Zelf amandelspijs maken van amandelmeel

Zelf amandelspijs maken van amandelmeel is echt een eitje. Stap-voor-stap leg ik je uit hoe het in zijn werk gaat. Van slechts 4 ingrediënten maak je in een handomdraai en supersnel een overheerlijke amandelspijs. Die je vervolgens kunt verwerken in brood, koek en andere zoete baksels. Denk bijvoorbeeld eens aan een feeststol, gevulde koek en banketstaaf. Loopt het water je al in de mond? Hupsakee, snel verder lezen dan en ga aan de slag.

Hoe maak je spijs?

Er zijn verschillende soorten spijs. Ook de kwaliteit is natuurlijk afhankelijk van de gebruikte ingrediënten. Wist je dat in de goedkope lekkernijen vaak spijs van witte of sojabonen verwerkt zit. Je proeft het direct, mierzoet (er zit namelijk meer suiker in dan in amandelspijs) en verder vrij smaakloos. Soms worden er wel nog een paar amandelen, een amandelsmaakje of wat gemalen abrikozenpitten aan toegevoegd. Maar laat je daardoor niet voor de gek houden, want het is en blijft een goedkope vulling. Een soort nepspijs.

Deze goedkope vulling noemt men ook wel banketspijs. Het zit vaak in banketstaven, gevilde speculaas en zelfs in kerststollen en paasbroden.  Zoals je inmiddels misschien wel doorhebt ben ik er geen liefhebber van. Mijn motto is: Als je de moeite neemt om zelf iets te bakken of te kopen, ga dan voor kwaliteit in plaats voor kwantiteit.

Amandelspijs maken met echte amandelen

Originele, echte amandelspijs wordt gemaakt van rauwe amandelen zonder vliesje. Deze noten zijn dus niet gebrand, zoals vaak met noten in de winkel het geval is. Kun je geen rauwe noten zonder vliesje kopen, dan is het nog een heel gedoe om die zelf te verwijderen. Je moet de amandelen eerst even licht blancheren. Daarna kun je de vliesjes er makkelijker af wrijven met een doek.  Vind je dit teveel werk dan kun je zelf heel eenvoudig amandelspijs maken van amandelmeel.

Amandelspijs maken recept

Zelf neem ik altijd een dubbele hoeveelheid ingrediënten en maak dus twee rollen amandelspijs. Een verwerk in meteen in een feestbrood en de andere vries ik in. Zo heb je altijd spijs in voorraad, want ik bak vaak meerdere stollen voor Pasen of Kerst. Ook niet onbelangrijk. Je blijft ook niet met een half ei zitten.

De basisbenodigdheden voor amandelspijs bestaan veelal uit 50% amandelen, 50% suiker, ei en citroen. In mijn recept voeg ik minder suiker toe, omdat zoet al zoet genoeg is en ik ook graag de smaak van de noten proef.

Zelf amandelspijs maken van amandelmeel

Snel en eenvoudig amandelspijs maken van amandelmeel. Recept Xandra Bakt Brood.
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 15 min
Gang Bijgerecht
Keuken Hollands
Aantal 1 rol

Benodigdheden

  • keukenweegschaal
  • Deense deegklopper of grote vork
  • mengkom
  • schaaltje, loskloppen ei
  • fijne rasp (optioneel)
  • plastic om spijs in te verpakken (optioneel)

Ingrediënten
  

  • 100 gr amandelmeel (bijv. van Molensteen/AH)
  • 65-100 gr kristalsuiker
  • ½ ei (losgeklopt)
  • ¼ tl citroenrasp (gedroogd of ½ tl vers)

Instructies
 

Amandelspijs maken en bewaren

  • Neem een kleine kom, doe hier amandelmeel, citroenrasp en suiker in en roer het vervolgens goed door elkaar.
  • Klopt in een ander bakje je ei los.
  • Voeg het daarna bij het amandelmengsel en mix het met een Deense deegklopper of grote vork tot een egale geheel.
  • Doe de spijs in een afsluitbaar bakje of zakje. verwerk het direct in deeg of leg het ongeveer 24 uur te rusten in de koelkast.

Tip

  • *Maak je een dubbele portie. Verpak dan 1 rol in plastic en leg het in de vriezer. Laat het daar niet te lang liggen, want er zit rauw ei in. Gebruik het liever binnen een paar weken.

Zelfgemaakte spijs, maar dan een beetje anders

Amandelspijs maken met witte bonen

Voor wie de uitdaging toch wil aangaan om een keer spijs van witte bonnen te maken. Hier een linkje naar het recept van Joke Boon, de bonenkoningin bij uitstek: Zelf Bonenspijs maken

Zelf ga ik er nog een nachtje over slapen. Al ben ik toch wel nieuwsgierig naar het eindresultaat. Kleine tip: Ik las ergens online dat soms het een ietwat dunne substantie kan geven. Laat de bonen dus goed uitlekker en luchtdroog worden na het koken. Vervang eventueel ook het citroensap door geraspte citroenschil zoals ik doe in mijn recept hierboven.

Amandelspijs maken met of zonder ei

Kun je amandelspijs vegan maken? Jazeker, dat kan. Je moet dan wel het ei vervanger door iets anders om een smeuïge en samenhangende substantie te verkrijgen. Hoe je dat doet lees je op de website van This is Joan, elke dag een stapje groener leven: Vegan én gezond(er): gevulde speculaas met zelfgemaakte spijs

Amandelspijs maken minder suiker of suikervrij

Er gaat relatief veel geraffineerde suiker in spijs. Wil je dat liever niet of moet je suikervrij eten dan zijn er alternatieven. Je kunt de geraffineerde suiker vervangen door dadels zoals in het recept van Joan hierboven, maar het blijven natuurlijk wel suikers. Een ander optie is bijvoorbeeld ahornsiroop, honing of een zoetstof als stevia. Let er bij de laatste variant wel even op of het verhit mag worden. Want of je het nu verwerkt in brood of koek, het wordt wel in de oven op een hoge temperatuur gebakken.

Glutenvrije amandelspijs maken

De ingrediënten in zijn in principe allemaal glutenvrij, maar wellicht wel in aanraking geweest met gluten. Twijfel je daarover kies dan voor een merk amandelmeel waar het glutenvrij logo op vermeld staat. Zoals bijvoorbeeld bij amandelmeel van ‘Vrij van gluten’, verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Amandelspijs dunner maken

Er zijn verschillende manieren om amandelspijs wat slapper, dunner of smeerbaarder te maken. Bijvoorbeeld als je het wilt verwerken in een sloffenbodem. Voor koek en brood is het meestal niet nodig. Wat kun je doen wanneer het te stevig en lastig mee te werken is. Voeg dan eens een heel ei in plaats van een half ei aan het amandelmeel toe. Zelf gebruik ik ook wel eens een eetlepel melk of water. Dat werkt ook prima. 

Zelf amandelspijs maken van amandelmeel

Recepten met spijs

Brood

Patisserie

Zelf amandelspijs maken van amandelmeel?

Heb je zelf amandelspijs gemaakt of een van de andere varianten die hierboven beschreven staan? Laat het ons weten en plaats een foto van je creatie op sociale media met de hashtag #XandraBaktBrood of #XBBrood. We zijn reuze benieuwd naar je baksels. Dank je wel alvast.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Zelf amandelspijs maken van amandelmeel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven