Roomboter maak je eenvoudig zelf

Roomboter maak je eenvoudig zelf

Zelf roomboter maken is een eitje. Meer dan wat (verse)room en een mixer heb je niet nodig. Het is een leuk en leerzaam werkje om samen met de kids te doen. Zo leren ze hoe boter gemaakt wordt. Door er allerlei kruiden, specerijen of andere smaakmakers aan toe te voegen creëer je een heerlijk smeersel. Maak een hartige of juist een meer zoete variant. Gebruik de boter op zachte witte broodjes, bak er je vlees(vervanger) in of doe een klontje op je zelfgemaakte poffertjes.

Slagroom wordt bereid uit de room die van volle melk wordt geschept.

Echte boter levert schat aan spreekwoorden

Wist je dat er ontzettend veel spreekwoorden en gezegden zijn met het woord ‘boter’? Welke ken jij en gebruik je ze ook wel eens?

  • ‘boter op je hoofd hebben’
  • ‘wie boter op zijn hoofd heeft moet niet in de zon lopen’
  • ‘een natte mei geeft boter in de wei’
  • ‘het smelt als boter in de mond’
  • ‘je doet de boter in de pan, maar bakt er niks van’
  • ‘met je neus in de boter vallen’
  • ‘boter bij de vis’.
Roomboter maak je eenvoudig zelf
Wellicht een leuk idee voor Kerst. Serveer de roomboter in bakvormpjes.

Zelf (on)gezouten roomboter maken

Hieronder vind je allerlei voorbeelden voor smaakcombinaties. Ik heb geen exacte hoeveelheden vermeld, want het ligt er natuurlijk aan hoeveel boter je hebt gemaakt. Voeg de extra ingrediënten dus naar eigen smaak toe. De varianten waar een * bij staat zie je op de foto. Neem zachte (room)boter en voeg daar aan toe:

  • Zoute boter*: grof (zee)zout.
  • Mediterrane boter*: zout, oregano, zongedroogde tomaat, zwarte olijven.
  • Knoflookboter*: zout, verse knoflook, bieslook.
  • Kruidenboter: zout, verse knoflook, bieslook, peterselie, klein beetje citroensap.
  • Italiaanse boter: zout, basilicum, verse knoflook, pijnboompitten.
  • Pittige boter: zout, geroosterde paprika, verse pepertje.
  • Citroenboter: snufje zout, rasp van citroenschil, beetje citroensap, verse tijmblaadjes
  • Sinaasappelboter: snufje zout, sinaasappelrasp, beetje sinaasappelsap, gemalen kardemom, nootmuskaat.

Recept roomboter maken van slagroom

Roomboter maak je eenvoudig zelf

Roomboter maak je eenvoudig zelf

Wist je dat je zelf eenvoudig roomboter kunt maken. Veel heb je er niet voor nodig. Recept en tips Xandra Bakt Brood.
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 20 min
Gang Bijgerecht
Keuken Hollands
Aantal 1 portie

Benodigdheden

  • (hand)mixer
  • mengkom met speciaal anti-spatdeksel
  • mengkom, schaal of glazen maatbeker
  • zeef
  • opscheplepel (optioneel)
  • vork
  • bordje
  • bakje(s) om de boter in te bewaren
  • ijskoud water

Ingrediënten
  

Roomboter

  • 500 ml 500 ml verse slagroom, gepasteuriseerd

Smaakmakers

  • smaakmakers als (zee)zout, kruiden en specerijen

Instructies
 

Goed voor 1 portie roomboter ter grote van een tennisbal

    Mixen

    • Neem de mengkom en doe hier de slagroom in. Als je een kom met een speciaal deksel (er zit een kleine, ronde opening in het midden) hebt is dat erg handig. Een spatdeksel voorkomt een hoop geknoei. Ik heb een handmixer gebruikt, maar met een keukenmachine lukt het ook prima.
    • Klop de room net zo lang totdat het vet (de boter) en de melkachtige drank (gekarnde melk) zich scheiden. Het kan best even duren voordat het zover is, wel een minuut of 10 á 12, dus klop/mix gewoon vrolijk door. Er ontstaan vanzelf klonten boter.

    Vocht verwijderen

    • Plaats eerst een zeef boven een schone kom, schaal of maatbeker en giet vervolgens de inhoud van de mengkom in de zeef. De melkachtige drank kun je gewoon opdrinken of voor iets anders gebruiken. Doe het door je brooddeeg of maak er pannenkoekenbeslag mee. De gekarnde melk smaakt trouwens naar gewoon (halfvolle) melk.
    • Ik heb een grote opscheplepel gebruikt om een groot deel van het overtollige vocht uit de boter te drukken. En zo kun je er ook meteen een geheel van vormen.

    Afspoelen

    • Spoel eerst de boter onder de koude kraan af en kneed het ondertussen zachtjes door. Zo kun je al de gekarnde melk uit de boter verwijderen. Zodra het water helder is, is het spoelen gereed. Of gebruik voor het wassen hiervoor een kom of schaal met ijskoud water en kneed de boter in het water. Je zult zien dat het water melkachtig wit kleurt. Ververs het water eventueel nog een keer, zodat je boter echt schoon is.
    • Indien nodig kun je de buitenkant van je boter daarna droog deppen met een stukje keukenpapier.
    • Je kunt nu de boter in kleinere porties verdelen en daarna de overige ingrediënten toevoegen. Ik heb hiervoor een bord en een vork gebruikt. Zo ‘prak’ je de gewenste kruiden en specerijen makkelijk door de boter heen.
    • Bewaar de boter in een afgesloten bakje in de koelkast.
    • TIP: Wanneer je de roomboter wat langer wilt bewaren (5-7 dagen blijft het goed in de koelkast)kun je die nu het beste ook nog even goed schoonspoelen. Dit doe je onder koud stromend water of in een bak met ijskoud water.

    IK ZEG PROEVEN MAAR!

    Tips voor de beste echte boter

    • Wanneer je de roomboter wat langer wilt bewaren (5-7 dagen blijft het goed in de koelkast)kun je die nu het beste ook nog even goed schoonspoelen. Dit doe je onder koud stromend water of in een bak met ijskoud water.
    • Wanneer je de boter een half uur voordat je het wilt gaan serveren uit de koelkast haalt, wordt het zachter en beter smeerbaar.

    Zelf roomboter gemaakt?

    Zelf smakelijke en echte boter gemaakt? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Roomboter maak je eenvoudig zelf’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

    ©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

    Roomboter maak je eenvoudig zelf

    Eén gedachte over “Roomboter maak je eenvoudig zelf

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Schuiven naar boven