Pindakaas maken met de foodprocessor

Pindakaas maken in de foodprocessor

Pindakaas wordt meestal op brood gegeten, soms in combinatie met sambal. Ik weet niet of er meer mensen zijn die dat combineren, maar mijn zus at dat vroeger thuis altijd zo op een bammetje. Wist je dat je van pindakaas ook een heerlijk satésaus kunt maken. Of wat dacht je van pindasoep, peanutbuttertaart of -ijs. Pinda’s zijn rijk aan plantaardige vetten, plantaardige eiwitten, linolzuur, B1 & B3. In dit recept heb ik gekozen voor het toevoegen van een goede kwaliteit koud geslingerde honing. Maar als je een handje noten apart houdt, deze grof hakt en aan het einde van de bereiding weer aan de brei toevoegt krijg je pindakaas met knapperige stukjes noot. Probeer ook een notenpasta van cashewnoten, amandelen, hazelnoten of een mengsel van meerdere soorten.

Gevleugelde vriendjes

Niet alleen mensen zijn dol op pindakaas, maar ook onze gevleugelde vrienden kunnen we er een groot plezier mee doen. Zo bezocht een koolmees met kind afgelopen zomer regelmatig onze tuin. Ik had daar een potje smeuïge notenpasta opgehangen. Normaal gesproken voer ik alleen in de winter bij, maar ik kwam nog wat tegen tijdens het opruimen van de schuur. De jongeman of -dame liet zich maar al te graag verwennen met smakelijke hapjes pindakaas. Met schril gepiep maande de kleine zijn of haar ouders aan tot opschieten. Het was heel vermakelijk om dat allemaal vanuit de huiskamer gade te slaan.

Tip: ongebrande noten koop je bij de Toko, een webshop of vraag er om bij een notenwinkel.

 

Pindakaas maken met de foodprocessor

6 september 2016

Ingrediënten(pot ca. 500 gr):

 • 500 g rauwe pinda’s, zonder vlies en ongebrand(!)
 • 1 el (arachide)olie
 • 1 el honing
 • snuf (zee)zout, naar smaak

Verder nog:

 • 1 grote of 2 kleine glazen pot(ten) met deksel
 • koekenpan
 • groot plat bord     
 • foodprocessor 
 • siliconen spatel
 • glazen pot met deksel
 • eetlepel

Tip: Heb je geen arachideolie, neem dan een andere vrijwel geur- en smaakloze variant zoals rijst- of zonnebloemolie.

 

Bereiding pindakaas

Zet alle benodigdheden klaar op je werkblad. Dat werkt straks een stuk makkelijker. 

Doe de rauwe pinda’s in de koekenpan en plaats deze op de hittebron. Rooster de noten op een hele lage temperatuur. Goed oppassen, want de pinda’s verbranden erg snel en dat is natuurlijk niet te bedoeling. Verwerk ze desnoods in 2 porties. Als ze mooi goudbruin zijn laat ze dan goed afkoelen op een groot, plat bord.

Ik bezit een klein model foodprocessor (KitchenAid chopper mini-hakker 830 ml), dus ik heb de pindakaas in 2 porties gemaakt en aan het einde gewoon samengevoegd.

Doe nu de geroosterde pinda’s in de foodprocessor en voeg daar de (arachide)olie, de honing en een snuf zout aan toe. Sluit de machine en zet het apparaat aan. Maal de noten in ongeveer 5 á 6 minuten tot een smeuïge brei. Het zal er eerst als een soort poeder uitzien, maar na een tijdje veranderd dat in de alom bekende pindakaas. Het is waarschijnlijk nodig om de foodprocessor een paar keer uit te zetten om de notenpasta met behulp van de siliconen spatel los te maken en naar beneden te schuiven. Voeg eventueel nog een paar druppels olie toe wanneer je denkt dat de pasta aan de dikke kant is.

Tip: Je kunt de glazen potten en de metalen deksels voor gebruik ook eerst even enkele minuten steriliseren in een pan met kokend water.

Verwijder het deksel van de foodprocessor en haal voorzichtig het mes uit de machine. Maak het mes voorzichtig schoon met behulp van de siliconen spatel. Neem de schone glazen pot en schep hier de pindakaas in. Of verdeel de hoeveelheid over 2 kleinere exemplaren. Wel belangrijk is dat de potten brandschoon zijn. Bewaar de pindakaas goed afgesloten in de koelkast. Het home made product zal dan zeker 1 á 2 maanden houdbaar zijn. 

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Pindakaas maken met de foodprocessor

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven