Zelf fruitleer maken van verse mango

Zelf fruitleer maken van verse mango

Zelf fruitleer maken van verse mango. Een heerlijk fruitsnoepje van 100% mango, zonder toegevoegde suiker. Dus puur natuur. Je moet er even de tijd voor nemen, maar het is absoluut de moeite waard. Fruitleer is heel geconcentreerd van smaak. Je kunt met een gerust hart van deze kleine lekkernijen snoepen. Ze vormen namelijk een gezonder alternatief voor het meeste snoepgoed uit de winkel. De rolletjes zijn bovendien makkelijk mee te nemen voor onderweg. Iets wat met vers fruit niet altijd even praktisch is. Wil jij deze lekkere rolletjes maken? Dan moet je dit artikel zeker lezen!

Zelf fruitleer maken van verse mango

Vrijdag 9 maart 2018

Niet alleen kinderen zijn er dol op. De mango rolletjes zijn ook bij volwassenen zeer in trek. Probeer het recept gerust een keer. Je zult versteld staan over de smaakexplosie en structuur van dit fruitleer. Ik maak deze smakelijke snoep rolletjes onder andere van:

Maar ik heb ze ook gezien van verse abrikozen, aardbeien, peer, blauwe bessen, pruimen en zelfs wortels.

Het pureren van het fruit is zo gepiept. Maar het drogen van het fruitleer vraagt wel geduld. Ik heb de mangopuree vrij dun uitgesmeerd, zodat de droogtijd minder lang is. Meestal maakt men ze steviger door de fruitpulp maximaal 0,5 cm dik uit te smeren. De structuur van dunnere fruitleer zal wat taaier zijn, dan van een dikkere variant. En ik vermoed dat dunner fruitleer iets langer te bewaren is.

Benodigdheden voor 1 bakje snoepgoed

Ingrediënten:

  • 1 rijpe mango

Verder nog:

  • foodprocessor of staafmixer
  • voedseldroger (of oven)
  • 3 roosters voor de voedseldroger (Stockli/Kookwinkel)
  • 3 vellen bakpapier
  • siliconen spatel
  • paletmes (optioneel)
  • schone keukenschaar

Bereidingswijze snoepgoed van gedroogd fruit

Zet de benodigdheden alvast klaar voordat je aan de slag gaat. Dat werkt een stuk relaxter.

Knip de vellen bakpapier op maat zodat ze op de roosters passen. Ik heb een Stockli voedseldroger. Deze heeft ronde, metalen roosters met een plastic rand. Laat aan de buitenrand van de roosters een stuk van circa 1 centimeter vrij. Knip ook een klein rondje uit het midden van het papier. De warme lucht kan zich zo beter door de verschillende lagen roosters verspreiden.

Fruit bewerken:

Schil de mango en snijd het vruchtvlees voorzichtig van de pit. Pureer de stukjes mango in de foodprocessor tot een egale pap.

Verdeel de mangopuree over de 3 stukken bakpapier. Wil je liever een wat dikker fruitleer, verdeel de hoeveelheid dan over 2 roosters.

Fruitpulp drogen:

Plaats de roosters, inclusief deksel, op de voedseldroger. Draai de temperatuurknop op 50 á 55 graden en de tijdschakelaar (indien die er op zit) op circa 8 uur. Verwissel de roosters regelmatig zodat alle stukken fruitleer even snel kunnen drogen.

Als je fruitleer droog genoeg is kun je het bakpapier verwijderen. Dat is wel even peuteren, maar zodra de randen los zijn kun je het er in een keer vanaf halen. Ik heb gemerkt dat je het fruitleer makkelijker kunt knippen dan snijden. Dus neem een schone keukenschaar en knip het fruitleer in gelijke stukken. Ik heb er een soort taartpuntjes van gemaakt. Er gaan er 8 uit een vel. Leg de stukjes fruitleer nog even in de voedseldroger voordat je ze gaat oprollen. Dat gaat een stuk beter wanneer ze een beetje lauwwarm zijn. Je kunt het uiteinde een klein beetje nat maken met wat water en dan vastplakken. Dan moet je de rolletjes nog wel even nadrogen in de voedseldroger.

Bewaar de fruitleer-snoepjes in een goed afgesloten trommel of pot. En plaats deze eventueel in de koelkast.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je ‘Zelf fruitleer maken van verse mango’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Zelf fruitleer maken van verse mango

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven