Zelf fruitleer maken van appels

Zelf fruitleer maken van appels

Zelf fruitleer maken van appels is helemaal niet zo moeilijk. De smaken mango en appel & kaneel zijn mijn favorieten. Appelfruitleer is friszoet en de kaneel geeft er een extra dimensie aan. Je zou ook speculaas- of koekkruiden kunnen nemen. Deze gedroogde fruitrolletjes vormen een ware traktatie en ze zijn ook nog eens 100% natuurlijk. Hier kun je met een gerust hart van genieten. Ze vormen een prima vervanger voor de momenten dat het eten van vers fruit niet zo’n handige optie is. Je kunt ze makkelijk meenemen voor onderweg of van snoepen tijdens de pauze.

Ik heb het fruitleer wat dunner gemaakt dan vaak geadviseerd wordt. Een voordeel van dunner uitsmeren is dat de droogtijd aanzienlijk verkort wordt en de rolletjes langer houdbaar zijn. Ik bewaar ze wel voor alle zekerheid in een trommeltje in de koelkast.

Wat is fruitleer eigenlijk

De naam zegt het al, fruitleer. Het is een ietwat taaie, elastische lap gedoogd fruitpuree. De smaken en geuren zijn extra geconcentreerd en daardoor heel aangenaam. Als het fruitleer klaar is verwijder je het bakpapier of het siliconenmatje. Knip de lap in smalle repen en rol deze op wanneer het leer nog een klein beetje warm is. Dat werkt namelijk een stuk makkelijker. Leg de reepjes eventueel eerst even terug in de warme voedseldroger of oven en rol ze dan pas op.

Fruitleer is heel makkelijk zelf te maken, ook wanneer je geen voedseldroger bezit. In een lauwwarme oven met de deur op een klein kiertje lukt het namelijk net zo goed. Een van de voordelen van een goede dehydrator (voedseldroger) is dat deze machine veel minder energie verbruikt dan een oven. Op mijn voedseldroger zit ook een timer (dat is niet altijd het geval). Dus wanneer ik vergeet dat het apparaat aanstaat, slaat hij vanzelf af op de van te voren ingestelde tijd. Iets wat ik persoonlijk heel praktisch vind.

Meer smaakjes fruitleer:

Zelf fruitleer maken van appels

Dinsdag 5 december 2017

Ingrediënten:

 • ca. 8 á 10 appels
 • 1 el kaneelpoeder (AH)

Verder nog:

 • foodprocessor of staafmixer
 • kleine pan
 • zeef
 • voedseldroger (of oven)
 • 3 roosters voor de voedseldroger (Stockli)
 • 3 vellen bakpapier
 • siliconen spatel
 • paletmes (optioneel)
 • schone keukenschaar

Bereidingswijze natuurlijk snoepgoed

Zet de benodigdheden alvast klaar voordat je aan de slag gaat. Dat werkt een stuk relaxter.

Knip de vellen bakpapier op maat zodat ze op de roosters passen. Ik heb een Stockli voedseldroger. Deze heeft ronde, metalen roosters met een plastic rand. Laat aan de buitenrand van de roosters een stuk van circa 1 centimeter vrij. Knip ook een klein rondje uit het midden van het papier. De warme lucht kan zich zo beter door de verschillende lagen roosters verspreiden.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Doe de appelstukjes samen met 1 eetlepel kaneel en 1 eetlepel water in een pan. Even goed mengen, zodat de kaneelpoeder goed verdeeld is. Zet de pan op een laag vuur en laat de appelstukjes in ongeveer 20 á 25 minuten zacht worden. Het ligt een beetje aan de soort appel die je gebruikt. Laat de appelstukjes uitlekken in een zeef. Pureer ze daarna in de foodprocessor tot een egale brei.

Verdeel de appel-kaneelpuree over de 3 stukken bakpapier. Wil je liever een wat dikker fruitleer, verdeel de hoeveelheid dan over 2 roosters.

Fruitpulp drogen

Plaats de roosters, inclusief deksel, op de voedseldroger. Draai de temperatuurknop op 50 á 55 graden en de tijdschakelaar (indien die er op zit) op circa 8 uur. Verwissel de roosters regelmatig zodat alle stukken fruitleer even snel kunnen drogen.

Als je fruitleer droog genoeg is kun je het bakpapier verwijderen. Dat is wel even peuteren, maar zodra de randen los zijn kun je het er in een keer vanaf halen. Ik heb gemerkt dat je het fruitleer makkelijker kunt knippen dan snijden. Dus neem een schone keukenschaar en knip het fruitleer in gelijke stukken. Ik heb er een soort taartpuntjes van gemaakt. Er gaan er 8 uit een vel. Leg de stukjes fruitleer nog even in de voedseldroger voordat je ze gaat oprollen. Dat gaat een stuk beter wanneer ze een beetje lauwwarm zijn. Je kunt het uiteinde een klein beetje nat maken met wat water en dan vastplakken. Dan moet je de rolletjes nog wel even nadrogen in de voedseldroger.

Bewaar de fruitleersnoepjes in een goed afgesloten trommel of pot. En plaats deze eventueel in de koelkast.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van ‘Zelf fruitleer maken van appels’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Zelf fruitleer maken van appels

Eén gedachte over “Zelf fruitleer maken van appels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven