Tamme kastanjes zoeken en poffen

Tamme kastanjes zoeken en poffen

Het is herfst! We kunnen weer tamme kastanjes zoeken. Je kunt ze poffen, puree van maken, in een groenteschotel verwerken of meel van malen. De smaak en textuur van gepofte tamme kastanjes lijkt nog het meest op een combinatie van zoete aardappelen en noten. Ze passen daarom prima bij spruitjes, appels en wild (mits je dat eet). Vandaag gaan we ze poffen. Dat kan op de BBQ, in de grillpan of gewoon in de oven. Ik kies voor het laatste, omdat dat wel zo makkelijk is.

Dat smaakt naar meer:

Tamme kastanjes zoeken en poffen

Vrijdag 28 september 2018

Tamme kastanjes zoeken en poffen

Wilde en tamme kastanjes

Wie kastanjes wil eten kan natuurlijk naar de dichtstbijzijnde groentejuwelier rennen, maar met een beetje geluk vind je ze ook in het bos. Dan moet je wel op zoek naar de tamme kastanje (Castanea sativa). Er zijn verschillende soorten kastanjebomen. De meest bekende is de wilde soort, de paardenkastanje (Aesculus hippocastanum – wit of Aesculus carnea – roze bloemen) maar die is niet eetbaar.

Hoe herken je een tamme kastanje? Onder andere aan de bolster. Dat is een behoorlijk stekelige bal en het is beslist niet aangenaam om hem zo met blote handen op te pakken. Op de foto hierboven zie je hoe ze eruit zien. Er zitten vaak drie tamme kastanjes in één bolster. Een grote en twee kleine of als je mazzel hebt zijn ze allemaal even groot. Op het puntje van de kastanje zit een klein en stekelig pluimpje. Iets dat de ronde, wilde variant niet heeft.

Tamme kastanjes zoeken

Als je tamme kastanjes wilt verzamelen, zoek dan wel eerst even uit of het op die specifieke plek is toegestaan. Op de website van KNNV vind je alle broodnodige informatie.

KNNV = Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. De vereniging voor veldbiologie. De KNNV is een landelijke vereniging voor en van natuurliefhebbers.’

Op veel plekken wordt het wildplukken vaak wel gedoogd mits je, je aan de regels houdt. Pluk of raap slechts een kleine hoeveel eetbare lekkernijen en verniel geen planten, bomen of struiken. Ga met respect om met de natuur. De dieren die er leven zijn onder andere afhankelijk van de bessen en noten die daar groeien. De KNNV heeft een aantal duidelijke richtlijnen opgesteld ‘Wildplukken met respect voor de natuur’.

TIP: Vergeet niet om handschoenen mee te nemen dat raapt een stuk prettiger. De bolsters prikken namelijk erg.

Neem de grootste exemplaren, want dan is de kans groter dat er ook daadwerkelijk kastanjes inzitten. Mijn ervaring is dat gave, groene, gesloten bolsters vaak de mooiste tamme kastanjes bevatten die nog niet door ongedierte zijn aangevreten. Iemand op Facebook vertelde mij dat de bolsters die het eerst vallen meestal te klein en onvolgroeid zijn en een paar weken later  laat de boom pas de goede exemplaren los. Dus met andere woorden: eerst valt de rommel, daarna pas de lekkernijen.

Zo open je een bolster

Je kunt natuurlijk de bolsters openen door er met je schoen op te gaan staan, maar dan loop je ook het risico dat de kastanjes plat zijn. Wij gebruiken liever een schroevendraaier. Doe aan een hand een handschoen en leg hier een bolster in. Steek de punt van de schroevendraaier in de bol, precies tegenover het steeltje gaat het makkelijkst. Zachtjes wrikken en de bol opent zich en kun je de kastanjes eruit halen. Neem alleen de grootste exemplaren en kijk goed of er geen gaatjes in zitten, want dan zit er ongedierte in.

Tamme kastanjes zoeken en poffen

Tamme kastanjes poffen

Wat heb je nodig

  • tamme kastanjes
  • scherp mesje
  • oven
  • rooster voor in de oven
  • Schep of tang om de kastanjes uit de oven te halen

Oven voorverwarmen

Plaats een rooster in het midden van de oven en verwarm deze voor op 200 graden (hetelucht).

Afspoelen en insnijden

Spoel de kastanjes die je wilt gaan poffen af onder de koude kraan en dep ze droog. Snijd vervolgens met een scherp mes in de bovenkant van de kastanje een kruis. Dit moet je beslist niet vergeten, anders stuiteren ze net als popcorn door je oven. Pof ze in ongeveer 15 á 20 minuten gaar. Als het goed is zijn ze dan mooi opengesprongen. Haal ze met een schep of tang uit de oven en serveer ze met wat zout en eventueel wat boter.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Tamme kastanjes zoeken en poffen’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

Tamme kastanjes zoeken en poffen

2 gedachten over “Tamme kastanjes zoeken en poffen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven