Verschil tussen deegsteker en deegschraper

Verschil tussen deegsteker en deegschraper

Verschil tussen deegsteker en deegschraper. Bak jij regelmatig brood en andere lekkernijen? Dan heb je vast wel een van deze twee handige keukengadgets in de lade liggen. Zo niet, dan kan ik je het van harte aanbevelen. Voor de prijs hoef je het niet te laten. De plastic uitvoering koop je vaak al voor een halve euro per stuk. Bah plastic hoor ik je denken. Ja daar heb je wel een beetje gelijk in, maar ze zijn helaas niet allemaal in ander materiaal verkrijgbaar. Een voordeel, als je ze voorzichtig met de hand afwast, dan gaan ze heel lang mee.

Vandaag lees je hier alles over een deegsteker en deegschraper. Wat het verschil is tussen deze twee en waar je ze voor gebruikt. Wanneer je eenmaal het gemak van beide producten ervaren hebt, wil je nooit meer zonder. In dit item vertel ik je waarom ik er een fan van ben. Nog even een klein dingetje voor ik verder ga, ik heb de gadgets op de foto zelf gekocht. Zo ook weer opgehelderd. Er is slechts één uitzondering, namelijk het V&D-pasje. Die heb ik destijds van het gelijknamige warenhuis gekregen. Wat deze tussen de anderen doet leg ik je straks uit.

Verschil tussen deegsteker en deegschraper

Vrijdag 29 mei 2020

Deegstekers en deegschrapers heb je in allerlei soorten en maten. Mijn huidige verzameling zie je op de foto hierboven. Niet allemaal werken ze even prettig, daarom heb ik er inmiddels al een paar naar de kringloopwinkel gebracht. Wellicht maak ik er zo iemand anders blij mee. Mijn grotere, plastic exemplaren hadden namelijk al snel de nijging om krom te trekken. Helemaal wanneer je ze met (te) warm water schoonmaakt. Eentje van roestvrij staal vind ik een betere optie. De houten steker op de afbeelding heb ik nog niet getest. De rondingen zijn waarschijnlijk te klein om een kom goed schoon te kunnen maken.

Wat is een deegsteker

Wat is een deegsteker en waar gebruik je het voor? Een deegsteker moet van stevig, maar wel dun materiaal gemaakt zijn en niet snel kunnen (ver)buigen. Rvs is daarom een goed idee, dat is tevens makkelijk schoon te maken en roest niet.

Met een deegsteker, de naam zegt het al, steek je stukken deeg af. Bijvoorbeeld als je het deeg na de bulkrijs in kleinere porties moet verdelen. Probeer om met zo min mogelijk steken en stuk deeg af te snijden. Zo beschadig je de glutenstrengen het minst. Met een metalen exemplaar gaat dat een stuk makkelijker, dan met eentje van plastic.

Daarnaast is deze gadget ook handig voor andere doeleinden. Zo schraap je een werkblad vol bloem- en deegresten snel schoon. Tevens kun je het ding gebruiken om slap deeg met een hoge hydratatie te vouwen. Een andere benaming hiervoor is ‘stretch and fold’. Als een soort spatel fungeert hij ook prima. Je kunt er uitgestoken koekjesdeeg makkelijk mee over hevelen naar de bakplaat. Een handig artikel dus om in huis te hebben. Tenminste zo denk ik er over.

Wat is een deegschraper

Wat is een deegschraper en waar gebruik je het voor? Een deegschraper noemt men ook wel deegkrabber. Met deze handige keukenhulp maak je heel eenvoudig het deeg of beslag van de kom los. Om het vervolgens op je werkblad laten glijden.

Tevens zijn ze heel fijn om restanten aangekoekt deeg of beslag uit de schaal te schrapen. Deegkrabbers worden meestal van plastic gemaakt. Zo beschadig je de binnenkant van de kommen niet. Door de halfronde vorm kun je goed bij alle rondingen van de wanden.

Sommige deegschrapers kun je ook als deegsteker te gebruiken. Al vind ik ze zelf daar meestal te klein voor en plastic steekt wat minder goed. En grote exemplaren die ik had vervormden snel. Dat kan aan de kwaliteit gelegen hebben. Misschien doen ze het niet allemaal. Als jij een andere ervaring hebt, dan hoor ik het graag. Zo, nu weet je het verschil tussen deegsteker en deegschraper.

Plastic winkelpasje

Zoals eerder belooft, zou ik nog even terugkomen op het plastic winkelpasje. Iedereen heeft er wel eentje in zijn tas zitten die niet meer gebruikt wordt. Na het faillissement van het grote warenhuis had ik twee opties; in de bak voor plastic afval stoppen of er een andere bestemming voor zoeken. Ik ben voor het laatste gegaan en ik heb het pasje natuurlijk eerst goed schoongemaakt. Daarom ligt het nu bij de overige deegstekers.

Het pasje is door zijn formaat, heel fijn om openingen in je deeg te steken om bijvoorbeeld sterbroodjes, kerstboombrood of gedraaide zachte broodjes met jam te maken.

Verschil tussen deegsteker en deegschraper

Waar koop je deegstekers en deegschrapers

De meeste kookwinkels zullen ze wel op voorraad hebben. Zowel in de fysieke winkel als online. Probeer het eerst bij een plaatselijke winkelier, want die kan je steun goed gebruiken. Daarnaast kun je het bij molens (De Zandhaas) of bedrijven die meel verkopen proberen. Vaak hebben ze naast de ingrediënten nog een klein assortiment met bakvormen en keukenhulpjes.

GROETJES, XANDRA

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Verschil tussen deegsteker en deegschraper

3 gedachten over “Verschil tussen deegsteker en deegschraper

  1. Xandra dank je wel voor je uitleg. Ik heb nog “maar” een van deze items bij mijn eigen bakvoorraad. Heel handig je afbeelding plus uitleg. Opnieuw een bruikbaar handvat om het bakken sowieso makkelijker te maken.

    Groetjes, José

  2. Misschien nog een tip voor het gebruik van een deegschraper als je ook zoetigheid bakt: Je kan de rechte kant gebruiken bij het decoreren van taarten met botercrème. Door de schraper er tegen aan te zetten en dan langzaam te draaien, kun je de zijkant mooi recht en strak maken 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven