Zelf verse pasta maken

Zelf verse pasta maken 1

Niets leukers dan zelf verse pasta maken. Je moet er natuurlijk wel even de tijd voor nemen. De keuken is na afloop niet meer geheel brandschoon en jij waarschijnlijk ook niet, maar dat mag de pret niet drukken. Wanneer je gebruik maakt van een pastamachine dan is het best fijn om wat hulp te hebben van een (kleine) keukenprins(es). Die kan dan tijdens het kletsen meteen even aan de slinger draaien. In je eentje vergt het namelijk wel een wat handigheid om én te draaien én het deeg door de machine de halen én het daarna weer meteen op te pakken.Maar ook in dit geval geldt: ‘oefening baart kunst.’ Ik heb een hele simpele en goedkope pastamachine, ooit aangeschaft in de uitverkoop bij V&D. Er kunnen helaas geen extra onderdelen aan toegevoegd worden. Wel is de dikte van de pasta instelbaar en het apparaat is geschikt voor het maken van lasagne vellen, tagliatelle (platte pastaslierten) en spaghetti. Bezit je geen pastamachine dan is er geen man over boord. In het boek ‘Pasta di Janny’ legt Janny van de Heijden je ook uit hoe je pasta zonder al te veel gereedschap kunt maken.

Bloem of meel

In principe zou kun je van alle soorten meel en bloem pasta maken, zelf de glutenvrije varianten. Soms moet je daar dan nog wel een bindmiddel zoals Xanthaangom of psylliumvezels aan toevoegen. Om de Italianen onder ons te vriend te houden ben ik voor ‘Farina di grano tenero tipo 00 pasta e dolci’ gegaan. Een tarwebloem die door het extra hoge eiwitgehalte zeer geschikt is voor het maken van pasta. Je zou ook durum of Manitoba kunnen nemen. Wist je dat zelfgemaakte pasta bestaat uit slechts twee simpele ingrediënten? Koop ze dan wel van de beste kwaliteit. Dat komt de smaak te goede. Meer dan bloem/meel en ei of water is het niet. Lekker & puur genieten op zijn best!

Doe eens gek

Doe eens gek en geef je pastadeeg een hip kleurtje. Voeg er eens wat bietenmoes voor een rode creatie aan toe. Of spinazie voor een groene variant, saffraan voor gele pasta, inktvisinkt geeft spookie zwart deeg en cacao bruin. Wil je liever een gestippelde creatie? Kneed dan wat gemalen zwarte peper of fijngehakte kruiden door het deeg. Je kunt eventueel ook wat mooie en verse kruiden tussen twee dunne laagjes deeg verwerken, dat geeft heel bijzondere pastavellen. Meer leuke ideeën en recepten vindt je natuurlijk in het nieuwe boek van Janny.

 

Zelf verse pasta maken (basisrecept)

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 320 gr tarwebloem Farina di grano tenero tipo 00 pasta e dolci (of andere bloem/meel)
  • + extra bloem voor werkblad en wanneer het deeg iets te nat blijkt
  • 4 eieren maat M
  • scheutje olijfolie

Verder nog:

  • mengkom + bijpassend deksel
  • keukenweegschaal
  • zeef
  • stukje plastic om deeg onder te leggen
  • kneedmachine (optioneel)
  • pastamachine (optioneel) of deegroller en scherp mes
  • pasta droogrekje (optioneel) of een schone theedoek

Voor het koken:

  • water
  • zeezout
  • olijfolie (optioneel)
  • grote (pasta)pan
  • schuimspaan of pastaschep
  • vergiet
  • kom

Bereiding zelf verse pasta maken

Zorg er ook bij het pasta maken voor dat de benodigdheden altijd op kamertemperatuur zijn voordat je aan de slag gaat. Dus ook de eieren!

Kneedmachine:

Zeef de bloem en doe het daarna in de mengkom van de kneedmachine. Maak een kuiltje in het midden, breek de eieren en voeg de inhoud bij de bloem. Doe er dan ook nog een klein scheutje olijfolie bij (optioneel). Plaats de kom onder de machine en zet deze aan op een lage stand. Kneed in ongeveer 10 á 12 minuten een soepel en glad deeg. Wanneer je denkt dat het deeg te droog of te nat is voeg dan nog een klein beetje water of bloem toe. Het mag niet meer aan je handen blijven pakken. Leg het deeg in een licht ingevette mengkom en sluit deze goed af met een deksel of een stukje plastic. Laat het deeg minimaal 30 minuten op kamertemperatuur rusten voordat je er pasta van gaat maken.

Pastamachine:

Strooi een klein beetje bloem op je werkblad en leg hier hier het deeg op. Kneed het nog even lichtjes door. Verdeel het dan in 6 á 8 ongeveer gelijke stukken en bol deze lichtjes op. Leg hier een stukje plastic of een licht vochtige doek overheen. Zet het droogrekje klaar of hang een schone theedoek over de rugleuning van een houten stoel of neem desnoods een wasrek.

Zet de pastamachine op 1, de laagste stand (die de dikste maat deeglap geeft) en draai het eerste balletje deeg er door en zet de machine steeds een stand hoger. Ik ben gestopt na nummer 5, want dat vond ik dun genoeg voor de tagliatelle. Het deeg is nu ongeveer 35 centimeter lang en 10 centimeter breed. Plaats de slinger nu bij het  tagliatelle gedeelte en draai voor de laatste keer het pastavel door de machine en vang aan het uiteinde de slierten op en hang ze voorzichtig op. Verwerk nu de rest van het deeg.

Tip: Vergeet niet om tussendoor de lap deeg met een klein beetje bloem te bestrooien, dit voorkomt het vastplakken aan de machine.

Koken van de pasta:

Neem een grote (pasta)pan en vul deze met water. Zet de pan op de warmtebron en laat het water aan de kook komen. Voeg er intussen een flinke snuf zeezout aan toe. Laat de tagliatelle voorzichtig in het hete water zakken en kook ze in ongeveer 2 á 3 minuten gaar. De pasta moet, zoals de Italianen zeggen, nog ‘al dente’ zijn. Zodra de pasta beetgaar is meteen afgieten. Ik gebruik het liefst een vergiet. Daarna doe ik de tagliatelle in een grote kom en meng er voorzichtig met mijn handen een flinke scheut olijfolie door. Dit voorkomt het aan elkaar plakken van de slierten.

Serveer de pasta direct met een zelfgemaakt saus of groente topping. Het recept van tagliatelle met spinazie vind je binnenkort op mijn blog.

—-> Klik hier voor een overheerlijk recept met verse pasta en spinazie

Groetjes, Xandra

Meer info & bestellen

 

Bron: Het recept is gebaseerd op één van de basisrecepten uit het kookboek Pasta di Janny van Janny van der Heijden.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Zelf verse pasta maken”

  1. dick spier schreef:

    hoe maak ik een heerlijke glutenvrije pasta?

    1. Xandra schreef:

      Beste Dick, ik heb zelf nog geen glutenvrije pasta gemaakt. Dus ik kan je er helaas geen antwoord op geven. In haar boek noemt Janny van der Heijden er wel enkele. Groetjes, Sandra

Geef een reactie: