Tahin of sesampasta maken

Tahin of sesampasta maken 5

We blijven nog maar even in Arabische sferen. Wat dacht je van deze heerlijke tahin, ook wel tahini, tachina of techina genoemd?! Zo eenvoudig zelf te maken. Waarom heb ik dat toch niet veel eerder gedaan. Maar dat vraag ik mij wel vaker af. Er valt zoveel te leren en te ontdekken op culinair gebied. De belevingswereld van een foodie is oneindig groot. Neem nou deze veelzijdige sesampasta uit het Midden-Oosten. Het heeft een beetje weg van onze pindakaas, smeuïg en vol van smaak. Je kunt het als beleg op je boterham smeren, er een saus van maken of als ingrediënt voor koekjes, baba ganoush & hummus gebruiken. Meer dan sesamzaadjes, olijfolie en een snufje zeezout zit er niet in.

Tahin of sesampasta maken

27 juni 2016

Twee varianten 

Er bestaan twee verschillende soorten sesampasta: lichte of witte tahin van gepelde sesamzaadjes en donkere tahin van ongepelde sesamzaadjes, dus waar het vliesje nog omheen zit. De donkere tahin is iets meer uitgesproken van smaak. Heb je toch geen zin om zelf tahin te maken, dan kun je het ook kopen in een toko, (Arabische) supermarkt of een natuurvoedingswinkel.

Recepten met sesampasta

 

Ingrediënten:

  • 100 gr sesamzaadjes,gepeld (wit) of ongepeld (bruin)
  • zeezout
  • olijfolie, extra vergine

Verder nog:

  • foodprocessor
  • glazen pot met deksel, klein exemplaar
  • siliconen spatel
  • etiket (optioneel)
  • koekenpan
  • plat bord

Bereiding tahin of sesampasta

Neem het glazen potje, inclusief het deksel, en zorg dat het brandschoon is. Wil je meerdere potten sesampasta maken om een voorraadje in huis te hebben, steriliseer de potten dan 5 tot 10 minuten in een pan met kokend water. Je moet dan wel bijpassende metalen deksels hebben.

Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan totdat ze licht goudbruin zijn. laat ze niet te donker worden, want dat komt de smaak niet ten goede. Laat ze daarna wat afkoelen op een groot, plat bord.

Tip: Ik heb een paar jaar geleden een foodprocessor van KitchenAid gekocht, geschikt voor kleinere hoeveelheden. Echt een handig apparaat en het voordeel is dat het niet veel plaats inneemt en je hebt het zo afgewassen.

Zet de foodprocessor op je werkblad en doe hier de sesamzaadjes in en een scheutje olijfolie. Zet de machine aan en pureer de sesam. Na een tijdje ontstaat er een dikke pasta. Voeg steeds een klein beetje olijfolie toe als het mengsel te dik dreigt te worden en de machine minder soepel gaat draaien. Met een siliconen spatel regelmatig de pasta naar beneden schuiven en zo de randen schoonmaken van de kom. Anders loop je de kans dat er bovenin hele sesamzaadjes blijven plakken en later in de pasta terecht komen. Als de tahin een egale, dikke maar toch enigszins vloeibare massa is geworden, dan kun je wat zeezout naar smaak toevoegen. De machine het zout er nog even door laten mengen en dan is het gereed om in de glazen pot over te doen.

Voilà, je hebt je eigen sesampasta gemaakt. Hoe leuk is dat!

Tip: bewaar de pot met tahin of sesampasta in de koelkast, geopend is het ongeveer 2 weken houdbaar.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: