere versie) tevens op Lekker Tafelen verschenen.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Paashaantjes van brood voor de ontbijttafel

5 gedachten over “Paashaantjes van brood voor de ontbijttafel

 1. Wat een goed en duidelijk recept. Ik was op zoek naar een goede manier om een goede vorm voor paashaantjes te maken. Goede instructies geef jij hier. Dank je wel!

  Groetjes
  Alesig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven