Paasbrood haantjes voor de ontbijttafel

Paasbrood haantjes

Paasbrood haantjes, ook wel Palmpasen haantjes of Haantjepik genoemd, kun je meestal wel bij een goede bakker kopen, maar het is natuurlijk veel leuker om ze zelf te maken. Deze variatie is wat klein om op een Palmpasenkruis te prikken, maar ze staan wel erg schattig op de ontbijt-of brunchtafel.

Palm, palm, pasen, ei koerei
over ene zondag krijgen wij een ei
één ei is geen ei
twee ei is een half ei
drie ei is een paasei.

Maar je kunt natuurlijk ook ander Paasdieren van brooddeeg maken. Zie hier wat voorbeelden:

Paasbroodjes

Paasbrood haantjes voor de ontbijttafel

17 maart 2014

Ingrediënten:

  • 500 gram tarwebloem
  • 10 gram bakkerszout
  • 7 gram instantgist (1 zakje)
  • 2 el zachte boter
  • 1 el basterdsuiker
  • 1 ei M
  • 300 ml water

Topping:

  • zachte boter om het deeg voor het bakken mee te bestrijken
  • rozijntjes voor de oogjes (optioneel)

Verder nog:

  • een scherp mesje en een (sate)prikker
  • bakpapier
  • siliconen kwastje
  • weegschaal om de stukjes deeg even groot te maken (optioneel)

 

Bereiding Paasbrood haantjes

Meel, zout, suiker en gist goed door elkaar roeren. Dan het water en het ei er goed doorheen mengen. Ongeveer. 5 min. in de kneedmachine (KitchenAid) kneden, dan de boter toevoegen en nog 5 min. goed kneden totdat er een soepel en elastisch deeg is ontstaan.Het deeg blijft iets plakken, denk aan een post-id briefje, moet iets lauwwarm en soepel aanvoelen. Je kunt het even testen met een klein stukje deeg.. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet snel scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen. Dek deze af met het douchemutsje (of plastic zak) en laat het op kamertemperatuur 1 uur rijzen (1ste rijs). Het deeg moet in omvang verdubbelen.

Deeg uit de kom halen, zachtjes en goed doorkneden, zodat de luchtbelletjes zich door het deeg verspreiden. Het deeg in ca. 8 porties verdelen. Maak voorzichtig een soort van bolletjes van de stukjes deeg en laat deze ca. 10 minuten onder een stukje plastic rusten.

Rol de bolletjes, een voor een uit tot dikke deegslierten van ca 15 cm, het middelste deel mag iets dikker zijn dan de uiteinden, vouw de strengen in een U vorm en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat wel wat ruimte tussen de broodjes, want ze worden nog groter.

Paasbrood haantjes

Maak met een (sate)prikker een oogje dwars door het deeg heen, mag een beetje groot lijken, deeg gaat nog uitzetten en anders zou het oogje na het bakken niet meer zichtbaar zijn. Je kunt eventueel een rozijntje als oogje gebruiken, maar ze verbranden nogal snel, dus ik heb ze weggelaten. Snij het deeg in met een scherp mesje (of met een schaar), zoals op de tekening,vouw het deeg voorzichtig in model, zodat er een haantje ontstaat. Bestrijk de broodjes met een beetje melk of gesmolten boter.

Dek haantjes af met een plastic zak en laat ze nog ca. 50 min rijzen op kamertemperatuur (2de rijs).

Ondertussen de oven voorverwarmen op 160 graden.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de broodjes in ca. 20 min. goudbruin. Laten ze afkoelen op een rooster! Je kunt ze natuurlijk al eerder maken en invriezen. Haal ze een paar uur voor dat je ze gaat eten uit de koeling.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

5 comments on “Paasbrood haantjes voor de ontbijttafel”

  1. ymme schreef:

    Deze kippetjes zijn volmaakt van vorm en lekker zullen ze ook wel zijn !
    groetjes,
    Ymme

  2. Bakken Zoals Oma schreef:

    Wat een goed en duidelijk recept. Ik was op zoek naar een goede manier om een goede vorm voor paashaantjes te maken. Goede instructies geef jij hier. Dank je wel!

    Groetjes
    Alesig

    1. Xandra Bakt Brood schreef:

      Dank je wel voor het mooie compliment!

  3. Pingback: Paasbrood maken - Een overzicht van Nederlandse foodbloggers! • OngewoonLekker.com
  4. Pingback: Zelf Paasbrood maken! - Een overzicht • OngewoonLekker.com

Geef een reactie: